G4Media.ro

Ministerul Agriculturii: Interdicția Comisiei Europene pentru utilizarea pesticidelor care omoară albine nu…

sursa foto: lantulalimentar.ro

Ministerul Agriculturii: Interdicția Comisiei Europene pentru utilizarea pesticidelor care omoară albine nu se referă la deciziile luate de ministrul Oros în ianuarie 2020

Ministerul Agriculturii susține într-un comunicat de presă că interdicția anunțată luni de Comisia Europeană privitor la utilizarea de către România și Lituania a pesticidelor care omoară albine nu se referă la autorizațiile de urgență date de ministrul Adrian Oros în ianuarie 2020 pentru semințele de porumb și sfeclă de zahăr.

”Informațiile apărute în Daily News 03/02/2020 (buletinul de presă al Comisiei Europene – n.red.) nu fac obiectul autorizațiilor emise de către România în luna ianuarie 2020 şi considerăm că acestea se referă la proiectul de decizie discutat la nivelul Comisiei Europene în Comitetul de Apel din luna noiembrie 2019 prin care s-a propus interzicerea pentru România și Lituania de a repeta acordarea de autorizații în temeiul articolului 53 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 pentru produsele de protecție a plantelor care conțin substanțele active clotianidin sau imidacloprid pentru utilizare la tratamentul semințelor de rapiță împotriva organismelor dăunătoare Phyllotreta spp. sau Psilliodes spp”, se arată într-un comunicat de presă emis marți de Ministerul Agriculturii.

Ministerul arată că a autorizat pentru perioada 20.01.2020 – 01.05.2020, conform art. 53 din Regulamentul (CE) nr.1107/2009, utilizarea în situații de urgență a trei produse de protecție a plantelor pe bază de neonicotinoide la tratarea semințelor de porumb, pentru semănatul culturilor de porumb, precum şi utilizarea în perioada 20.01.2020 – 18.05.2020 a semințelor de sfeclă de zahăr tratate cu un produs de protecție a plantelor pe baza de neonicoitinoide pentru semănatul culturilor de sfeclă de zahăr.

România, alături de alte state din Uniunea Europeană (Belgia, Slovacia, Finlanda, Spania, Polonia) a acordat pentru campania de însămânțare din anul 2020 autorizații conform art.53 din Regulamentul (CE) nr.1107/2009, pentru utilizarea semințelor de sfeclă de zahăr tratate cu produse de protecție a plantelor pe bază de neonicotinoide, mai arată Ministerul Agriculturii.

Conform autorizațiilor emise de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, tratamentul semințelor de porumb va fi efectuat numai de către prestatorii de servicii autorizați, care fac dovada că tratamentul se va face în instalaţii profesionale și cu personal calificat (stații/mașini de tratare a semințelor), iar în cazul semințelor de sfeclă de zahăr, tratamentul este efectuat în instalații profesionale, autorizate la nivelul UE și în conformitate cu standardele ESTA.

Citește aici comunicatul integral al Ministerului Agriculturii

Context. Comisia Europeană a interzis luni utilizarea în România și Lituania a neonicotinoidelor (pesticide care omoară albinele), potrivit unui comunicat al Executivului european. Mai precis, Comisia Europeană a interzis României să acorde autorizații de urgență ”nejustificate”. Comunicarea Comisiei vine în condițiile în care ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a autorizat în 18 ianuarie folosirea acestor pesticide la tratarea semințelor de porumb și a semințelor de sfeclă de zahăr. Acum, Ministerul Agriculturii susține că interdicția anunțată de Comisie măsurilor luate de el.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Adică mermeleala, ca să nu mai înțelegem nimic! Ce afli azi, nu mai e valabil mâine! Se bombardează populația cu știri care mai de care mai contradictorii astfel încât amețeala sa fie maximă. Care sa fie scopul?! Sa ți se facă silă și sa nu te mai intereseze nimic pentru ca guvernanții și politicienii să-și facă jocurile liniștiți, timpul sa treacă, mandatul sa și-l facă și speciala sa vina.
    Chiar mi-e silă pana la greață!

  2. Sa va ia dracii cu informațiile voastre!

  3. sunt prea multi bani in joc , interese imens de mari in detrimentul otravirii oamenilor cu chimicale