G4Media.ro

Mesaje antisemite pe blocurile din București: ”Jidanii. Jos cu sataniștii care ne…

Mesaje antisemite pe blocurile din București: ”Jidanii. Jos cu sataniștii care ne conduc!”/ Fenomenul antisemit a explodat în Europa în ultimul an

Mai multe mesaje antisemite au apărut pe blocurile din Capitală în ultima săptămână. Sloganurile jignitoare la adresa evreilor sunt scrise cu aceleași culori și font.

Cuvântul ”Jidani” (termen peiorativ la adresa evreilor, n.red.) este scris cu roșu sau albastru și însoțit de mesajul ”Jos cu sataniștii care ne conduc” scris cu negru.

Imaginile surprinse de reporterul G4Media sunt ale unor blocuri din intersecția Șoselei Mihai Bravu cu Aleea Avrig și de pe Calea Moșilor 221, din Sectorul 2.

Fenomenul antisemitismului a luat amploare în ultimul an, atât în România, cât și în Uniunea Europeană. Într-unul dintre cele mai recente episoade, actrița Maia Morgenstern a fost amenințată cu moartea într-un mesaj antisemit de o violență extremă.

În urma analizării mesajului primit de actriță, anchetatorii au ajuns la concluzia că adresa de IP a autorului nu este cea reală. Oamenii legii au investigat dacă adresa de email folosită de autorul amenințării este asociată cu conturi de pe rețelele de socializare sau alte site-uri web, dar nu a fost descoperită nicio astfel de legătură, relatează Digi24. Dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 1 în vederea continuării cercetărilor

Mesajul amenințător a fost transmis pe toate adresele oficiale ale Teatrului Evreiesc de Stat, fiind semnat: „Din partea AUR”. Liderul AUR, George Simion a transmis că se dezice și condamnă atacul la adresa actriței, aprciind că expeditorul nu poate fi membru al partidului.

Pe de altă parte, G4Media a identificat peste 20 de străzi, edificii, monumente și instituții de învățământ din toată țara care poartă numele unor persoane condamnate pentru crime de război, în frunte cu fostul mareșal Ion Antonescu, al cărui guvern din anii 40 a trimis la moarte 400.000 de evrei.

Conform legii (OUG 31/2002), este interzisă acordarea și păstrarea numelor criminalilor de război pentru străzi, bulevarde, scuaruri, piețe, parcuri sau alte locuri publice. Însă, reprezentanții instituțiilor pe care i-am contactat, responsabile de păstrarea acestor nume, fie nu au răspuns, fie au ezitat să-și asume o decizie în acest sens.

Astfel, București, Cluj și Constanța sunt trei mari municipii unde este încălcată legea privind numele condamnaților pentru crime de război, în contextul în care Mircea Vulcănescu, subsecretar de stat în ministerul de Finanțe în regimul acestuia, care a coordonat confiscarea averilor evreilor, scriitorul Radu Gyr și fostul mareșal Ion Antonescu dau numele unor străzi, monumente sau instituții de învățământ.

Nu în ultimul rând, mai multe morminte din Cimitirul Evreiesc din Ploiești au fost profanate la începutul lunii iunie, trei tineri fiind reținuți de polițiști în această speță.

Totodată, Comisia Europeană a publicat concluziile unui studiu realizat de Institutul pentru dialog strategic (ISD), care analizează conținutul online în franceză și germană în primele două luni din 2021, compartiv cu aceeași perioadă a anului trecut și modul în care a fost distribuit pe parcursul anului 2020.

Studiul arată o creștere de șapte ori a conținutului antisemit pe Twitter, Facebook și Telegram în limba franceză și de peste 13 ori a  conținutului antisemit în limba germană, precizează un comunicat de presă al Comisiei.

Conținutul antisemit în franceză pe Facebook a fost, de asemenea, apreciat, comentat și distribuit de peste jumătate de milion de ori între 1 ianuarie 2020 și 8 martie 2021. Conținutul în franceză a primit peste trei milioane de retweets și aprecieri pe Twitter. Conținutul antisemit în limba germană pe Telegram a fost vizionat de peste două miliarde de ori în aceeași perioadă.

Studiul a constatat, de asemenea, o proliferare a conținutului „zonei gri”, unde nu sunt încălcate limitele legale în ceea ce privește discursul de ură sau negarea Holocaustului în Franța sau Germania, dar care are totuși potențialul de a fi dăunător, mai precizează Comisia Europeană.

În același timp, o ”creştere înspăimântătoare” a atacurilor antisemite din Regatul Unit în luna mai a ”depăşit orice am văzut până acum”, a anunţat Community Security Trust (CST).

Astfel, în perioada 8-27 mai, CST a consemnat 325 de incidente antisemite, depăşind totalul lunar de când sunt recenzate acest tip de incidente. Vârful acestor atacuri a fost legat de escaladarea violenţelor în Israel şi Fâşia Gaza. Această creştere a fost alimentată de reacţiile antisemite la acest conflict.

Campaign Against Antisemitism a menţionat că printre actele antisemite se află violenţele fizice, vandalismul, scandările, sloganurile de la mitinguri, abuzurile în social media şi ameninţările la adresa copiilor evrei în şcoli ca exemple ale ostilităţii faţă de comunitatea evreiască.

În unul dintre incidente, un bărbat a oprit elev de liceu evrei şi i-a ameninţat că îi loveşte cu pumnul dacă ei nu spun că susţin Palestina. Într-un alt caz, un rabin a fost atacat lângă sinagoga sa, în nordul Londrei.

În aceeaşi zi, patru bărbaţi au fost arestaţi şi ulterior eliberaţi pe cauţiune după ce pasagerii dintr-un convoi cu drapele palestiniene au folosit un limbaj agresiv şi au scandat sloganuri antisemite în zona St John’s Wood din Londra.

Precedentul record al actelor antisemite a fost înregistrat în iulie 2014, perioadă în care violenţele din Orientul Mijlociu au escaladat.

sursa foto: Marieva Ionescu, absolventă a cursului de jurnalism G4Media

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

  1. Dacă n-am avea antisemitism, nu s-ar justifica postul de consilier pe antisemitism.

  2. Mesajul era adresat initial clasei conducatoare,-nu se stie care-iar cuvantul j…. a fost adaugat de un alt individ pentru a distorsiona si a schimba mesajul!Se vede dupa scris de la o posta.Insa exista multi retarzi si in Romania, insa nu stim originea…si nu poate fi neaparat roman!

  3. Ori sunteti chiori, ori babalai (ori ticalosi sau combinate).

    Mesajul e blocuri de luni de zile (cel putin). Si se vede clar ca alt gigel a venit cu adaugirea colorata.

  4. Încă un exemplu de lucru bine făcut în România lucrului bine făcut pe el.

  5. În România nu exista antisemitism ci din păcate există antiromanism. Nimeni nu ia nici o măsură, nici măcar mass-media nu se agită. Toată lumea încurajează acest fenomen.

  6. Articol de kk, sunt mesaje diferite