G4Media.ro

Medic chirurg: Sala de operație este un mediu propice pentru incidente. În…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. …păi ce vrei ma idioutule???? Operezi oameni ,nu animale. Te scolesti pt asta si esti platit regeste+șpagă dubla.

    • Bă vită, tu ai înțeles ceva din ce a spus omul ăsta? Nu, nu ai înțeles pentru că ești un bibol prost.

  2. Medicii puteau obtine schimbarea legislatiei, dar aia insemna sa accepte sa plateasca despagubiri si sa fie discutii deschise, ceea ce au evitat cu obstinatie. Au vrut totul, au primit totul, acum este timpul sa plateasca cu varf si indesat.

    • Despagubirile ar trebui sa fie platite de catre asigutarea de malpraxis, pe care toti doctorii o incheie.
      Discutii deschise nu se pot face, pt ca restul lumii nu accepta asa ceva.

    • Ce bine ar fi daca ar fi la medici ca si la electricieni… Faci o greseala dar nu moare pacientul, ci operatorul insusi…

    • Chiar daca raspunderea e penala, se poate sanctiona doar cu amenda.
      Dar ca sa razbati in hatisul romanesc, trebuie sa faci multe mizerii. Asa se naste reflexul de a de acoperi oamenii unul pe altul.

  3. Nu exista infractiunea de „omor din culpa”, caci omorul presupune intentie, iar nu culpa.
    Infractiunea se numeste ucidere din culpa.
    Intr- adevar, in profesii de acest gen, incidentele tragice( cum a fost si acest caz) sunt de cele mai multe ori expresii ale malpraxisului si aceasta pt ca, daca se confera o semnificatie penala, atunci vor exista si consecinte, una dintre ele fiind refuzul justificat medical sau reticenta medicilor de a intra in operatii sau de a initia alte manevre chirugicale riscante, poate chiar in premiera, in care posibilitatea de a gresi sau de a nu iesi „treaba” cum trebuie este foarte mare, cu consecinte dramatice pt cei care ar fi putut fi supusi unor asemenea interventii si salvati.
    Amenintarea cu raspunderea penala nu a creat niciodata un spatiu mai bun de lucru, in special in profesii complexe, cum e cea de medic chirurg.
    Este usor a se comenta de pe margine.
    Problema in cauza ar parea de o alta natura: un …nepriceput( care ramane de vazut daca avea voie sa initieze manevre de pregatire a pacientei in vederea inceperii propriu- zise a actului chirurgical) a imbaiat- o, imbibat- o pe regretata doamna….in alcool, adica nu a taiat- o gresit sau nu i- a administrat prea mult anestezic, ci a comis tampenia in realizarea unei proceduri preoperatorii. Cu buna – stiinta, desi existau reglementari clare, pe care ar fi trebuit sa le cunoasca el sau cei care i- au permus sa realizeze procedura, despre cum se face aceasta procedura.
    Si, atunci, se pune intrebarea: e malpraxis sau e…. cel putin o infractiune de vatamare corporala grava din culpa?
    Timpul si instantele de judecata vor da raspunsul. Definitiv.
    Din pacate, nu o vor mangaia pe regretata doamna.

  4. Deci jegurile ale de medici din sectia Beuran (sau Beutura, nu stiu exact cum se numeste) de la Floreasca tot nu s-au putut abtine sa nu nu se faca de ras si sa nu ne sfideze! Cica suntem „urechisti” daca ne luam de ei ca incinereaza pacientii! Raman la ideea ca i-as da afara.

  5. Penibil:
    „Sala de operație este un mediu propice pentru incidente”

    Bravo domnule.
    La mine in bucatarie pot sa ma ard la aragaz, pot sa ma tai cu cutitul de paine, pot sa ma electrocutez la fierbatorul de oua, pot sa alunec pe gresie, …si cate-or mai fi.
    Dar intr-o sala de operatie nu este admisibil un asemenea „mediu propice”

    Chiar nu va e rusine?

    • Da, utilizarea termenului este eronată.
      Totuși sala de operație este un mediu aflat la limită: dacă se rămâne doar în zona lui „99% succes”, scad șansele pacienților, deci se merge deseori in acțiuni foarte complicate și riscante pentru a salva oamenii. O finalitate proastă nu este decât foarte rar malpraxis, si mai probabil risc asumat.
      În acest caz nu a fost doar un malpraxis „punctual”, ci repetarea cu obstinație a unor acțiuni greșite, până când a rezultat o tragedie; principala problemă la noi este legată de cultura profesională și de lipsa de profesionalism și de management, care au încurajat erorile repetate în timp.
      Este ca accidentul lui Huidu – dacă în mod regulat depășești pe linie continuă pe serpentine, într-o zi „norocul” se termină.

  6. Aberatii! Aici nu este vorba de legislatie, ci de medici care isi fac meseria plini nesimtire si neglijenta fata de pecienti, cu gandul doar la bani. Iar cand se intampla ceva rau din vina lor, nu vor sa fie trasi la raspundere, desi era vorba de situatii care puteau fi prevenite 100%.

  7. Raspunderea e penala numai daca faci ceva penal.

  8. Asa si soseaua plina de gropi poate fi considerata ”mediu propice pentru incidente” si daca e vorba asa, de ce soferul profesionist care provoaca un accident mortal sa fie tras la raspundere penal, fie si cu suspendare, si sa nu ramana cu cazierul curat si sa plateasca doar Asiguratorul daune materiale/morale? Sau capitanul navei Costa Concordia, cel care a provocat accidentul soldat cu numeroase victime, avand mana indesata pana la cot in sutienul unei moldovence focoase, el de ce sa nu aiba parte de acelasi tratament? Ce, Mediterana nu poate fi considerata”mediu propice pentru incidente”?

  9. O lege privitoare la malpraxis dauneaza grav incompetentei si mitei !!!
    Nicio unitate sanitara care se respecta nu si-ar mai permite dupa adoptarea unei astfel de legi, sa angajeze pe ochi frumosi amatori sau dumnezei de genul lui bouran care ii pot „flamba” bugetul si prestigiul.

  10. Perfect de acord cu tine Maria.

  11. Înțeleg de la acest medic, care de fapt vorbește pro domo, că sala de operații este un loc de-a dreptul periculos pentru pacient? Personal cred că atât acest domn ca și cei cu greva de la spitalul de urgență sun persoane totalmente lipsite de o minimă morală. Ca medic să spui asemenea aberații îți trebuie mult tupeu.