G4Media.ro

Mii de ruși au manifestat în capitala Cehiei protestând împotriva regimului Putin

Foto: John MACDOUGALL / AFP

Mii de ruși au manifestat în capitala Cehiei protestând împotriva regimului Putin

Mai multe mii de manifestanţi, majoritatea ruşi, s-au adunat sâmbătă la Praga pentru a denunţa ofensiva militară ordonată de preşedintele rus Vladimir Putin asupra Ucrainei şi pentru a cere încetarea războiului, informează AFP.

Circa 5.000 de persoane, potrivit organizatorilor, au traversat centrul istoric al capitalei cehe Praga, scandând „Rusia fără Putin”, „Libertate pentru Rusia, pace pentru Ucraina” sau „Putin nu este Rusia”.

„Republica Cehă găzduieşte 40.000 de ruşi şi până acum aceşti ruşi nu erau cunoscuţi de cehi. Vrem să arătăm că ruşii care trăiesc aici sunt împotriva lui Putin, împotriva războiului, că ei susţin Ucraina”, a declarat organizatorul manifestaţiei, Anton Litvin, artist şi militant care trăieşte la Praga de doi ani.

„Ruşii de aici nu sunt putinişti, ei sunt europeni”, a subliniat militantul, ţinând în mâini un drapel albastru şi alb, precum cele din mâinile altor manifestanţi. Drapelul tricolor rus alb-albastru-roşu a fost reinventat cu această ocazie, fiind suprimată fâşia de culoare roşie, care simbolizează sângele, a explicat el.

Îndreptându-se spre Piaţa Wenceslas, manifestanţii i-au cerut de asemenea lui Vladimir Putin să elibereze deţinuţii politici, printre care opozantul Aleksei Navalnîi, care a fost condamnat săptămâna aceasta la încă nouă ani de închisoare.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: John MACDOUGALL / AFP

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Gheața se sparge, când scandează ucrainenii este una dar când scandează cei ce l-au ales este cu totul altceva.

  2. Mai cu viata rusilor, astept de ani de zile sa faceti asta. Abia acum dupa o luna de razb.oi.

  3. Jos putin, jos fascismul lui Putin și a agaricilor lui. Putin nu e Rusia.

  4. Cehia cred ca are cei mai putini putinisti pe km patrat,iar noi cei mai multi.Este un raport direct proportional intre nivelul coruptiei si numarul putinistilor sau auristlor,ca tot dracu’ ala e. Am trait s-o vedem si p-asta:dracu cu coada faloasa si cu crucea in mana,nici macar in san.
    Bravo lor.La noi cred ca sunt putini rusi obisnuiti,dar asta nu inseamna ca n-ar trebui sa iasa in strada tot mai multi romani.