G4Media.ro

Membrii familiei președintelui Biden, acuzați că profită de mandatul său pentru a…

Foto: Hunter Biden și Joe Biden / Twitter

Membrii familiei președintelui Biden, acuzați că profită de mandatul său pentru a se îmbogăți. Sunt vizate inclusiv „picturile” lui Hunter Biden

Mai mulți congresmeni republicani au cerut miercuri ca oficialii de la Casa Albă să predea legiuitorilor informații și documente legate de interesele comerciale ale familiei președintelui Joe Biden pentru a determina gradul în care membrii familiei liderului american „folosesc legătura lor cu președintele ca să se îmbogățească.”

Republicanii din House Oversight Committee îl acuză pe fiul lui Biden, Hunter, pe fratele președintelui, Frank, și pe sora liderului democrat, Valerie, că au folosit poziția președintelui în avantajul lor financiar și solicită răspunsuri de la Casa Albă cu privire la afacerile acestora.

O atenție specială este acordată lui Hunter Biden, ale cărui „opere de artă” urmează să fie vândute cu sume de până la jumătate de milion de dolari unor cumpărători anonimi, lucruri care, susțin republicanii, ar putea masca foarte ușor acte serioase de corupție.

Cereri de anchetă

Republicanii din Camera Reprezentanților au lansat miercuri un efort concertat de a cerceta afacerile membrilor familiei președintelui Biden, în special noua carieră de artist a lui Hunter Biden, și de a documenta modul în care cei din familia Biden au căutat „să profite de pe urma mandatului de președinte” al democratului.

„Relatările referitoare la membrii familiei președintelui Joseph R. Biden, Jr., care încearcă să profite de apropierea lor de Casa Albă, au fost deranjante și recurente,” au scris republicanii din Comitetul de Supraveghere al Camerei.

„Din păcate, aceste relatări despre președintele Biden care își folosește fostele sale poziții oficiale de încredere publică pentru a umple cuferele membrilor familiei sale sunt larg răspândite, iar orice speranță că modelul de îmogățire al familiei se va opri în cele din urmă atunci când el va prelua președinția a fost distrusă,” se afirmă în scrisorile trimise consilierului legal al Casei Albe, Dana Remus, către National Archives și Records Administration.

Avându-l în frunte pe principalul republican din Comitetul de Supraveghere al Camerei, James Comer (Kentucky), conservatorii au cerut o listă exhaustivă de documente „pentru a înțelege amploarea utilizării de către membrii familiei Biden a legăturilor sale cu președintele pentru a se îmbogăți.”

Printre altele, republicanii solicită documente legate de lucrările de artă ale lui Hunter Biden, listele cu toate interesele comerciale străine ale membrilor familiei Biden, orice caz în care numele Biden a fost utilizat în reclame și oportunități de investiții și procedurile în vigoare de la Casa Albă „pentru a se asigura că familia Biden nu profită” de pe urma mandatului președintelui democrat.

Cererile republicanilor se referă, de asemenea, la perioada în care Biden a fost vicepreședintele Statelor Unite în mandatul lui Barack Obama. Sunt vizate, în special, documente și comunicări privind o călătorie făcută de Biden și fiul său în China în 2013 pentru o vizită de opt zile în care vicepreședintele SUA a avut întâlniri cu liderii Partidului Comunist de la Beijing.

La scurt timp după aceea, fiul politicianului democrat a obținut un acord de investiții în valoare de până la 1,5 miliarde de dolari cu o filială a Bank of China.  De asemenea, sub lupă este și o călătorie efectuată în Mexic în 2016, atunci când Hunter Biden a călătorit cu tatăl său la bordul Air Force 2 pentru a lua parte la întâlniri vizând „o mega-afacere.”

Casa Albă ar trebui să răspundă la cererile din scrisoarea republicanilor până la 28 iulie.

Situații sub lupă

Republicanii vor să cerceteze, în particular, noua carieră de artist a lui Hunter Biden, precum și planurile acestuia de a-și vinde tablourile la viitoare expoziții din Los Angeles și New York, unde lucrările sale sa ar putea fi listate cu prețuri de până la 500.000 de dolari, a anunțat art dealer-ul său, Georges Bergès.

Pentru a evita apariția unor cumpărători din afară care să încerce să influențeze familia Biden, Casa Albă a elaborat un acord pentru a păstra confidențiale numele cumpărătorilor față de Hunter Biden și de Casa Albă, dar și să nu le divulge publicului american. Republicanii au descris acordul ca fiind „o mașină rapidă de făcut bani.”

Walter Shaub, fostul șef de etică al președinteluiObama, a criticat Casa Albă pe Twitter, spunând că Administrația Biden încearcă „să se asigure că nu vom ști niciodată” cine sunt cumpărătorii picturilor fiului președintelui.

„Deci, în loc să dezvăluie cine plătește sume scandaloase pentru opera de artă a lui Hunter Biden, astfel încât să putem monitoriza dacă cumpărătorii obțin acces la cei din guvern, Casa Albă a încercat să se asigure că nu vom ști niciodată cine sunt aceștia,” a scris Shaub. „Este foarte dezamăgitor.”

 

Hunter Biden a descris cariera sa de artist cu norma întreagă ca „ajungând la adevăr… Nu pictez din emoție sau sentiment, care cred că sunt amândouă foarte efemere,” a spus Biden despre arta sa. „Pentru mine, pictura înseamnă mult mai mult despre un fel de încercare de a scoate la iveală ceea ce este, cred, adevărul universal.”

Criticii au remarcat însă că, până una alta, prețul de 500.000 de dolari pentru o pictură a unui artist fără portofoliu și care nu are un background în domeniul artei, dar care se nimerește să fie fiul președintelui american în exercițiu, ridică mari semne de întrebare.

„Sunt prețuri umflate” pentru lucrări vândute unor „cumpărători anonimi,” iar situația seamănă a „înșelăciune,” a punctat Walter Shaub. Opinia sa este împărtășită și de alți comentatori americani.

„Prețurile pentru aceste picturi – de către cineva fără pregătire formală sau istorie ca artist – ridică semne de întrebare dacă arta este cumpărată pentru meritul său sau pentru legătura sa cu Casa Albă,” se scrie în scrisoarea republicanilor.

„Natura ascunsă a cumpărătorilor de artă și problema dificilă a stabilirii prețurilor pentru opere de artă au transformat-o într-un instrument bine cunoscut pentru spălarea banilor și alte activități ilicite.”

De asemenea, congresmenii republicani și-au exprimat îngrijorarea cu privire la informațiile potrivit cărora fratele președintelui, Francis „Frank” Biden, și-a promovat relația cu președintele într-o reclamă publicată de Ziua Inaugurării pentru o firmă de avocatură pe care o consiliază.

Frank Biden, care este consilier senior pentru Berman Law Group din Florida, a afirmat atunci că nu a folosit numele fratelui său pentru a câștiga clienți, însă ABC a listat anul trecut mai multe situații în care acesta și-a folosit numele pentru a ajuta companiile și grupurile asociate cu el.

De asemenea, Frank Biden a invocat numele său de familie într-o serie de afaceri în 2011, atunci când fratele său era vicepreședintele Statelor Unite. ()

În sfârșit, presa americană a relatat recent și că sora lui Biden, Valerie Biden Owens, va publica în luna aprilie a anului viitor o carte intitulată „Growing Up Biden: A Memoir,” care va descrie viața ei alături de președinte.

Criticii afirmă că Owens, care este o strategă politică cunoscută în America, nu face altceva decât să profite de numele fratelui său pentru a-și vinde cartea și a face bani.

Republicanii vor să cerceteze toate aceste situații.

Cum se apără Biden

Analiștii americani au afirmat că eforturile republicanilor de a obține documentele legate de membrii familiei președintelui Biden ar putea fi o misiune (aproape) imposibilă, în condițiile în care Partidul Republican este minoritar în Camera Reprezentanților. Republicanii din Oversight Committee nu au nicio putere legală de a emite citații fără sprijinul democraților care sunt majoritari în camera inferioară a Congresului de la Washington.

De partea sa, președintele Biden a spus de multă vreme că nu a discutat despre afacerile din străinătate ale fiului său Hunter, iar Casa Albă a menționat constant eforturile și politicile existente pentru a asigura standarde etice ridicate în timpul președinției democratului.

În luna ianuarie, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki a declarat că politica administrației este aceea „ca numele președintelui să nu fie folosit în legătură cu activități comerciale care să sugereze sau că, în orice fel ar putea fi înțeles la modul rezonabil, implică aprobarea sau sprijinul său.”

Recent, Psaki a apărat eforturile lui Hunter Biden de a-și câștiga existența din lucrările sale de artă dacă sunt implimentate „garanții rezonabile” pentru a se asigura că cumpărătorii sunt anonimi și, prin urmare, nu pot exercita influența asupra membrilor familiei Biden, inclusiv asupra președintelui.

„Bineînțeles, (Hunter Biden) are dreptul să urmeze o carieră artistică la fel cum orice copil al unui președinte are dreptul să urmeze o carieră,” a spus Psaki.

Aceasta a afirmat că un proprietar profesionist de galerie de artă va stabili prețurile pentru lucrările lui Hunter Biden și va gestiona toate tranzacțiile. Orice ofertă peste prețul de vânzare sau considerată suspectată va fi respinsă ca parte a acordului, a adăugat ea.

Comentatorii de peste ocean au remarcat însă că nu este prima dată când Hunter Biden provoacă controverse și dureri de cap pentru președintele democrat.

În urmă cu doi ani, președintele de atunci al Statelor Unite, republicanul Donald Trump, a fost supus procedurii de demitere pentru abuz de putere și obstrucționare a Congresului în afacerea Ukrainegate. Trump a fost acuzat atunci că ar fi ordonat blocarea unor fonduri militare de 400 de milioane de dolari către guvernul de la Kiev până când acesta nu ar fi declanșat o anchetă împotriva posibilelor acte de corupție în care au fost implicați Joe Biden și fiul său, Hunter.

Trump a negat constant acuzațiile aduse de democrați că ar fi făcut ceva ilegal și a susținut că fostul vicepreședinte democrat a intervenit pentru eliminarea unui procuror ucrainean ce îl investiga pe fiul său. Avocat şi investitor, Hunter Biden a făcut parte din 2014 până în 2019 din Consiliul de supraveghere al companiei energetice Burisma, între ai cărui fondatori se află oligarhul pro-rus Mikola Zloşevski.

În momentul în care Hunter a început să lucreze pentru firma ucraineană (unde ar fi avut un salariu de 50.000 de dolari pe lună, deși nu avea niciun fel de experiență în domeniul energetic), tatăl său era vicepreşedinte al SUA în mandatul preşedintelui Obama.

În luna februarie a anului trecut, în urma unui vot rapid, Senatul american – dominat atunci de republicani – l-a achitat pe președintele Trump pentru ambele acuzații care i-au fost aduse. Liderul de la Casa Albă a fost declarat nevinovat cu 52 de voturi la 48 pentru acuzația de abuz de putere și cu 53 de voturi la 47 pentru acuzația de obstrucționare a Congresului.

Acuzații cu repetiție

Aceasta nu este prima dată când membrii Congresului formulează acuzații legate de desfășurarea unor afaceri personale de către membrii familiei unui președinte. Democrații și grupurile de supraveghere etică l-au criticat vehement pe fostul președinte Trump pentru că nu s-a îndepărtat niciodată complet de afacerile sale în timpul șederii la Casa Albă (2017-2021).

Republicanul a fost acuzat că a profitat de mandatul său în fruntea Americii prin călătoriile sale frecvente la hotelurile, stațiunile și terenurile de golf ale brandului Trump, precum și că a beneficiat de pe urma cheltuielilor de mii de dolari făcute de oficialii străini care au stat la hotelul său din Washington DC.

Fiica lui Trump, Ivanka Trump, și ginerele său, Jared Kushner, au fost, de asemenea, sub focul constant al criticilor democraților pentru afacerile lor private care ar fi beneficiat de pe urma pozițiilor oficiale la Casa Albă.

Surse: FoxNews, Washington Post, The Hill, AP, ABC News, New York Post, CNBC, Daily Mail, NBC News, Twitter

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

4 comentarii

  1. Arta este mai intai de toate izvor de cultura si civilizatie.

  2. *Arta ERA mai intai de toate izvor de cultura si civilizatie.

    Acum e un izvor de bani pentru cercuri restranse de evaluatori, case de licitatii, „artisti” (facuti) cunoscuti.

  3. Se zbat republicanii ca peștele pe uscat să amorseze un scandal Biden care să și prindă la electorat, deocamdată cu rezultate nule. Ni la prostia asta cu Hunter Biden. De ce nu interesează pe nimeni ce face Hunter Biden? Pentru că Hunter Biden NU este oficial în administrația Biden, nu este angajat la Casa albă, nu are nicio funcție de decizie sau execuție sau de altă natură. Este fiul în vârstă de 51 de ani al președintelui, și președintele nu este răspunzător de prostiile sau lucrurile bune pe care le fac rudele majore :D.
    Ei, dacă fiul președintelui ar fi fost angajat la Casa Albă, cum a făcut disperatul ăla falit de Trump cu cei 3 copii majori + ginerică Kushner, atunci alta era situația, la fiecare afacere profitabilă cei 3 se aflau într-un evident conflict de interese.
    Și nu în ultimul rând, articolul este scris cu rea intenție, pentru că măsura de a ține secret cumpărătorul față de Biden și față de administrație garantează tocmai că nu vine prințul saudit sau președintele turc sau Putin, etc, și cumpără bunăvoința președintelui american cu câteva sute de mii de dolari, așa cum s-a întâmplat de nenumărate ori pe vremea sărăntocului portocaliu 😀

  4. bai nu vad eu bine, =)), ce gluma nesarata … pai in timpul lui trump, afacerile trump erau folosite de administratie, trump se lauda public in meetinguri megalomanice ca e asa de bogat ca nu mai poate numara … si pe asta il acuzati ca face tablouri =))