G4Media.ro

Manifestații pro-palestiniene în Franța și Germania / Mii de persoane au demonstrat…

Sursa: freenews

Manifestații pro-palestiniene în Franța și Germania / Mii de persoane au demonstrat pe străzi: „Palestina va trăi, Palestina va învinge!”, „Israel ucigaş, Macron complice!”

Mii de persoane s-au adunat sâmbătă în Franţa pentru a-şi reafirma sprijinul pentru palestinieni, în timp ce o încetare a focului a încheiat joi o perioadă de 11 zile de confruntări sângeroase între Israel şi Hamas, mişcarea islamistă care conduce Fâşia Gaza, relatează AFP, citată de Agerpres.

”Doar pentru că există o încetare a focului nu înseamnă că problema este rezolvată. Această luptă îi priveşte pe toţi oamenii ataşaţi de valorile justiţiei, demnităţii şi dreptului”, a declarat pentru AFP Bertrand Heilbronn, preşedintele Asociaţiei France Palestine Solidarite (AFPS), care a organizat mitingul de la Paris împreună cu alte câteva asociaţii şi organizaţii.

Mitingul a fost anunţat ca un marş, dar a fost limitat la o adunare în Place de la Republique de către prefectura de poliţie din Paris, care interzisese demonstraţiile de la sfârşitul săptămânii trecute.

„Palestina va trăi, Palestina va învinge!”, „Israel ucigaş, Macron complice!”, „Suntem cu toţii palestinieni”, scanda mulţimea care flutura steaguri palestiniene.

Potrivit CGT, al cărui secretar general, Philippe Martinez, a fost prezent, s-au adunat între 3.000 şi 4.000 de persoane.

„Chiar dacă bombardamentele au încetat, ocupantul este încă acolo, locuitorii din Sheikh Jarrah sunt în continuare ameninţaţi cu evacuarea, iar Fâşia Gaza este sub blocadă”, a denunţat un manifestant, Wael, un inginer informatician în vârstă de 28 de ani, cu un steag palestinian pe umeri.

Alte mitinguri şi marşuri au avut loc în alte oraşe din Franţa – Strasbourg, Lille, Toulouse şi Montpellier.

Sute de persoane s-au adunat sâmbătă şi în mai multe oraşe din Germania pentru a-i susţine pe palestinieni, informează DPA.

Mitingurile au avut loc la Berlin, Frankfurt, Giessen şi Leipzig şi au fost în mare parte paşnice, a declarat poliţia la începutul serii.

Sute de persoane au venit la un miting din Berlin, multe dintre ele fluturând steaguri palestiniene şi purtând afişe pe care scria „Palestina liberă”.

La Leipzig, 200 de persoane au venit la un miting pro-Palestina, a declarat poliţia. Participanţii purtau pancarte pe care scria ”Libertate pentru Palestina”, ”Opriţi teroarea israeliană” şi ”Ierusalimul este şi rămâne capitala Palestinei”.

La Frankfurt, până la 1.000 de persoane s-au adunat în centrul oraşului la un miting desfăşurat sub sloganul „Încetarea imediată a anexării şi agresiunii israeliene”. Evenimentul s-a desfăşurat paşnic şi a durat puţin peste trei ore. Participanţii au respectat, de asemenea, distanţele minime legate de pandemie, a precizat poliţia.

În apropiere de Giessen, aproximativ 300 de persoane s-au adunat la un miting ‘Pro Israel’, a declarat poliţia, în timp ce la un alt miting au fost 70 de persoane la o altă demonstraţie pro-palestiniană.

O manifestaţie în sprijinul Israelului a avut loc şi la Koln şi a atras peste 100 de persoane, au declarat observatorii.

Autorităţile germane au fost în gardă pentru izbucniri antisemite la mitingurile pro-palestiniene, fiind aşteptate adunări mai mari la Berlin. Aproximativ 3.000 de ofiţeri urmau să fie la datorie în acest week-end pentru a asigura siguranţa publică şi controlul mulţimii, inclusiv pentru a monitoriza o mare demonstraţie programată duminică împotriva preţurilor chiriilor în capitala germană.

La unele dintre demonstraţii au fost arse steaguri israeliene, arborate steaguri Hamas şi scandate sloganuri antisemite, iar între poliţie şi protestatari au izbucnit încăierări.

Cancelarul Angela Merkel a avertizat sâmbătă împotriva manifestărilor rasiste sau antisemite în timpul demonstraţiilor de susţinere a cauzei palestiniene. ”Legea fundamentală garantează dreptul la libertatea de exprimare şi de întrunire paşnică. Dar acest lucru nu lasă loc pentru atacuri asupra persoanelor de alte religii, nu lasă loc pentru violenţă, rasism şi denigrare”, a reafirmat cancelarul, insistând că ”astfel de acte trebuie să fie pedepsite în consecinţă”.

Izbucnirea violenţelor între armata israeliană şi Hamas s-a soldat cu 248 de palestinieni morţi, dintre care 66 de copii şi combatanţi, potrivit autorităţilor din Gaza, şi 12 morţi în Israel, dintre care un copil, un adolescent şi un soldat, potrivit poliţiei.

Încetarea focului anunţată joi seară de ambele părţi nu a stabilit un termen limită pentru încetarea luptelor şi rămâne fragilă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

 1. ce needucati…
  le da Israelul pina-i termina pe toti.
  Franta si Germania si-au adus mari probleme pe cap. pe prost nu e bine sa-i abuci in casa

 2. Niciodata nu a existat un stat numit Palestina, in consecinta nici cetateni numiti palestinieni.
  Adevaratii „palestinieni” sunt evreii, caci acela este teritoriul lor de vreo 3000 de ani, dupa cum arata si dovezile arheologice.

  • Cam defectuoasa istoria… a existat o provincie a imperiului Roman denumita Palestina, iar cele mai vechi orase de acolo au fost intemeiate de canaaniti. Numele sau a fost consemnat prima data de egipteni ca „Peleset”.
   Oricum, e ca si cum ai spune ca nu a existat niciodata un stat numit Balcania, in consecinta nici cetateni numiti balcanici. In sens istoric si geografic, Palestina e o regiune mai mare, din care Israel este o parte.

 3. Păi făcuți pachet și trimiși înapoi unde e bine.

 4. Pepiniera terorista din Franta nu dispare niciodata.

  • Adauga si partidele liberale, progresiste, de stanga sau de extrema stanga, ca fara implicarea lor acest fenomen al demonstratiilor antisemite ar fi greu de inteles.

 5. a existat vreodata stat palestinian?

 6. Ai scapat sobolanii, acum iti gauresc peretii.Vor face enclave tip Gaza unde sharia va fi ordine si lege!Nici nu stiu ce-i asteapta pe visatorii pacii si comuniunii pasnice, dar mai ales pe lgbt-isti.

 7. O presa independenta, un site care se declara intependent, ar trebui sa fie impartial, or aici avem manipularea adevarului prin omisiunea unor fapte, concret, nu se spun motivele care au dus la escaladarea acestui ultim conflict.
  Motivul: evacuarea fortata a unor familii de palestinieni dintr-un cartier al Ierusalimului, Sheikh Jarrah pt. ca se depaseste procentul de palestinieni in acel cartier(undeva la 30%) dar si pt. introducerea de colonisti evrei in locul palestinienilor, adica ceea ce europenii au denumit asemenea procedee in Bosnia si Kosovo, epurare etnica.
  Numarul victimelor, in special al copiilor, ma face sa ma intreb care-s teroristii adevarati ?
  Dublul standard aplicat de politicieni si presa, nu va rezolva conflictul, ci doar il vor linisti pana la urmatoarea scanteie.

 8. ASTA-I „MUNCA” LUI MERKEL .
  FELICITARI GERMANIEI ! SE MAI NUMESTE „DRAGOSTE ASCUNSA”.