G4Media.ro

Marina franceză a patrulat în Marea Chinei de Sud cu un submarin…

Marina franceză a patrulat în Marea Chinei de Sud cu un submarin de atac nuclear și o navă de sprijin

Ministrul apărării Florence Parly a anunţat luni că două nave ale marinei franceze au navigat recent în Marea Chinei de Sud, zonă maritimă revendicată de Beijing şi sursă de tensiuni multiple, informează AFP, citată de Agerpres.

Este vorba de submarinul de atac nuclear (SNA) Emeraude şi nava de sprijin Seine.

„Această patrulă extraordinară tocmai a finalizat o trecere prin Marea Chinei de Sud. O dovadă izbitoare a capacităţii marinei noastre naţionale de a naviga departe şi pe o perioadă îndelungată în legătură cu partenerii noştri strategici australieni, americani sau japonezi” a scris pe Twitter Florence Parly.

Această zonă a Mării Chinei de Sud, extrem de strategică pentru fluxurile comerciale maritime, face obiectul unor tensiuni multiple. China, a cărei putere maritimă militară se extinde, îşi revendică suveranitatea asupra ei, în timp ce alte puteri, în frunte cu SUA, proclamă libertatea de navigaţie, ceea ce face din această zonă o potenţială sursă de conflict între cei doi mari rivali, Beijing şi Washington.

Franţa, un aliat al SUA, în special în cadrul NATO, şi care are zone economice exclusive importante în Pacific ca urmare a teritoriilor sale de peste mări (foste colonii), consideră de câţiva ani că zona indo-pacifică şi apărarea libertăţii de navigaţie sunt prioritare.

„De ce o astfel de misiune? Pentru a ne îmbogăţi cunoştinţele despre această zonă şi pentru a afirma că dreptul internaţional este singura regulă valabilă, indiferent de marea pe care navigăm”, a dezvoltat ministrul francez al apărării.

În aprilie 2019, a existat un incident între navele chineze şi fregata franceză Vendemiaire, care naviga în Strâmtoarea Taiwan, o altă zonă sensibilă pentru Beijing. La acel moment, navele chineze au somat fregata franceză să părăsească zona.

sursa foto: Twitter\ Florence Parly

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Cocoseii francezi au pățit la fel atunci când le-a dat Erdogan flashuri in Mediterana si s-au întors umili. Asadar, au si ei de revendicat niste plantatii de curmale bio si mango prin Asia de Sud-est si de aceea patrulează pe acolo. In rest, pe cocosei nu-i intereseaza de drepturile omului, Taiwan, Hong Kong, uiguri. Pentru ei banii sunt importanti. Ipocrizie franceza de doi lei.

  • He he he, te inteleg ca nu prea-ti place, insa n-ai ce face. Accepti si marai. Precum coreenii de nord, chinezii, turcii, etc 😀

  • catre @Jack. Magaresc (si subiectiv), comentariu din partea ta cu privire la comparatia dintre Mediterana si Marea Chinei de Sud.
   Navele franceze din Mediterana nu s-au dus langa Coasta Anatoliei pentru a verifica daca turcii incep sa traga in ei in Apele Internationale. Navele franceze din Mediterana s-au dus cu MISIUNEA de a-i speria pe turci cum ca navele franceze ar putea sa traga in navele turcesti din Apele Internationale daca francezilor le vine cheful.
   Iar in privinta Marii Chinei de Sud MISIUNEA este cu Totul Alta. Si anume de verificare daca Marina Chineza are curajul sa traga in navele frantuzesti in Apele Internationale.

  • Dar pentru tine banii(adica rublele in cazul tau) nu sunt importanti, ipocritule ?

  • Ai contrastat misiunile superb, ca un politolog de mare clasa. Ia contrasteaza privatizarea Apanovelor cu numararea votului de la S1 cu jandarmi. Misiune diferita?