G4Media.ro

Microsoft va investi aproape 3 miliarde de dolari în Japonia pentru a…

sursa foto: Facebook/ Microsoft

Microsoft va investi aproape 3 miliarde de dolari în Japonia pentru a stimula inteligența artificială

Microsoft a anunțat marți că va investi 2,9 miliarde de dolari în următorii doi ani în Japonia pentru a stimula dezvoltarea inteligenței artificiale (AI) în această țară, care în prezent este în urmă în acest sector tehnologic crucial. Acest angajament coincide cu vizita de stat efectuată miercuri la Washington de premierul japonez Fumio Kishida, care a subliniat hotărârea țării sale de a deveni o mare putere în domeniul AI, transmite Le Figaro.

Microsoft s-a impus anul trecut ca un jucător cheie în domeniul IA prin parteneriatul său cu OpenAI, start-up-ul care a creat popularul agent conversațional ChatGPT, până la a detrona Apple ca cea mai mare companie din lume din punct de vedere al capitalizării bursiere. „Aceasta este cea mai mare investiție pe care Microsoft a făcut-o în istoria sa de 46 de ani în Japonia”, a declarat Brad Smith, președintele Microsoft, într-un comunicat.

Acordul include furnizarea de „resurse de calcul mai avansate”, a detaliat el, inclusiv cipuri de calcul ultra-sofisticate (GPU), esențiale pentru antrenarea modelelor de inteligență artificială, și o consolidare a infrastructurii cloud a Microsoft în Japonia. Gigantul tehnologic american s-a angajat, de asemenea, să investească în formarea în domeniul AI pentru trei milioane de lucrători japonezi în următorii trei ani și a anunțat deschiderea primului său laborator la Tokyo, Microsoft Research Asia, care va lucra în domeniul AI și robotică.

Marți, SUA și Japonia au anunțat, de asemenea, două parteneriate de cercetare în domeniul AI între universități din țările lor. Aceste parteneriate vor fi susținute cu 110 milioane de dolari de companii private, printre care Microsoft, Nvidia și Amazon, precum și de grupul japonez SoftBank și de filiala sa britanică Arm.

Semiconductorii, o altă prioritate pentru Tokyo

Inteligența artificială este văzută din ce în ce mai mult de către companiile japoneze ca un mijloc de îmbunătățire a productivității muncii din această țară, care se numără printre cele mai scăzute din OCDE, în special din cauza unei piețe a muncii japoneze încă rigide și a unei culturi corporative ierarhice bazate pe vechime. Inteligența artificială ar trebui să contribuie, de asemenea, la remedierea deficitului de forță de muncă, care devine din ce în ce mai critic în numeroase sectoare de activitate din Japonia, din cauza declinului demografic pronunțat (aproape 30% din populația sa are vârsta de 65 de ani și peste).

Anul trecut, șeful grupului SoftBank, Masayoshi Son, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la întârzierea Japoniei în materie de inteligență artificială și a îndemnat țara să adopte aceste instrumente cu determinare, altfel riscă să fie „lăsată în urmă”. Subliniind importanța tot mai mare a securității cibernetice pe fondul creșterii numărului de breșe și de hack-uri, Microsoft intenționează, de asemenea, să colaboreze cu guvernul japonez pentru a consolida apărarea cibernetică a țării, o altă preocupare majoră pentru Tokyo.

„Gama de amenințări în ceea ce privește securitatea cibernetică a devenit mai complicată […]. Vedem acest lucru în special în cazul Chinei și al Rusiei, dar vedem, de asemenea, tot mai multe atacuri de tip ransomware în întreaga lume”, a declarat Brad Smith pentru ziarul japonez Nikkei. Luna trecută, Google a deschis, de asemenea, un centru de excelență în domeniul securității cibernetice la Tokyo. Diverse parteneriate de cercetare public-private în domeniul calculului cuantic și al ingineriei semiconductoarelor au fost de asemenea anunțate între Statele Unite și Japonia anul trecut, cu ocazia summitului G7 de la Hiroshima (vest), cu contribuții financiare din partea unor mari firme americane precum IBM, Google și Micron.

De asemenea, guvernul japonez investește masiv pentru a stimula producția de semiconductori a țării, un sector în care arhipelagul a rămas în urma vecinilor taiwanezi și sud-coreeni în ultimele decenii. Prima mega-uzină a gigantului mondial din acest sector, compania taiwaneză TSMC, a fost inaugurată în februarie în sud-vestul Japoniei, iar grupul a confirmat deja că intenționează să construiască o a doua uzină la fața locului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează