G4Media.ro

Memorialul Ipotești a șters de pe pagina de Facebook înregistrarea video a…

Foto: Captură video Monitorul de Botoșani

Memorialul Ipotești a șters de pe pagina de Facebook înregistrarea video a galei de decernare a Premiului ‘Eminescu’ pentru debut din cauza unei poezii cu aluzii sexuale recitate de o poetă

Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” a şters de pe pagina sa de Facebook înregistrarea Galei de decernare a Premiului Naţional de Poezie pentru debut, după ce una dintre poetele nominalizate a recitat o poezie cu un pronunţat conţinut sexual, transmite Agerpres.

Cătălina Stanislav a citit în timpul galei poezia „Gwyneth Paltrow şi cu mine”, care conţine un limbaj licenţios, iar, după ce imaginile video au apărut în presa locală, conducerea Memorialului a decis să şteargă întreaga filmare.

„Recitarea unei poezii care include şi cuvinte sau expresii licenţioase este alegerea exclusivă a poetului/poetei. Nu încurajăm un asemenea demers, dar nici nu putem avea opţiunea de a interzice în vreun fel modalitatea în care înţelege să se exprime un creator. Ca atare, în considerarea dreptului la liberă exprimare, mai ales în domeniul literar, Memorialul Ipoteşti nu poate cenzura modul în care un tânăr poet încearcă să devină cunoscut publicului larg. În urma apariţiei în mediul online a înregistrării în care o poeta nominalizată înţelege să recite una dintre poeziile sale care conţine cuvinte licenţioase, am decis, fără a ne pronunţa asupra valorii literare a textului citit, retragerea de pe pagina Memorialului a înregistrării”, a anunţat instituţia de cultură de la Ipoteşti, citată de Agerpres.

Situația nu este singulară, amintește Monitorul de Botoșani. În 2018, poeta Medeea Iancu a ales să prezinte în cadrul aceluiași eveniment o poezie cu expresii pornografice, în consecință aceasta fiind sancționată cu avertisment de către polițiști.

Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum pe anul 2021, acordat de Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu”, a revenit tinerei poete Ileana Negrea pentru volumul „Jumătate din viaţa mea de acum”.

Câştigătorul premiului de debut în poezie a fost desemnat de un juriu format din Alexandru Cistelecan (Universitatea din Târgu Mureş), Mircea A. Diaconu (Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava), Mihai Iovănel (Institutul de Istorie şi Teorie Literară „George Călinescu” din Bucureşti), Alex Goldiş (Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca) şi Andrei Terian (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu).

Pentru acest premiu au mai fost nominalizaţi alţi patru poeţi – Andrei Codrin Bucur, pentru volumul „La bella Italia: antipoemejurnaliere”, Alexandra Pâzgu, pentru volumul „Dă tot ce ai”, Ioana Zenaida Rotariu, pentru „Cei cinci ani de muţenie: poezie”, şi Cătălina Stanislav, pentru volumul „Nu mă întrerupe”. (Foto: Captură video Monitorul de Botoșani)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. Botnita de hartie, spui? Nu stiu eu dintr-astea, nu cunosc, nu-s de aici.

  2. Ok, dincolo de aluzie,

    Voi nu retrageți comentariile clonelor care folosesc limbaj licențios cu scopul de a dezinforma, a crea diversiune si a decredibiliza comentatorul autentic! Le publicați, mai ales când este clar ca trollii clonează un alt utilizator si ca prin conținutul lor încalcă prevederile Codului Penal, Art. 369, Incitarea la ură si discriminare, Art. 367, Constituirea unui grup infracţional organizat (ca sunt o haita de trolli plătiți de ma.fie) si art. 507 “Calomnia si defăimare” din Codul Penal si din Codul Civil:, Art. 72, Dreptul la demnitate.

    Poate vreun europarlamentar plătit cu €10k/ luna face ceva util si trimite niște petiții Parlamentului European sa ofere granturi presei independente (care nu a primit bani de la stat) ca sa puteți angaja si voi un administrator care sa vegheze ca:
    1. libertatea de exprimare nu este îngrădită dar si că
    2. dreptul unora la liberă exprimare nu încalcă drepturile altor oameni!

    Aveti nevoie de cineva care sa se asigure ca G4M nu devine un portal care găzduiește conținut ilegal cu comentarii care incita la ura si xenofobism, așa cum se întâmpla in momentul de fata! Poți critica pe cineva cu argumente si date, fără sa încalci legea!

  3. Un circ continuu in tara asta

  4. Poezia „Gwyneth Paltrow si cu mine”
    :))))

    • Frumoasă poezie !
      Despre poezia:”Eu și Nicole Kidman…” ce părere ai ?

    • Aoleo. ! Abia acum am vizionat clipul cu poezia in cauză…Îmi retrag aprecierea…N-are de niciunele…

    • Mie imi pare ok poezia, exprima ceva autentic

  5. Fiți cuminți, vorbiți frumos că sînt oameni cu tulburelul sensibil printre noi.
    Am putea și mai bine, o poliție pentru încurajarea virtuții și pedepsirea viciului, ca in țările civilizate, ar fi un pas înainte, nu?
    Și, desigur, femeile să fie îmbrăcate din cap pînă la glezne, cu fața acoperită, iar cînd ies din casă să n-o facă neinsotite de un mascul.
    Am zis!
    (Sarcasm)

  6. Ce ziceti de piezia lui Creanga?

  7. „Fruntea albă-n părul galben
    Pe-al meu braţ încet s-o culci,
    Lăsând pradă gurii mele
    Ale tale buze dulci…”
    Citatul e din forma finala a poeziei Dorinta, de Eminescu.
    In clasa a XI-a o colega i-a atras atentia profesorului de romana ca e o imposibilitate anatomica. Ca daca fata isi pune fruntea pe bratul iubitului, acesta nu ii poate saruta gura, ci ceafa. Domnul profesor s-a amuzat de observatie, a fost de acord si a zis ca va urmari daca observa cineva de la clasa paralela (cea de filologie).
    Dar versurile sunt frumoase, trezesc emotie si asta e rostul poeziei. Iar daca la Eminescu acceptam pentru emotia produsa si versuri ilogice daca le disecam la detalii anatomice, atunci putem accepta si un limbaj poetic dur, daca are valoare estetica sau emotionala.
    In definitiv, Arghezi spune in La stele
    „Sa-ti amagesti mahnirea si dorul de-a pricepe / Cu ce-are armasarul mai crancen intre iepe.” Vreti sa ziceti ca nu e poetic pentru ca evoca un organ sexual?

    • ,,Fruntea alba-n parul galben ,
      Pe-al meu braţ încet s-o culci ”

      Eu inteleg din aceste versuri ca sticto sensu intre frunte si brat este parul . Adica parul galben este ,,causul ” fruntii pentru ca apoi tot ansamblul ( frunte si par ) sa fie culcat pe brat .

      Dumneata poti pune in practica versurile poetului asa cum le intelegi si , in final , sa saruti ceea ce poti . Zic si eu ….

    • El sta culcat pe spate cu bratul pe frunte, ea deasupra se apleaca spre el lasandu-si fruntea pe acelasi brat si prada gurii lui, buzele-i fragede si dulci. Se pupa.
      Anatomic, perfect posibil, social perfect plauzibil. Fara sa fie nevoie de cine stie ce „kamasutre”

  8. „Să ne împrietenim cu Eminescu sărutându-i versul
    iar nu slăvindu-l de neînţeles
    căci ce-a fost el, n-a fost eres
    şi sărutare de pământ îi fuse mersul.”
    (Nichita Stanescu)

  9. Peste civilizatia moderna
    Si peste codul tehnicii de varf,
    Un cal bolnav ce devenise starv,
    Zacea pe-o pajiste ca pe-o perna
    Si-l devora o haita de lucerna.

  10. Creangă nu a recitat-o pe Zoom și nici la decernarea premiilor pentru cimilituri

  11. E o veste tulburătoare și spune incredibil de mult despre nivelul literaților care administrează acel site.
    Dacă literatura română se teme de limba română (și asta e o absurditate, desigur!), așa cum cred stimabilii, locul lor e la predat la grădiniță sau școală primară și în niciun caz la muzeul finanțat din fonduri publice al patriei acestor poete! Să le spună cineva că poezia este despre a decupa un moment, o trăire, exprimată în cuvinte care pot evoca acea impresie și cititorilor.
    Să avem în 2022 discuții de 1922 e penibil, și asta pentru că și în cultură, ca în toate celelalte domenii, am lăsat să se cațere pe funcții dătători din coate cu nivel de pregătire precar. Și e caraghios să înțeleagă mai bine „ce a vrut să spună poetul” orice vorbitor de la orașe și sate, dar nu administratorii unui site cultural…

  12. „Mă gândesc la posibilitatea de a face sex cu el

    și până și felul în care i se ating dinții de sus de buza de jos mă scârbește

    mă gândesc că și eu vreau să merg la baie,

    doar că mă tem să nu-mi pună ceva în băutură

    pare destul de ok, dar zice că se masturbează când îl întreb ce face, adică ce job are

    lucrează în IT

    pe aproape, mă gândesc, dar nu spun

    eu le studiez pe cele care ne-au ajutat să ne câștigăm dreptul la vot, condus, la a ne folosi vaginul pentru altceva

    în afară de născut copii, reproducere, uneori candidoză”, sunt o parte dintre versurile poeziei.

    Asta nu e poezie . Este exprimarea framintarii existentiale a unei fiinte care traieste sexualitatea intr-un mod nefiresc . Asta si pentru ca , probabil , nu are cu cine sa discute despre sexualitate . Probabil ca nu are parinti . Sau daca ii are ii are degeaba . Probabil ca nu are duhovnic . Sau daca il are il are degeaba . Nici diriginte nu are ( sau macar un profesor ( femeie desigur ) de care sa fie mai apropiata si cu care sa simta ca poate discuta lucruri intime . Despre sexualitate copiii trebuie invatati si indrumati cum sa o traiasca . Altfel practica lor va reflecta modul nefiresc in care gindesc . Libertate este aceea in care omul nu face ceea ce ii vine in cap si la gura ci ceea ce este moral si nu aduce atingere libertatii celorlalti .

    • Ei,se pare ca lumea a rupt-o cu morala,cu frumosul,cu BINELE,inclusiv in arta si cultura.PACAT! Ar trebui sa redefinim ce este arta si cultura!Ca parca totul a devenit un BORDEL!

    • Poezia e framantare existentiala. Poezia e, poate mai mult ca orice, o varsta.

      Ce te face sa crezi ca ai fi tu calificat sa definesti ce e ?

  13. E SINGURA poezie de la Memorial care a trezit interesul cuiva, iar ăștia o cenzurează. Nu le-a plăcut, căci i-a trezit din somn.