G4Media.ro

Consecințele unui Brexit fără acord pentru cetățenii români care trăiesc în Regatul…

Consecințele unui Brexit fără acord pentru cetățenii români care trăiesc în Regatul Unit

Parlamentul britanic a respins, marți seara, cu 391 voturi împotrivă și doar 242 voturi pentru acordul pentru Brexit, ceea ce înseamnă că Marea Britanie se îndreaptă spre o ieșire din UE fără acord, transmit agențiile de știri. Prin urmare, perspectiva unui Brexit fără acord a crescut semnificativ. Care vor fi efectele unui Brexit dur pentru cetățenii Uniunii Europene care se află pe teritoriul Marii Britanii? Cum va afecta ieșirea Regatului Unit din Comunitatea Europeană viitorul românilor de acolo?

Ministrul Afacerilor Europene, George Ciamba, a reacționat, marți seară, considerând că rezultatul „nu este o veste deloc bună”. „Cu părere de rău trebuie să spun ca în acest moment șansele unui no deal sunt tot mai crescute. Vom vedea care sunt optiunile rămase pe masă”, a precizat Ciamba.

Potrivit oficialului de la București, Președinția română a Consiliului UE va „avansa în implementarea planului de contingență de la nivelul instituțiilor europene. Vom continua eforturile în vederea protejării drepturilor cetățenilor români din Marea Britanie. Totodată, vom proteja drepturile cetățenilor britanici în RO”.

Ministrul de Interne Carmen Dan a declarat pe 1 martie că România va acorda permise de ședere cetățenilor britanici care sunt înregistrați în acest moment în România pe o perioadă de maxim cinci ani, dacă și Marea Britanie va acționa în același mod, conform principiului reciprocității.

„Pentru România, prioritar este să reuşim să protejăm drepturile cetăţenilor noştri care locuiesc, lucrează sau studiază în Regatul Unit, în cazul în care Marea Britanie va ieşi din UE fără finalizarea unui acord. Peste 430.000 de români locuiesc în Marea Britanie şi Guvernul României are în vedere un set de măsuri pentru protejarea lor. Aceste măsuri sunt bazate pe principiul reciprocităţii, pentru că cetăţenii români din Regatul Unit trebuie să beneficieze de acelaşi drepturi pe care le vor avea cei aproape 2.500 de britanici din România”, a spus Carmen Dan în cadrul unei conferințe de presă. (Citește detalii aici)

Înaintea votului de marți din Camera Comunelor, cancelarul german Angela Merkel a declarat că „Uniunea Europeană a venit cu propuneri clare şi consecvente pentru a răspunde îngrijorărilor Londrei şi a evita un Brexit fără acord”, informează AFP, preluat de Agerpres.

„Dorim o bună relaţie, o ieşire organizată a Marii Britanii şi acum este rândul Parlamentului britanic să ia decizii”, a declarat Angela Merkel în timpul unei conferinţe de presă susţinută alături de omologul său belgian Charles Michel. „Noi am depus toate eforturile”, a adăugat ea.

Uniunea Europeană a adoptat o serie de măsuri prin care pregătește terenul pentru un Brexit fără acord. Reglementările cu privire la regimul de vize, transportul aerian și feroviar, autorizațiile pentru pescuit sau bursele Erasmus sunt încă în dezbatere, urmând a fi adoptate în perioada următoare, se arată pe site-ul oficial Comisiei Europene.

Un Brexit fără acord ar crea probleme tuturor. De acest scenariu se tem atât britanicii, cât și europenii. Comunitatea de afaceri din Regatul Unit și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la o ieșire fără acord. Într-un aviz publicat marți, guvernul a reamintit că, fără un acord, creșterea economiei britanice ar fi în 15 ani cu de la 6,3% până la 9% mai mică decât ce ar putea aștepta țara în cazul rămânerii în UE.

Reprezentanţii Ford Motor au avertizat-o pe Theresa May că vor intensifica pregătirile legate de mutarea producţiei în afara Marii Britanii, în cazul unui Brexit fără acord. Și grupul auto Nissan a decis să renunţe la producerea unuia din cele mai cunoscute modele ale sale, crossoverul X-Trail, la fabrica din Sunderland, în nord-estul Angliei, care este în momentul de faţă principala sa uzină din Europa. (Citește mai mult aici)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Se intrevede reciprocitatea UK-RO:

    UK va oferi permise de sedere celor care au job, manager level si salariu peste 10000EUR/luna.
    Adica 0-9 din 450.000 romani.

    RO va oferi permise de sedere celor care au job, manager level si salariu peste 10000EUR/luna.
    Adica 2.499 din 2.500 englezi.