G4Media.ro

Mărturia unui inginer energetician: Am lucrat cu tot felul de prize, întrerupătoare,…

Sursa: svnews.ro

Mărturia unui inginer energetician: Am lucrat cu tot felul de prize, întrerupătoare, contactori, siguranțe care se stricau încă de la montare. Erau tot felul de chinezării ieftine, care deși aveau certificate de calitate, erau sub orice critică

Alin Stanciu este inginer energetician, care spune că a lucrat în țară peste 15 ani la reabilitări de școli, spitale sau alte instituții publice și că s-a confruntat mereu cu materiale de proastă calitate. În România, unul dintre criteriile de bază la achizițiile publice este prețul cel mai mic. Într-un mesaj transmis redacției G4Media.ro, electricianul susține că unele prize sau tablouri electrice cedau încă de la probe, dat fiind că erau ”chinezării” conforme doar pe hârtie, dar în realitate sub standarde. ”Vă mărturisesc că unul dintre motivele pt care am plecat din țară, a fost să-mi iau o piatră de pe inimă, pentru că de multe ori semnam cu teamă, la orice predare de lucrare”, mai scrie Alin Stanciu în mesajul său.

Aceste precizări au fost transmise în contextul incediului de sâmbătă seara de la secția de terapie intensiva a spitalului din Piatra Neamț, printre posibilele cauze luate în calcul de anchetatori este un scurtcircuit sau un injectomat defect.

Zece pacienţi au murit în urma unui incendiu care a izbucnit sâmbătă la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ. Alte şapte persoane, inclusiv medicul Ioan Cătălin Denciu, care a încercat să salveze bolnavii, au fost rănite. Doctorul a fost transferat duminică la Spitalul Militar Regina Astrid din Bruxelles.

Redăm mai jos integral mesajul lui Alin Stanciu:

”Sunt electrician la bază, inginer energetician chiar și am lucrat in țară mai bine de 15 ani in această meserie. Firmele la care am lucrat, au avut fel de fel de contracte, de la construit de supermarketuri, la reabilitare de școli sau spitale. În calitate de șef de lucrări pe parte electrică, m-am confruntat mereu cu proasta calitate a materialelor achiziționate, pt că la contractele cu statul, bugetul de lucrări era unul minimal.

Am lucrat cu tot felul de prize, întrerupătoare, contactori, siguranțe care pur și simplu se stricau încă de la montare. Erau tot felul de chinezării ieftine, care deși aveau certificate de calitate, erau sub orice critică. Vă mărturisesc că unul dintre motivele pt care am plecat din țară, a fost să-mi iau o piatră de pe inimă, pentru că de multe ori semnam cu teamă, la orice predare de lucrare.

Altă problemă, conductorii electrici (cabluri, fire) care deși aveau un anumit Ø (grosimea) de cele mai multe ori, la o măsurătoare sumară, acel Ø nu corespundea cu realitatea din înscrisuri. Nici un simplu meseriaș nu băga asta de seamă pentru că nu e chiar o mare filosofie, dar grosimea la conductori, determină gradul de degajare de căldură la trecerea curentului electric. Totuși, pentru că e un material foarte scump cuprul, am văzut kilometri de conductori neconformi, nici la grosime, nici la conductibilitate (gradul de puritate al cuprului).

Sunt chestiuni tehnice, poate neimportante pentru foarte mulți, dar din cauza cărora eu am avut multe nopți nedormite.

În 2012, la sala de sport de la Academia de Poliție, a luat foc tabloul central de distribuție sub ochii mei, făceam probe. La fel probleme la Liceul Agricol , bazinul de înot de lângă Stadionul din Regie, Centrul nou construit pentru evidența populatiei Timișoara. Astea mi-au venit acum in minte pt că „au cedat” la probe. D-zeu știe câte au cedat după predare.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

41 comentarii

  1. electricianul spitalului isi facuse firma si presta servicii sub contract catre angajatorul ( sau fostul angajator ceva de genul ) sa-i plangem doar pe morti pe vii….

    • Și România, toată, e o chinezărie – pentru care mulți, semnează – cu mai multă temere, sau mai mult tupeu; depinde (însă, la semnatarii noștri, cam tupeul primează), domnule electrician..

  2. Iar dam vina pe chinezi … Dar cine ******** va pune sa le cumparati, dragii mei ? Fir-ar Adam Smith sa fie, cu David Ricardo cu tot. Chiar sunt curios „Care-s alea CERTIFICATE ? ” :))

    • Intreaba la Schneider Electric, au sediu fizic in Bucuresti

    • NU MAI CUMPARATI NOARK. Sunt chinezarii. !!!!!!!

    • Nu doar chinezii fac chinezării. Mioriticii nu sunt cu nimic mai prejos.

    • SIEMENS AFDD si cam atat, or mai fi si altele, dar eu de-astea am in casa. Baiatul are dreptate, multe sigurante de o calitate indoielnica, dar cu certificat in regula.

  3. De multa vreme functioneaza o mafie statala ce importa materiale turcesti masluite si aparatura turceasca contrafacuta, cu parametrii falsificati, cerute pe comanda direct la producator, si distribuite in obiective, institutii si chiar intreprinderi de gradul ”o” din toata Romania.

    • Am luat eu un prelugitor banal dintr-un super-market, cel mai ieftin (acum multi ani). Abia apoi am citit ca era turcesc. Cand l-am bagat in priza a trosnit cu flama si au sarit sigurantele din tabloul electric. Avea cablurile in interior legate intre ele.

    • Contrafacutele nu intra in comert, merg direct la locul de montaj.

  4. Certificate de calitate/ declaratii de conformitate in care se declara ca produsul este conform cu…factura !

  5. „Altă problemă, conductorii electrici (cabluri, fire) care deși aveau un anumit Ø (grosimea) de cele mai multe ori, la o măsurătoare sumară, acel Ø nu corespundea cu realitatea din înscrisuri.”

    Asta cred ca e adevarata si acum. Sunt si filmulete pe youtube. Cu marci celebre de cabluri produse in romania care sunt mai subtiri decat scrie pe izolatia lor. Si orice magazin de bricolaj le vinde fara nicio verificare. Ca nu poti sa masori cu sublerul mmp, mai trebuie facute si niste calcule. Mi-am comandat niste conductori de pe amazon, din Germania sa vad daca e peste tot asa, dar surpriza. Acolo e fix cat trebuie.

    Daca acest domn spune ca de asta a plecat din tara si problema este de mai mult de 10 ani, s-ar putea ca asta sa fie o alta problema de genul hexipharma. Cum ar putea sa se certifice cabluri mai subtiri?

    Problema e ca nici nu stii ce sa cumperi ca sa iei ce iti trebuie. Cumperi cablu de 2.5mmp si are 2. Sau cablu de 4mmp si are 3. Pai cand pui 2mmp in loc de 2.5 la o priza care trebuie sa tina 16A este clar ca ea se va incalzi constant si chiar destul de tare.

    • Schendeir-garantez!

    • Asta-i alta smecherie, cablu Cu 2.5mmp, pe exterior cupru, pe mijloc Al.

    • Se întâmplă și prin alte părți. În luna ianuarie am executat o instalație electrică la un apartament cu conductoare franțuzești marca Nexans, aduse de proprietarul apartamentului, care lucra în Franța. Întrucât nu avusese și conductoare cu izolatie verde-galben , pe astea le-am cumpărat din magazinele locale, fiind fabricate la Romcab. Având o ocazie nesperată de a face comparații între cele două modele de conductoare, m-am apucat să le măsor cu micrometrul (NU CU SUBLERUL, CĂ NU E DESTUL DE PRECIS). La conductoarele de 2.5 mmp secțiunile reale au fost de 2.31 mmp la Nexans și 2.26 mmp la Romcab. Așadar, haideți să nu mai ridicăm osanale nemeritate occidentului, că și acolo s-au ticăloșit producătorii.

    • Doar in Romania am auzit ce marca dorim sa se imprime pe echipament sau ce material dorim sa apara in actele de conformitate.

    • Nu este nici o inselaciune. Ci pur si simplu nu cititi eticheta corect 4 mmp are o sectiune a cablului de aprox 2.25 mm. Dar na asa e cand uiti bazele matematicii. MILIMETRII PATRATI INSEAMNA ARIA CERCULUI NU SECTIUNEA LUI. In plus multe materiale sunt notate in sistemul america AWG care de ex pt un cablu de 4mmp este AWG 11. Sigurantele fabricate in europa sunt testate individual de doua ori. Stiu pt ca am vazut cum se fabrica, avand in vedere ca multe firme de sigurante europene le fabrica chiar in Romania (SIEMENS, EATON, ETC.) . Mai putin COMTEC care probabil sunt turcesti sau chinezesti. Cat despre electricieni si proiectantii instalatiilor, ei sunt principalii responsabili si ar trebui trasi la raspundere penal, asa cum si prevede legea. In plus o onstalatie noua trebuie sa aibe garantie minim 25 ani, instalatii refacute minim 15 ani si pt instalatii provizorii minim 3 ani, conform legii. Asa ca electricienii care au facut acea instalatie trebuie trasi la raspundere.

  6. pai sa nu castige si „ARSENICII” din PNL/PSD/PROMANICA+ALDE/UDeMeReu .. parandaratul? cu siguranta prizele si echipamentele in facturile acestea sunt de X ori mai scumpe decat un produs de calitate luat din magazin de profil, pentru ca sunt „speciale” pentru spitale, scoli ..

    • Da, trebuie mers la radacina problemei: numirile politice in fruntea spitalelor si nerespectarea la sange a procedurilor in spitale. E singura cale spre a rezolva probleme care pot sa aiba urmari tragice.

      P.S. Si ca sa politizam problema pana l;a capat. Singurul guvern care a incercat ceva a fost guvernul Ciolos, prin ministrul sanatatii la acea data, Vlad Voiculescu. Care a emis OUG 79/2016 prin care obligau ca managerii de spital sa fie selectati prin concurs. In 2017, ordonanta a fost macelarita cu largul concurs al tuturor partidelor vechi, cu PSD si PNL in frunte. Adica cu partidele care ne cer acum „sa nu politizam problema”si ne spun ca „toti suntem vinovati ”

      A doua afirmatie e totusi adevarata. Noi suntem vinovati, ca nu am facut nimic pentru a schimba clasa asta politica: nu ne-am bagat in politica, nu ne-am implicat in alte feluri in treburile societatii, nu am votat. Am lasat toti analfabetii si coruptii sa ne conduca, in intersul lor. Si acum ne uitam unde am ajuns.

  7. poza e autentica, in sensul ca e din spital ? stim cu totii ca piata e plina de chinezarii dar presa nu ar trebui sa induca o opinie.
    oricine vrea sa isi faca lucrarea cu un buget minim. atata timp cat pe piata exista aceste chinezarii lumea va apela la ele. sunt mai de condamnat electricienii care semneaza pentru ele decat clientii care vor buget mic.

    • Corect. Mai toate televiziunile de stiri practica „tehnica” asta dar la un ziar e mult mai vizibil (prin faptul ca imaginea ramane)

  8. Foarte bine ai facut ca ai plecat din tara cu toate ca aici erai un electrician si nu un inginer energetician. Nu exista loc pentru aceasta meserie in Romania. Este o meserie moarta care nu iti asigura nici un viitor in Romania. Patronasii din Romania sunt niste tigani care fura ca in codru , platesc oamenii cu niste salarii mizerabile , ce ii face nevoiti sa plece si apoi se plang ca nu ii gasesc . Sa nu ne mire daca vom mai vedea astfel de incidente grave pe viitor. Toata tara asta e o groapa de gunoi.

  9. De la 2000 de wati in sus conteaza sa ai cabluri, contacte si prize calumea. Valabil si la ştechere si prelungitoare!!!! Mai bine luati un prelungitor romanesc cu ceramica inauntru. Mai ales la masina de spalat/uscator si la aparatul de sudura!

  10. E clara incurcatura, pentru o modificare de apartament iti cere proiect cu aviz ISC, DSP, ISU, etc, atat cat se mai pricep, iar la spitalele de stat modifica si functioneza fara avize.

  11. Morala: vorba englezului sunt prea sarac sa cumpar lucruri ieftine.
    Companiile serioase au renuntat de mult sa mai lucreze cu chinezarii.
    De la un cablu subdimensionat, un termometru, o siguranta automata poti sa distrugi componente care costa mii de euro.
    Numai daca iei o lampa de iluminat industrial (1-2000W), in conditii de mici vibratii,chinezaria tine 3-4 saptamani (5 euro), un Philips sau Osram tine 2-3 ani (20-25 euro). Unde este economia?
    Asta pentru astia care tot plang ca reactoarele de la Cernavoda costau mai putin daca le faceam cu chinezii. Sa ne fereasca Dumnezeu.

    • @alan – Cata dreptate ai! De multa vreme nu mai cumpar becuri ieftine in casa. Am becuri Philips si Osram care functioneaza de ani de zile (becuri led, evident). Intr-un an am nimerit o „promotie” la un magazin si mi-am luat mai multe, ca sa am (tot pe led). Stiti cat tineau? Cateva zile, ba, cateva, au tinut fix o ora-doua.

    • Cu toata seriozitatea , va pot spune ,ca pe piata chineza exista produse de foarte inalta calitate , problema este pretul .

  12. Pretul este similar cu Schneider, Moeller, etc, sa nu bata la ochi frauda. Uneori falsifica si marca.

  13. Asa „merge” la Stat, „merge si asa”..
    Acasa, la Sefimea din Institutiile astea de Stat, NU merge deloc asa, acasa la ei folosesc materialele de cea mai BUNA calitate, la preturi uriase, pe masura!
    Cat timp, la Stat NU Raspunde NIMENI NICIODATA, treaba va „merge si asa”…

  14. Acelasi lucru si pe rezindential. Se vad produse neconforme care nu ar avea ce sa caute in vanzare. Si din pacate daca ceri ceva calitativ ori conform nu exista stocuri.

  15. Foarte multe chinezării se cumpara de la Doraly, sunt pline magazinele de lustre prize etc.

  16. Termicele sunt antice si de demult. Unele scoli au montat tabloruri ABB cu procesor si monitorizare pe fiecare circuit de lumina si priza ce declansaza si inregistreaza toate evenimentele dar romanii cumpara turcisme de ceramica, cand se defecteaza arde tot, ceramica scapa intacta.

    • Va recomand protectiile de motoare Moeller ZEV cu cordoane Rogowski ce actioneaza anticipat pe panta de defect.

  17. Ca si electrician ai o responsabilitate in ceea ce priveste munca ta. Nu semnezi o lucrare daca consideri ca echipamentele nu sunt sigure. Nu iei proiecte subbugetate daca consideri ca nu iti ajung banii. Tu esti specialistul, nu doar executantul. Daca te complaci, esti complice. Si suporti consecintele intr-o astfel de situatie.

  18. Exemplu clasic de coruptie,caiete de sarcini facute de analfabeti pentru ca cat mai multi bani sa intre in buzunarul coruptilor,politicieni,managemant de spitale,institututii publice,lua-v-ar covidul cu tot cu fulgi!

  19. Si sa nu uitam, ca prelungit cu demnitate, cumpărat acuma citiva ani, din comert, nu piata, am constatat anul asta ca nu are fir de masa prin cablu. Deloc. Doar fisa(stecherul) si prizele aveau lamelele de cupru. Doar ce se vede. Si asa avem mii si mii în țară.
    Primavara asta am cumpărat o pompa submersibila pt gradina. La conectare am constatat că în loc de 4 conductorul cu sectiunea de 2,5mm, doar 3 erau conforme, conductorul de pamintare nu avea nici macar sectiune de 0,35mm. Produs în România, vîndut în românia. Vai de Romania.

  20. Certificate de calitate sau de conformitate? Oricum aparatul de stat e plin de gunoaie de care oamenii buni și muncitori nu au avut loc sa supraviețuiască măcar, acum mai pleacă ultimii profesioniști, pentru ei nu e nimic altceva decât ca isi schimba stăpânul, însă acolo unde emigrează au condiții decente de viata. Rămân cu durerea și regretul ca la ei acasă nu s-a putut… Nu se poate în România nimic, când visul oricărui drogat e sa se facă bugetar pe pilele lu’ ma-sa când va fi mare. O sa aveți o tara de drogați la conducere care sa conducă peștii și traficatele.

    • Un om cu pregatire serioasa nu are curajul incultilor de azi trecuti prin scoli doar pentru diploma, post si spaga.