G4Media.ro

Mâna dreaptă a lui Viktor Orban cere ca drepturile minorităților să facă…

Mâna dreaptă a lui Viktor Orban cere ca drepturile minorităților să facă parte din principiile statului de drept în UE. Discurs similar și la UDMR

Gergely Gulyás, ministrul coordonator al Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei, Viktor Orban, a declarat că ”atunci când este vorba de principiile statului de drept în UE, una din cele mai importante referinţe sunt tocmai drepturile individuale şi colective care le revin naţionalităţilor”, potrivit agenției maghiare MTI.

E pentru a doua oară în ultima săptămână când această idee apare în poziționările publice ale unor lideri maghiari din România sau Ungaria. Primul care a pus în circulație ideea legării statului de drept cu drepturile minorităților a fost eurodeputatul UDMR, Lorant Vincze. Acesta a cerut în plenul Parlamentului European ca aplicarea drepturilor minorităţilor să devină un criteriu de respectare a statului de drept.

Propunerea, venită acum atât de la Budapesta, cât și din partea UDMR, vine pe fondul discuțiilor despre instituirea unui nou mecanism privind statul de drept aplicabil tuturor statelor membre UE, propunere făcută de mai multe state membre și preluată în programul politic de candidata la șefia Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

România (alături de Bulgaria) este sub monitorizarea Comisiei Europene pentru reforma sistemului judiciar prin mecanismul de cooperare și verificare (MCV). Îndeplinirea condiționalităților din MCV e deja folosită de unele state membre pentru a bloca accesul României în Schengen.

Atât Guvernul Ungariei, cât și UDMR au reclamat în ultimii ani presupuse încălcări ale drepturilor minorităților în România, în paralel cu lansarea unor programe de investiții economice dedicate maghiarilor din România.

Foto: Gergely Gulyás (Contul personal de Facebook)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

  1. foarte bine, dar vezi matale ca trebuie la orice fel de minoritate. Si la alea care ne plac si la alea care nu ne plac.

  2. Minoritatile trebuie sa aiba aceleasi drepturi si obligatii ca si partea majoritara.

  3. hai tericene, hai dragnetti. hai cu feliatia.
    licuricii vostri au dorinte

  4. UDMR = MAgyar PSd, grupare de infractori care urmareste jaful si distrugerea Justiei. Acest iredentisti NU AU VOIE SA VORBEASCA DESPRE STATUL DE DREPT, ei fiind doar niste mafioti care au furat sub toate guvernarile si slugi ale Moscovei, via Budapesta.

  5. Cand minoritatile din ungaria vor avea aceleasi drepturi ca si in Romania, atunci mai vorbim. Pana atunci….. aveti grija cum votati in 20-20 poate ramane udmr-ul pe-afara!!! Sa vezi distractie atunci!!!

  6. Notiuea de drept al minotitatile ptomovata de Guvernul Ungariei si organizatiile maghiar care il imita merge prea departe. E adevarat ca Guvernul roman nu face nimic pentru romanii din Ucraina sau Serbia unde e cel putin daca nu mai indreptatit sa actioneze in timp ce Guvernul ungar se ocupa de investitii publice in comunitatile astea, programe media, burse etc. Totusi, ce se intampla in Romania parca nu mai are de mult de-a face cu protectia minotitatii maghiare care nu ecatusi de putin amenintata sa isi piarda cultura, ci constitutie o ingerinta in functionarea statulii roman din momentul in care FIDESZ a reusit sa isi creeze un public captiv in Romania care sper sa isi rezolve problemele nu prin administratia romaneasca ci prin interventii, bani, programe media, studii, ideologii si alte folosease furnizare direct de Guvernul Ungariei si organizatiile clientelizate de el printre care si UDMR. E o panta aluneacoasa care nu se incheie bine cand o minoritate e vazuta tot mai mult ca autoizolandu-se si alienandu-se de ansamblul relatiilor sociale si politice din tara in care exista, mai ales o minoritate ca cea maghiara concentrata in muntii din mijlocul tarii care e spalata pe creier cu visuri de tinuturi pure secuiesti si altele. Genul asta de drept al minoritatilor nu are mari sanse in UE.

  7. N-am putut sa nu ma gindesc la mina dreapta a lui Orban V., cu care se sterge la … Asa era o gluma proasta in vremuri de mult apuse.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.