G4Media.ro

Mii de credincioşi şi preoţi sârbi, unii fără mască, au trecut pe…

Foto: (c) Marko Djurica/REUTERS/Agerpres

Mii de credincioşi şi preoţi sârbi, unii fără mască, au trecut pe la catedrala Sf. Sava din Belgrad pentru a-i aduce un ultim omagiu patriarhului Irineu al Bisericii Ortodoxe Sârbe

Patriarhul Irineu al Bisericii Ortodoxe Sârbe a decedat vineri la vârsta de 90 de ani, în urma infectării cu noul coronavirus. Mii de credincioşi şi preoţi sârbi, unii fără mască, au trecut sâmbătă pe la catedrala Sf. Sava din Belgrad pentru a-i aduce un ultim omagiu înaltului ierarh, transmite Agerpres, citând Reuters.

Patriarhul a fost testat pozitiv pentru COVID-19 pe 4 noiembrie, după ce participase cu trei zile înainte la funeraliile mitropolitului Amfilohie, cel mai înalt prelat al Bisericii Ortodoxe sârbe din Muntenegru, decedat şi el din cauza COVID-19. Starea de sănătate a lui Irineu s-a agravat în cursul dimineţii de joi, când a fost intubat, iar vineri a survenit decesul.

Ignorând riscul de a se infecta cu noul coronavirus prin atingerea suprafeţelor, unii dintre cei veniţi sâmbătă la catedrala Sf. Sava – unde este depus sicriul până la funeraliile care vor avea loc duminică – au rămas fideli tradiţiei sărutând sicriul cu trupul neînsufleţit al patriarhului acoperit de sticlă. Totuşi, majoritatea au respectat regulile, purtând mască în biserică şi trecând solemn pe lângă catafalc.

La fel ca multe alte state europene, Serbia se confruntă cu o creştere semnificativă a numărului cazurilor de COVID-19, înregistrând până vineri peste 104.000 de infectări, dintre care 1.110 decese.

Epidemiologul sârb Predrag Kon, membru al comitetului naţional însărcinat cu combaterea pandemiei, a avertizat că funeraliile patriarhului Irineu reprezintă ”un mare risc”. ”Această adunare este inacceptabilă… Dar este ceva ce nimeni nu poate interzice”, a mai remarcat acesta.

Irineu a devenit al 45-lea patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe în 2010. Aceasta păstoreşte peste circa 12 milioane de credincioşi, mai ales din Serbia, Muntenegru şi Bosnia, având dieceze şi în SUA, Australia şi Europa Occidentală.

Irineu s-a opus categoric independenţei Kosovo, fosta provincia sârbă locuită majoritar de albanezi, considerată leagănul medieval al creştinătăţii ortodoxe sârbe şi unde se află unele din cele mai importante mănăstiri ale acestei Biserici.

Patriarhul a afirmat că Serbia ar trebui să adere la Uniunea Europeană „dacă UE respectă identitatea, cultura şi religia sârbe”.

Sursa Foto: Marko Djurica/REUTERS/Agerpres

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Ăsta e al patrulea, că nu mai țin minte?

  2. Oameni ai trecutului.
    Nu se pot adapta timpului prezent.
    Pleaca e mai bine asa.

    • Intr_adevar, sunt oameni ai trecutului dar, zic eu, perfect adaptați prezentului. Ar fi fost de_a dreptul absurd ca niște ortodocși sa nu-și conducă pe ultimul drumul pe un episcop iubit din cauza unui amarat de virus. În imperiul roman au trăit vremuri mult mai crâncene, 25 % dintre creștini au fost martirizați dar nu s_au sfiit să-și manifeste credinta. În imperiul sovietic milioane dintre ortodocși au plătit cu viata dar nu s-au temut de moarte. A_ti văzut la Suceava? În plina pandemie :politicieni, autorități, forte de ordine, credinciosi au condus pe ultimul drum pe Pimen. Nu trebuie sa va faceți iluzii, neobosevismul nu are nici măcar puterea bolșevismului, nu se poate opune credinței în Dumnezeu.

    • @Avram Iancu
      Nu am ce sa iti raspund, logica, argumentele nu au nimic de-a
      face cu uni oameni. Iti recomand totusi un consult medical.

    • Mihai, pt mine e ușor a-i înțelege pe necredincioși, și eu am fost unul dintre ei. Totuși, nu_i pot înțelege pe cei care în loc sa_si trăiască necredința se străduiesc s_o bage pe gat altora. Necredința e o virtute dacă ți-o trăiești în disperarea ta dar când începi sa obligi pe alții sa se conformeze la ideile tale ateiste devi și imoral și irațional.

    • Credinta e una prostia e alta. Tu le confunzi. In mintea ta e o vraiste. Tu esti din aia care cred ca orice aberatie fac ii salveaza cineva ca ei sunt credinciosi. Nu prea functioneaza asa.

    • corect Andrei

  3. Credincioșii=spălați pe creier=idioți utili

  4. Noi am vaxut
    Voi ati vazut….uni…i oameni!
    Pana la covid va mananca gramatica!

  5. Andrei,aia care fac aberatii sunt prosti.
    Steinhardt zice|’Nicaieri si niciodata nu ne-a cerut Hristos sa fim prosti. Ne cheama sa fim buni, blanzi si cinstiti, smeriti cu inima, dar nu tampiti.Cum de-ar fi putut proslavi prostia Cel care ne da sfatul de-a fi mereu treji ca sa nu ne lasam surprinsi de satana?’
    In cazul nostru unde e aberatia? s-au aruncat in cap de pe biserica credinciosii? Nici vorba,au adus un ultim omagiu unui om pe care-l respectau.Cu ce sunt ei mai prejos de milioanele de americani care s-au dus la vot sa puna stampila pe o leguma sau de milionele de romani care in curand vor vota? Intr=un mol poate intre mai multi oameni decat au fost la acel eveniment.Astia de la mol sunt oameni normali?

    • „In cazul nostru unde e aberatia? s-au aruncat in cap de pe biserica credinciosii?”

      Poate era mai bine daca faceau asta, pentru ca nu mai aglomerau spitalele dupa aia.
      Incearca sa intelegi „aberatia”. Un om moare de Covid, deci pana si pentru necredinciosi ar trebui sa fie clar ca virusul exista. Dar ce fac aia? Se imbulzesc toti sa-l vada pentru ultima oara, ca la o promotie de tigai, sa fie siguri ca iau si ei cate un pic din virusul care l-a omorat pe ala. In loc sa se fereasca, sa poarte masca si sa tina distanta, aia se calca in picioare sa pupe un mort. Dupa aia merg direct la ATI si iau locul altuia care are nevoie de ingrjiri medicale.
      Si nu explica nimeni de ce „omul lui Dumnezeu”, ala cu telefonul rosu direct cu raiul, moare de Covid. N-a mai crezut?

      „Cu ce sunt ei mai prejos de milioanele de americani care s-au dus la vot sa puna stampila pe o leguma sau de milionele de romani care in curand vor vota?”
      Faci confuzii grave. Intr-o cabina de vot intra UN SINGUR om. Sta un minut si pleaca casa. La inmormantarea sfantului anti-covid s-au inghesuit zeci de mii de „credinciosi”, care stiu ei ca nu se vor imbolnavi deoarece… ei cred, nu ca mortul!, care stau cu orele unii langa altii, inspirandu-si unii altora aerul. Adica virusul!
      Nu mai fa propaganda anti-vot, ca esti cam prea straveziu PSD, ca sa te mai creada cineva.
      Poti merge in „mol” (scris „mall”, dar nah, in Rusia nu se stie engleza) fara probleme, cat timp nu pierzi zilele pe acolo si nu te inghesui in fundul celui din fata ta ca sa ajungi mai repede la casa. Si asta e valabil oriunde!

      PS. Vrei sa aduci un ultim omagiu unui om pe care-l respecti?
      Ce te impiedica sa stai acasa, eventual sa-i aprinzi tu o lumanare, si sa ramai sanatos sa-i respecti invataturile? Dar nah, banul ochiul stii tu cui, iar daca nu te duci acolo, nu curge banul!

    • corect Marin

  6. am vaxut.
    scuze!

  7. Până la urmă, totul e la mila Celui de Sus. Cine stabilește de ce unii fac forme grave iar alții nici n-au simptome, având vârste și stări de sănătate identice? Cine stabilește de ce unii chiar cu forme ușoare sau asimptomatice capătă imunitate puternică în timp ce alții trecuți prin forme grave nici n-au anticorpi?
    Medicina habar n-are.
    Și unii, și alții se pot întreba „De ce eu?”. Dar nu trebuie să întrebăm ci să mulțumim și să ne smerim.

  8. „Dar nu trebuie să întrebăm ci să mulțumim și să ne smerim.”
    Nu imi vine sa cred ca astfel de exemplare umane mai exista.
    Epoca de piatra e avansata pentru astfel de oameni.