G4Media.ro

Mesaj dur al lui Dan Motreanu, liderul organizației PNL cu cel mai…

Mesaj dur al lui Dan Motreanu, liderul organizației PNL cu cel mai mare scor la parlamentare: E un congres ratat. Un partid în care loialitatea se manifestă față de persoană și din ce în ce mai puțin față de principii, valori, reguli nu este pe un drum bun!

Dan Motreanu, liderul PNL Giurgiu, organizația partidului cu cel mai mare scor la parlamentare, transmite un mesaj dur înaintea congresului liberalilor, afirmând că „un partid în care loialitatea se manifestă față de persoană și din ce în ce mai puțin față de principii, valori, reguli și care se plasează departe de electorat, nu este pe un drum bun”.

Dan Motreanu menționează că nici el, nici liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan, nu candidează la nicio funcție la congres.

„Deși nu s-a făcut nicio evaluare în PNL după alegerile parlamentare, realitatea este că în doar 12 județe PNL a ieșit pe primul loc. Cu siguranță am fi obținut un rezultat mai bun la alegeri, dacă unii colegi s-ar fi implicat cu aceeași pasiune, cum au făcut-o în lupta pentru funcții în partid”, susține Motreanu într-un mesaj transmis pe Facebook.

El spune că, în urma fuziunii cu PDL, partidul a luat ce este mai rău de la cele două formațiuni: vasalitatea față de șef, politica de gașcă, mentalitatea de partid balama.

Congresul de sâmbătă ar fi trebuit să fie despre reforma internă și găsirea de soluții de guvernare, consideră Motreanu, dar va fi un „congres ratat”. El avertizează că, în lipsa unei oferte moderne de politici publice și funcționarea internă pe bază de meritocrație, cetățenii se vor îndepărta de PNL.

„Luni, 27 septembrie, acest congres se va încheia. Ce rămâne în urma acestuia? Rămâne măcar speranța că PNL este o opțiune a unui alt mod de a face politică? Oferă PNL certitudine sau măcar speranță mai multă decât până acum că lucrurile se vor schimba în bine?”, întreabă Motreanu.

În final, Dan Motreanu atrage atenția și asupra celor care vor fi promovați în funcțiile de partid:

„PNL avea o regulă a pasului în spate din partea celor cu probleme penale. De aceea sper ca viitoarea conducere care se va alege mâine nu va include oameni cu probleme de acest gen sau controversați. Asta ar fi o pată mare pe obrazul PNL si, mai ales, pe al Președintelui Iohannis, a cărui părere pe acest subiect o știm clar si răspicat toți liberalii!”

Mesajul integral al lui Dan Motreanu:

Nu candidez pentru nicio funcție la acest congres al PNL, deși organizația pe care o conduc, PNL Giurgiu, a obținut cel mai bun rezultat la alegerile parlamentare din 2020 – 47%, aproape dublul mediei naționale. Este și cazul colegului meu, Ilie Bolojan, care conduce cea mai puternică organizație PNL și este un model pentru administrația publică românească.

Performanța, rezultatele, leadershipul nu sunt confirmate de funcții, ci funcțiile ar trebui să le aibă la bază și să vină firesc ca urmare a îndeplinirii acestora. Bunul simț ne cere asta. Asta este regula în orice organizație, nu doar în politică.

Sunt liberal de 30 de ani și voi fi aici și peste un an și peste doi și peste zece, alături de PNL, în bătăliile PNL, cu rezultate doar pentru PNL cu sau fără funcții. Am câștigat toate bătăliile electorale pe care le-am dus pentru PNL și tot aici voi fi, indiferent de funcțiile trecătoare.

Deși nu s-a făcut nicio evaluare în PNL după alegerile parlamentare, realitatea este că în doar 12 județe PNL a ieșit pe primul loc. Cu siguranță am fi obținut un rezultat mai bun la alegeri, dacă unii colegi s-ar fi implicat cu aceeași pasiune, cum au făcut-o în lupta pentru funcții în partid.

Nu este normal să avem în conducerea națională a PNL oameni care nu au fost confirmați de votul cetățenilor în propriile județe. Cum nu este normal ca vicepreședintele regional să nu provină din prima sau a doua dintre cele mai performante filiale ale regiunii. Ce model poate reprezenta pentru celelalte organizații, altul decât al eșecului și al “combinagiilor”?! Ce înseamnă ”echipa câștigătoare” atunci? Pe cine au învins?

Câștigă în disputa cu colegii lor mai buni din filiale precum Giurgiu, considerat fief roșu, sau câștigători consacrați în numeroase bătălii precum Caraș-Severin sau Bihor?! Se clamează democrația și meritocrația și nu le practicăm în propriul partid?

Cu regret spun că în urma fuziunii am luat și ce este mai rău de la cele două partide. De la fostul PDL am luat vasalitatea față de șef/președintele partidului, faptul că i se permite orice, chiar și când acesta ia decizii controversate, lipsa spiritului critic, punerea la îndoiala și dezbaterea unor decizii, caracteristica “politicii de gașcă” – toate atât de străine de spiritul PNL și de cel al unei organizații democratice. Un partid în care loialitatea se manifestă față de persoană și din ce în ce mai puțin față de principii, valori, reguli și care se plasează departe de electorat, nu este pe un drum bun!

De la vechiul PNL am luat lipsa de apreciere a performanței electorale, mentalitatea de partid balama, lipsa evaluării rezultatelor filialelor mulțumite să fie în planul doi. Unii șefi de filiale cred sincer că ”dacă nu curge pică” și nu îi deranjează dacă pierdem alegători, ei speră că șeful îi va pune pe primul loc în județul lor, chiar dacă suntem “mai mici”.

Acest congres trebuia să pună în discuție două teme mari: reforma internă și găsirea de soluții de guvernare. Este un congres ratat. Aveam nevoie să analizăm scăderea din sondajele de opinie, problemele reale de guvernare, reformele mult așteptate, creșterea prețurilor în energie și efectele acesteia, măsurile rapide pentru oameni și mediul de afaceri. Ar trebui să ne îngrijoreze reacția întârziată în gestionarea valului IV sau promovările controversate.

Ceea ce nu s-a înțeles de către liderii partidului este că PNL nu își mai permite să rămână în paradigma actuală, „că lucrurile pot merge la fel”, iar timpul irosit acum, în campania internă pentru Congres, va crea dificultăți și mai mari în procesul de elaborare și comunicare de soluții pentru România. În lipsa unei oferte moderne de politici publice, de funcționare instituțională internă bazată pe performanță, loialitate și meritocratie, generațiile noi, cetățenii activi care se raportează la alte referințe își vor modifica opțiunile și se vor îndepărta de PNL

Luni, 27 septembrie, acest congres se va încheia. Ce rămâne în urma acestuia? Rămâne măcar speranța că PNL este o opțiune a unui alt mod de a face politică?

Oferă PNL certitudine sau măcar speranță mai multă decât până acum că lucrurile se vor schimba în bine?

Și încă ceva… Din 2014, PNL a făcut progrese importante pentru a se reforma și pentru a atinge așteptările cetățenilor, prin decizii grele, uneori dureroase. Am primit încrederea oamenilor pentru asta. Trebuie să continuăm acest parcurs, nu trebuie să renunțăm la el, iar mâine și duminică trebuie să dovedim asta. Un exemplu ar fi faptul PNL avea o regulă a pasului în spate din partea celor cu probleme penale. De aceea sper ca viitoarea conducere care se va alege mâine nu va include oameni cu probleme de acest gen sau controversați. Asta ar fi o pată mare pe obrazul PNL si, mai ales, pe al Președintelui Iohannis, a cărui părere pe acest subiect o știm clar si răspicat toți liberalii!

Sursa foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

29 comentarii

 1. Bravo Dan Motreanu. Sper ca si Ilie Bolo jan sa aprobe mesajul.
  Oamenii care mai aveti ceva coloana vertebrala in penele, e momentul sa vorbiti public despre mizeria pusa la cale la ‘Congres’!

  • Ideile exprimate sunt foarte corecte. Totusi, aflandu-ne in ajunul congresului, mesajul dl-ui Dan Motreanu trebuia sa fie mai adecvart.
   1. Daca acest congres nu se desfasoara corect (ceeace e foarte evident!) sa propuna si sa lupte pentru amanarea lui.
   2. Daca anualarea – amanarea, nu este posibila si congresul va avea loc, se concureaza totusi cei doi candidati si unul dintre ei trebuie sa castige.
   Atunci, de ce dl Motreanu nu isi asuma a face o distinctie intra ei? Nu cred ca nu a vazut nicio diferenta.
   Cand PNL arde (se prajeste, este prajit) curajul trebuie dus pana la capat!

  • @fitil,
   Propagandă pentru cei săraci cu duhul. În șatra galbenă există doar doi magraoni care se luptă pentru putere.

  • Un tip lucid, onest, bărbat-de-onoare este acest domn Motreanu. La fel si domnul Bolojan. Cinste lor! In jurul celor doi: o haită de bărbați-minioni, jalnici, ahtiați după putere, pricepuți la toate și la nimic, codoașe.

 2. O analiză pertinentă.
  De ce am rămas atât de puțini în PNL,cei care gândim așa?
  Am senzația că bulgărele se rostogolește și nu mai poate fi oprit.

  • Fă, P.N.L.-ul a dispărut secolul trecut. În anii 48-49.
   Aici sunt doar niște golani și atât.

  • Fă, numai prostii vorbești.
   PNL-ul a dispărut la mijlocul secolului trecut.

  • Mesajul este pentru cine intelege pozitia are domnul respectiv:Nu a vrut sa se pozitioneze clar,dar TOT s-a pozitionat :impotriva penalilor din partid,oare cine o fi?Iar dl Bolojan,a transmis clar ca nu doreste functii de la o echipa ce duce partidul in groapa!Oare care echipa si a cui??GHICI,CIUPERCA,CE-I?😉

  • Băi lache berbecul lui pește prăjit, fă îi spui lui mămică ta acasă, vacă de om! Conservatori bășiți care le vorbesc femeilor de sus doar pentru ca le atârnă ceva intre picioare!!!

  • doar e berbec El își spune asa! O fi plătit în ruble sau mărci. Ca acum ăștia fac manevrele în europa.

 3. PNL e partid de hoti, exact ca PSD.

 4. Maine il da afara catu. Deja a pus pe cineva sa faca foaia, maine o semneaza.

 5. WOW!!!
  Cine e asta?!
  Le-a zis-o FIX cum zicem noi pe forum!
  Li se falfaie evident si zombiliticuului aventurier periculos care a scufundat in timp record PNLul si prezidentului mut si ascuns la Cotroceni si ZERO absolut si caruia i se falfaie ca PNL se scufunda!!
  Cu zombilitic in frunte, PNL se va prabusi mai tare, asa e, maretele Reforme promise NU ii preocupa, Dan Motreanu a zis bine: NICI o discutie despre CE VOR FACE, CUM vor face ce au promis, doar atacuri la ceilalti!
  Pai, cand in #echipa castigatoare ii ai pe zombilitic, pe Alina Gorghiu, pe Raluca Turcan, pe Dan Valceanu, pe Robert Sighiartua,pe Lucian Bode, pe Florin Roman, lingai care NU au FACUT nimic remarcabil la viata lor, care NU lasa NIMIC in urma in politica romaneasca dupa multi ANI, ce altceva decat atacuri si politicianime de 2 bani la adresa contracandidatului poti sa ai?!
  WOW, lovitura grea pentru zombilitic si Johannis, mentionat discret ca RESPONSABIL!!!
  Bravo, PNLeilor, tineti-o tot asa, e garantia ca veti disparea, o spune raspicat unul de-al vostru, un vechi liberal, NU un NO NAME ca zombiliticul tepar si penal si mincinos si falsificator de CVuri!!!

  • Sunt curios ce vor fi înțeles electorii de mâine ai PNL!

  • S-avem pardon! Aici pe forum nu e nimeni atat de hazliu incat sa zica vreo gluma precum „ (…)l Președintele Iohannis, a cărui părere pe acest subiect (personaje cu probleme penale – n.m.) o știm clar si răspicat.” 😆

 6. N-are cum să fie ratat că se lucrează din martie la asta! Adică noi am pierdut un an degeaba?!!!
  Nu se poate!

 7. Așa aflam si poziția domnului Bolojan fata de catzu.Bravo!

 8. Cu cîțu în frunte pnl se duce spre sub 10% la următoarele alegeri. Iohannis ar trebui suspendat pentru încălcarea Constituției.

 9. Sper ca spui asta pentru ca esti sincer, nu doar pentru a castiga simpatie politica pozand in om politic cu principii.

  • Așa zișii politicieni de la noi funcționează doar pe principiul: mie ce- mi iese. Excepțiile sunt insignifiante.

 10. haoleu, motreanu nu pupa inelu lu cahtzu? pai cum sa zici nasoale de odrasla ret.ardata a DIE-SIE?

 11. De ce să nu fie ales d-l Motreanu Președintele PNL in viitorul apropiat? N-are față de drojdier și nici de țepar bancar, iar in costum de Superman nu-l văd imbrăcat nici cu forța…
  PS. Alo, se aude și in Dealul Cotrocenilor?

  • PNL-ul lângă țărăniști să ajungă!

  • Si ficusului îi mai cad frunzele uneori, arată jalnic și devine inutil. Dealul Cotrocenilor a cam devenit Valea Plângerii și a Deziluziei …

 12. Îşi permite că a luat scorul cel mai bun la alegeri aşa că e cam greu să execuţi nestemata coroanei fiindcă rămâi fără coroană şi cam asta se va întâmpla că tocmai a început căderea lui SuperMAN.
  Îl vor lăsa să treacă sărbătorile până nu o să îl mai vrea nimeni apoi va răsări şi primăvara în PNL şi după un scurt episod de eşec dictatorial de data asta încercat pe partea de dreapta vă fi şi ultima suflare disperată a păcălicilorSECU.
  Dar nu e grav că PSD îşi vor reveni şi ei şi vor începe să bage iarăşi moţiuni şi vor vrea să îl dea iarăşi jos pe Iohannis şi desigur vor vrea să facă mitinguri iar cel mai evident vor vrea să se implice şi la guvernare care nu se vor concretiza niciuna şi aşa povestea se va termina şi până în 2024 liniştea promisă o vom avea 😄.

 13. Asta e problema românilor în general. Nu sunt uniți în jurul unui ideal de a face bine acestei țări. Sunt uniți că o haită in jurul masculului Alfa care îi duce spre ciolanul puterii și a bunăstării personale. Cât despre țărișoara asta săracă … Vorbe de amețit votanții…

 14. Azi PNL a fost învins de foștii PDL-iști! Boc, Turcan, Bușoi, Gorghiu, Flutur Falcă, Sigartău, etc… Cu un vocalist – Rareș Bogdan și un yesmann – Cîțu Florin. De la „unirea dreptei” totul a fost sub oblăduirea d-lui Johannis!!!
  A fost doar o resuscitare a PDL care ajunsese la 8%…o „îngălbenire”, apoi au răpus gazda – vechiul PNL!

 15. Motreanu si Bolojan farisei activeaza de ani buni in PNL si se declara acum nmultumiti. Ce-au
  facuta pana cum , le-a mers bine functii bani etc. Daca ar fi barbati ar dimisiona