G4Media.ro

Marea de gunoaie. Ce fel de deșeuri găsesc scafandrii în Marea Neagră

Marea de gunoaie. Ce fel de deșeuri găsesc scafandrii în Marea Neagră

Zilnic peste 4 tone de plastic ajung în valuri doar aduse de Dunăre. La întreg dezastrul contribuie şi turiştii care lasă o mulţime de resturi pe plajă. Iar peştii şi midiile se hrănesc cu ele, informează site-ul știrileprotv.ro.

Pe fundul Mării Negre, meduzele şi crabii înoată printre pungi, PET-uri, lampioane şi brichete. În fiecare an, o mie cinci sute de tone de plastic ajung aici doar din Dunăre – susţin ecologiştii de la organizaţia „Mai mult verde”. Iar la această cantitate se adaugă resturile lăsate de turişti pe plajă.

Comisia Europeană consideră că, după zona de vest a Mediteranei, Marea Neagră conţine cea mai mare densitate de deşeuri produse de om. În doar o oră, scafandrii care au coborât pe fundul mării în zona plajei de la Costineşti au strâns un sac plin.

Florin Ioniță, scafandru amator: „Am găsit lampioane, în primul rând foarte multe lampioane, sticle, PET-uri, pahare de unică folosinţă.”

Ca să oprească acest dezastru, proprietarii a zeci de centre de scufundări de pe litoralul românesc au aderat la o campanie internaţională de mediu şi oferă gratuit echipamentul celor care vor să adune gunoaiele din mare.

Potrivit Comisiei Europene, peste 80 la sută dintre resturile care ajung în mare sunt din plastic. PET-urile, tacâmurile şi paharele de unică folosinţă şi pungile sunt cel mai des întâlnite. Urmează beţişoarele de urechi, mucurile de ţigară şi ambalajele de chipsuri.

Din 2021, Uniunea Europeană a decis ca vânzarea acestor produse să fie interzisă.

Citește integral pe știrileprotv.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Scafandrii, nu scafandri.

    • Poate ai înțeles tu greșit, deșeurile găsesc scafandri, caz în care este corect scris cu un singur i. 😉

    • Sigur, noua limba romana, de care se ocupa o gramada de semidocti, spune ca articulat ar fi scafandrii (în articol nu e cazul). In realitate pluralul de la scafandri, chiar si articulat ar trebui sa se scrie cu un singur i, nu se aude al doilea i, la fel ca la membri sau altele de genul asta pluralul, articulat sau nu, se pronunta la fel. Spre deosebire de cazul copii-copiii unde se aude clar i-ul in plus (sau de proști-proștii).
      Parerea mea. Eh, dar eu scriu și cu î din i, clar un conservator.

    • amicul, neglijența din limbaj ascunde superficialitate. Nu trebuie să fii, nici doct nici semidoct, ca să poți să te exprimi îngrijit, corect; trebuie doar să vrei și să te autoeduci.

  2. Degeaba se aduna din mare daca in toata tara se arunca deseuri pe munti, parauri, rauri. Dupa un timp ajung tot in mare! Avem nevoie de o infrastructura dezvoltata de reciclare a deseurilor!

    • Aveți nevoie de educație, legi și aplicarea lor.

  3. S-ar intelege ca deseurile gasesc scafandri, pe acolo.
    Cred ca vreti sa spuneti invers, dar pentru asta mai trebuie un i . Va las sa ghiciti unde, domnilor „REDACTIA”.

  4. pehash, dumneavoastră înțelegeți greșit, inclusiv că pronumele ”tu” este permis și potrivit numai între persoane foarte intime.