G4Media.ro

Maia Sandu a semnat decretul de desemnare a Nataliei Gavriliță în funcția…

Maia Sandu a semnat decretul de desemnare a Nataliei Gavriliță în funcția de premier / Cine este noua șefă a Guvernului de la Chișinău

Președintele Maia Sandu a semnat, vineri dimineață, după o rundă de consultări cu toate fracțiunile parlamentare, decretul de desemnare a Nataliei Gavrilița în funcția de premier al Republicii Moldova.

Maia Sandu a precizat că are toată încrederea că Prim-ministrul desemnat va veni cu o echipă integră și profesionistă, și că maximum în două săptămâni Republica Moldova va avea un nou Guvern, care să însemne și un nou început pentru țară.

Oamenii așteaptă schimbări în bine și pentru aceasta este nevoie de acțiuni ferme și de decizii competente, care să pună în prim-plan interesul cetățeanului”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Potrivit Constituției, Natalia Gavrilița are la dispoziție 15 zile pentru a-și alcătui cabinetul de miniștri echipa și pentru a elabora programul de guvernare, pe care să-l prezinte Parlamentului.

Cine este Natalia Gavriliță

Într-un scurt profil realizat de portalul Anticorupție.md, am scris că Natalia Gavriliță a fost, în 2019, ministru al Finanțelor în guvernul condus de Maia Sandu. În perioada 2015–2019, ea a fost directoare generală a Fondului Global pentru Inovare. Gavriliță a activat ca secretar de stat al Ministerului Educației, în perioada 2013-2015.

A mai deținut funcția de șefă a Departamentului politici și dezvoltare macroeconomică în cadrul Ministerului Economiei și Comerțului și șefă a Departamentului politici și coordonarea asistenței externe din cadrul Cancelariei de Stat. Pe parcursul carierei sale a activat ca expertă internațională pentru Banca Mondială, IFC, UNICEF și alte organizații internaționale. Natalia Gavrilița este licențiată în drept internațional și are un masterat în politici publice la Școala de Guvernare J.F. Kennedy a Universității Harvard.

În ianuarie 2021, Gavriliță a fost desemnată de președinta Maia Sandu în calitate de candidată la funcția de prim-ministru. Natalia Gavriliţa a prezentat în Parlament, la 11 februarie,  programul de guvernare și garnitura sa guvernamentală, dar a anunțat că pledează pentru alegeri anticipate și le-a cerut deputaților să plece din Parlament: „Dragi deputați, vă rog să plecați din Parlament, să o faceți pentru copiii voștri”.

În urma votării, ea și echipa prezentată nu au acumulat niciun vot. Oponenții politici au criticat prestația ei calificând-o drept o sfidare a Constituției. Cu toate acestea, Maia Sandu a înaintat repetat candidatura Nataliei Gavriliță la funcția de prim-ministru. Deputații socialiști au contestat la Curtea Constituțională decizia șefei statului de numire repetată a Nataliei Gavriliță la funcția de prim-ministru, dar înalta instanță a respins contestația socialiștilor. 

În declarația de avere depusă la CEC a indicat un salariu de 54.347 lire sterline de la Fondul Global de Inovații și 106.299 lei de la Ministerul Finanțelor, alți circa 62.000 de lei au intrat în contul familiei de la Cancelaria de Stat și Parlamentul Republicii Moldova, iar 207.277 de lei – de la Fundația Konrad Adenauer. Conform declarației, familia Nataliei Gavrilița deține un depozit bancar la Lloyds Bank și trei autoturisme: un Lexus RX 350, fabricat în 2009 și cumpărat cinci ani mai târziu cu 17.000 de euro, un Subaru Forester, produs în 2008 și cumpărat anul trecut cu 3.500 de euro.

La capitolul imobile, declară că deține în proprietate doar un apartament. Acesta are 52 de metri pătrați, cu o valoare cadastrală de 275.722 de lei. În ianurie 2021 a fost îanintată de președinta Maia Sandu la funcția de prim-ministru, dar nu a acumulat voturile necesare din partea Parlamentului. După ce candidatura sa nu a fost votată de două ori de Parlament au fost declanșate alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

Foto: Președintele Maia Sandu (stânga) împreună cu premierul desemnat, Natalia Gavriliță (dreapta). Sursa/Facebook

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

  1. femeie+femeie=sperietoare pentru Putin

  2. Cu așa prim-ministru influența Rusiei va scădea complet și la următoarele alegeri partidele lui Putin vor lua sub 20%.
    S-ar putea că acest prim-ministru să o depășească în popularitate chiar și pe Maia Sandu.

    După 30 de ani de politicieni crescuți de URSS, au venit și forțele românești sănătoase. Apropo, inclusiv acest prim-ministru este cetățean român ca și Maia Sandu.

  3. Sper să fie destul de „bărbătoase” sa-i facă față lui Putin dacă acesta se supără rău:) Că ajutor de la o altă amazoana iubitoare de dictatori (Merkel) am văzut că nu pot conta. Trăiască gazul rusesc!

  4. Doamnele sunt bune gospodine, PSD a scos tara din mocirla cu Dancila.

  5. Speram sa fie ,,un nou inceput,, si referitor la practica Moldovei de a sta tot timpul cu mana intinsa ca cersetorii la Romania.Practica asta trebuie sa inceteze ,in rest treaba Moldovei daca merge la vest la dictatura UE sau la est la aia ruseasca

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.