G4Media.ro

Mii de manifestanţi au comemorat în zeci de orașe din Slovacia asasinarea…

Mii de manifestanţi au comemorat în zeci de orașe din Slovacia asasinarea jurnalistului Jan Kuciak

Mii de persoane au manifestat vineri în Slovacia, cu o săptămână înainte de alegerile generale, pentru a comemora moartea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak, a cărui asasinare în urmă cu doi ani suscitase proteste masive şi o criză politică în această ţară profund marcată de corupţie, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Jan Kuciak, 28 de ani, şi prietena sa Martina Kusnirova au fost împuşcaţi la domiciliul lor în 21 februarie 2018, un asasinat comandat de Marian Kocner, om de afaceri prosper care avea legături cu politicieni şi judecat în prezent pentru această crimă.

Jurnalistul scrisese mai multe articole în care îl acuza pe Kocner că are activităţi suspecte.

Peste 10.000 de persoane s-au adunat în 50 de oraşe slovace pentru a aduce un omagiu tânărului cuplu, între care 8.000 de persoane la Bratislava.

Asasinarea sa provocase manifestaţii masive care au dus la demisia premierului populist Robert Fico şi a deschis calea victoriei militantei anticorupţie, Zuzana Caputova, la alegerile prezidenţiale din martie 2019.

Tatăl lui Jan Kuciak a apreciat vineri că alegerile din 29 februarie vor fi „cruciale”. Miza este „foarte importantă: ce gen de persoane vor accede la putere”, a declarat el pentru AFP.

Potrivit sondajelor, partidul populist aflat la putere al lui Robert Fico Smer-SD înregistrează o scădere în preferinţele electoratului, în timp ce partenerii săi de coaliţie ar putea să nu mai fie reprezentaţi în parlament.

Partidul de extremă dreaptă Slovacia Noastră (LSNS) ar putea câştiga noi mandate în parlament.

Preşedinta Caputova a adus doi trandafiri roşii la domiciliul cuplului asasinat.

„Dacă ucigaşii cred că moartea poate descuraja alţi jurnalişti” care anchetează cazuri de corupţie, „ei se înşeală”, a scris pe ea pe pagina sa de Facebook. „Ceea ce Jan Kuciak nu a terminat, vor face alţii”, subliniază Kaputova.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. La noi , dupa 2 ani, nu ar mai fi iesit nimeni in strada. Majoritatea nici nu si-ar mai fi adus aminte de el. Slovacii insa nu sunt romani si au stiut, fata de noi, sa-si aleaga presedintele tarii.

  2. Probabil au avut curajul introspectiei si dialogului , de aia. Slovacii au stiut ce vor : dreptate.

  3. Au fost vremuri grele la momentul odioasei crime. Oamenilor le era frica sa iasa pana la magazinul din colt, sa cumpere o salata sau sa traverseze un parc cu copii. Teribile momente.

  4. Cand faci comparatie cu Joianis te apuca scarba, O marioneta de presedinte, vesnic in concediu , limbaj de lemn ca atata poate saracu.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.