G4Media.ro

Majoritatea suedezilor consideră că ţara lor a făcut „prea multe sacrificii” pentru…

sursa foto: Facebook/Tobias Billstrom

Majoritatea suedezilor consideră că ţara lor a făcut „prea multe sacrificii” pentru a adera la NATO – sondaj

Majoritatea suedezilor consideră că ţara lor a făcut „prea multe sacrificii” pentru a deveni membră a NATO, admiţând în acelaşi timp că securitatea Suediei va fi întărită prin aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, conform unui sondaj publicat vineri, relatează AFP, citată de Agerpres.

Suedia urmează să devină cel de-al 32-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice, punând capăt unei perioade de 200 de ani de nealiniere militară.

Conform unui sondaj realizat de institutul Indikator pentru postul de radio suedez SR, 55% dintre suedezi cred că ţara lor „a făcut prea multe sacrificii pentru a adera la NATO”, în timp ce 77% dintre respondenţi consideră că „securitatea Suediei este întărită” prin această aderare.

Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 4-26 februarie, pe un eşantion de 2.413 de persoane.

„Există un consens foarte puternic asupra faptului că securitatea Suediei va fi consolidată prin apartenenţa ţării la NATO, dar şi că drumul (pentru a realiza acest lucru) a fost spinos”, a declarat Per Oleskog Tryggvason, responsabil de sondaje la Indikator.

„Guvernul suedez a făcut concesii”, renunţând la unele dintre principiile sale, a mai spus el.

Stockholmul, dornic să se alăture Alianţei Nord-Atlantice după invazia rusă din Ucraina în urmă cu doi ani, a renunţat la politica sa de neutralitate adoptată de la încheierea războaielor napoleoniene în secolul al XIX-lea, apoi de nealiniere militară de la sfârşitul Războiului Rece.

Deşi contribuie la forţele internaţionale de menţinere a păcii, Suedia nu a mai trecut prin război de la conflictul cu Norvegia din 1814.

Procesul de aderare a ţării a fost marcat mai ales de negocieri cu Turcia, care a acuzat Suedia de clemenţă faţă de activiştii kurzi care s-au refugiat pe teritoriul său, dintre care unii erau consideraţi terorişti de către Ankara.

Pentru a răspunde cererilor Turciei, Stockholmul şi-a reformat Constituţia şi a adoptat o nouă lege împotriva terorismului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Si au dreptate. O putere militara ca Suedia trebuia rugata sa se alature aliantei,nu sa fie santajata de doi dictatori mai apropiati de Putin decat de restul membrilor aliantei.Daca Turcia ar avea totusi un cuvant de spus datorita importantei ei militare in Orientul Mijlociu,cum draq a ajuns sa puna conditii Ungaria,un ca.cat de tara care face jocurile principalului pericol la adresa Europei?

  2. Nu stiu ce a pierdut Suedia odata cu calitatea de membru NATO in afara de faptul ca trebuie sa fie mai stricta cand vine vorba de teroristi. In plus castiga securitate si posibilitatea de a avea cheltuieli militare mai mici.