G4Media.ro

Masacrul din Republica Democratică Congo: Cel puțin 131 de civili au fost…

sursa foto: Pixabay

Masacrul din Republica Democratică Congo: Cel puțin 131 de civili au fost uciși de rebelii M23 (raport ONU)

O anchetă preliminară a ONU acuză rebeliunea M23 că a executat cel puțin 131 de civili și a comis violuri și jafuri pe 29 și 30 noiembrie în două sate din estul RDC, ca represalii la confruntările cu grupuri armate, potrivit boursorama.com.

Luni, autoritățile de la Kinshasa au estimat la aproximativ 300 numărul de morți în satul Kishishe din provincia Kivu de Nord.

Ancheta preliminară a ONU, bazată pe mărturii ale martorilor oculari și făcută publică miercuri seară de misiunea ONU în Republica Democratică Congo (Monusco), se referă la Kishishe și la satul Bambo din apropiere.

Acești 131 de civili (102 bărbați, 17 femei și 12 copii) au fost uciși „în timpul unor acte de represalii împotriva populației civile”. „Victimele au fost executate în mod arbitrar cu gloanțe sau cu arme albe”, a declarat Monusco într-un comunicat. „De asemenea, opt persoane au fost rănite de gloanțe și alte 60 au fost răpite. Cel puțin 22 de femei și cinci fete au fost violate.

„Violențele au fost comise ca parte a unei campanii de crime, violuri, răpiri și jafuri împotriva acestor două sate din teritoriul Rutshuru, ca represalii la confruntările dintre milițiile M23 și FDLR (Forces Démocratiques de Libération du Rwanda) și alte grupuri armate”, se arată în declarație.

Ancheta a fost condusă de Biroul Comun al ONU pentru Drepturile Omului (UNJHRO) și de Monusco, care „a intervievat 52 de victime și martori direcți, precum și diverse surse” în Rwindi (la 20 km de Kishishe), unde se află o bază Monusco și unde s-au refugiat victimele și martorii, se arată în raport.

Anchetatorii nu au putut merge la Kishishe și Bambo „din cauza constrângerilor de securitate, din cauza faptului că Kishishe este în prezent controlat de M23 și a riscului ridicat de represalii împotriva victimelor și martorilor încă prezenți în zonă”, a precizat Monusco.

Rezultatele anchetei preliminare „ar putea să se schimbe”, a precizat acesta.

La 1 decembrie, armata congoleză a acuzat M23 că a masacrat cel puțin 50 de civili în Kishishe, cifră revizuită rapid în creștere de către guvern.

M23 a negat că ar fi comis acest masacru, recunoscând doar moartea a 8 civili uciși de „gloanțe rătăcite” în timpul confruntărilor din Kishishe.

Gropi comune

Locuitorii intervievați telefonic de AFP la sfârșitul săptămânii trecute au povestit că au fost nevoiți să îngroape victimele din Kishishe în gropi comune, la cererea rebelilor.

În declarația sa, Monusco a afirmat, potrivit echipei de anchetă preliminară, că „elemente ale M23 ar fi îngropat ele însele cadavrele victimelor, în ceea ce ar putea fi o încercare de a distruge probele”.

M23 („Mișcarea 23 martie”) este o fostă rebeliune dominată de tutsi care a preluat din nou armele la sfârșitul anului trecut și care, în ultimele luni, a cucerit mari porțiuni de teritoriu la nord de Goma, capitala provinciei Kivu de Nord.

Potrivit autorităților congoleze, experților ONU și diplomaților americani, M23 este sprijinit de Rwanda. Dar Kigali contestă acest lucru, acuzând Kinshasa, care de asemenea neagă acest lucru, de conivență cu FDLR, o mișcare de esență hutu formată de unii dintre autorii genocidului tutsi din 1994 din Rwanda.

Printre diversele inițiative diplomatice lansate pentru a încerca să rezolve criza din estul RDC, un summit organizat la 23 noiembrie la Luanda a decis o încetare a focului în seara zilei de 25 noiembrie, urmată două zile mai târziu de retragerea M23 din zonele cucerite. În caz contrar, forța regională est-africană desfășurată în Kivu de Nord va interveni pentru a-i alunga pe rebeli.

M23 a declarat marți că este „gata să înceapă să se dezangajeze și să se retragă”, dar până în prezent nu s-a observat nicio retragere.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Ma doare in puIa

    • Culmea cum astfel de comentarii nu sunt oprite mai deloc de moderatori. Mai putin cand ne luam de sosoci, conspirationisti sau de politicieni. Atunci se modereaza la greu.

  2. Hai cu blm ul, hai cu integrarea si diversitatea

    • Pai , in esenta, ACOLO e problema. Cand nu esti tolerant cu cel diferit de tine (fie ca e vorba de diferente de religie, rasa, nationalitate, sexualitate), cand te lasi manip u lat de ura, normal ca ajungi sa sari la beregata celui diferit de tine, evident ca se ajunge la genocid.
      Occidentul (ala cu BLM, integrarea si diversitatea) are mult mai putine conflicte la scara larga bazate pe ura de cel diferit. Nu zic ca nu sunt tulburari, dar nu se ajunge la razboi.
      Spre deosebire, putem sa vedem la rusi unde duce propaganda, manip u l area si cultivarea urii si a sentimentului de superioritate. Soldatii rusi fac crime de care aiai din Congo ar fi oripilati. Rusii sunt la fel de limitati ca triburile alea care se macelaresc in Congo.

  3. Sa explice Belgia si Franta de ce au loc astfel de crime. Ele stiu mai bine…

  4. tare poza de la articol, am si eu un glob identic