G4Media.ro

Mama lui Alexei Navalnîi s-a recules la mormântul fiului său

sursa foto: ProTv

Mama lui Alexei Navalnîi s-a recules la mormântul fiului său

Mama lui Alexei Navalnîi, principalul critic al lui Vladimir Putin, care a murit în închisoare în circumstanțe obscure, a vizitat sâmbătă mormântul acestuia, a doua zi după o înmormântare la care mii de ruși i-au adus un ultim omagiu, cu riscul de a fi arestați, scrie Le Figaro.

Alexei Navalnîi, cel mai înverșunat critic al președintelui rus în mai bine de un deceniu, a murit pe 16 februarie la vârsta de 47 de ani într-o colonie penitenciară din Arctica, unde ispășea o pedeapsă de 19 ani pentru „extremism”. Multiplele procese intentate împotriva sa au fost denunțate pe scară largă ca o modalitate de a-l pedepsi pentru opoziția sa față de Vladimir Putin.

Prezentă  vineri la înmormântarea lui Navalnîi, mama liderului opoziției s-a deplasat din nou sâmbătă dimineața devreme la mormântul său, acoperit de flori și coroane, la cimitirul Borisovo din sudul Moscovei, potrivit jurnaliștilor de la AFP. Ea a fost însoțită de Alla Abrosimova, mama văduvei lui Alexei Navalnîi, Iulia Navalnaia.

Prezență continuă a poliției la cimitir

Iulia Navalnaia, cei doi copii ai cuplului și fratele lui Alexei Navalnîi locuiesc în străinătate și nu au participat la funeralii, unde ar fi putut fi arestați pentru opoziția lor față de președinte rus. Văduva lui Alexei Navalnîi s-a angajat să continue activitatea soțului său și a declarat în mod repetat în ultimele zile că Vladimir Putin i-a „ucis” soțul. Sâmbătă, jurnaliștii AFP au văzut un număr mic de persoane în doliu depunând flori pe mormântul său și o prezență continuă a poliției la cimitir, în apropiere de malul râului Moskova.

Vineri, mii de susținători ai lui Alexei Navalnîi au stat la coadă timp de ore întregi pentru a-și prezenta omagiile. Unii dintre ei au scandat „Nu războiului!” și alte sloganuri de susținere a lui Navalnîi, inclusiv numindu-l pe Putin „criminal” și cerând „eliberarea prizonierilor politici”. ONG-ul pentru drepturile omului OVD-Info a declarat că poliția rusă a arestat vineri cel puțin 128 de persoane care au luat parte la omagiile aduse lui Navalnîi în 19 orașe.

Scenele cu mii de oameni mărșăluind în sprijinul lui Alexei Navalnîi, cerând încetarea asaltului Rusiei asupra Ucrainei și criticând Kremlinul, nu au mai fost văzute în Rusia din primele zile după ce Moscova a ordonat ca sute de mii de soldați să treacă granița la sfârșitul lui februarie 2022. De atunci, Kremlinul a luat măsuri dure împotriva disidenței și a folosit noi legi stricte de cenzură militară pentru a urmări în justiție sute de persoane care s-au pronunțat public împotriva ofensivei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. omul asta a murit pentru un popor care ii place sa traiasca in lantul bolsevic.nu trebuia sa se intoarca in lagarul communist, trebuia sa ramina in exil.era mai util viu decit mort