G4Media.ro

Maia Sandu a propus-o din nou pe Natalia Gavriliță pentru funcția de…

sursa foto: Facebook\ Natalia Gavrilita

Maia Sandu a propus-o din nou pe Natalia Gavriliță pentru funcția de premier/ Republica Moldova, la un pas de alegeri anticipate

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat joi seara, după consultările cu grupurile parlamentare, că a propus-o din nou pe Natalia Gavriliţă în calitate de candidat pentru funcţia de prim-ministru, relatează Moldpres, forţând practic posibilitatea declanşării alegerilor legislative anticipate, potrivit unor observatori de la Chişinău.

„I-am solicitat Nataliei Gavriliţă să pregătească echipa guvernamentală şi să se prezinte în Parlament”, a declarat Maia Sandu.

Ea a precizat că la Preşedinţie s-a primit o scrisoare semnată de 54 de deputaţi care o propun pe Mariana Durleşteanu pentru funcţia de premier.

„Astăzi am avut o nouă rundă de consultări cu grupurile parlamentare, conform Constituţiei. Tot astăzi am primit o scrisoare cu o propunere la funcţia de prim-ministru semnată de 54 de deputaţi. În această listă am descoperit semnături ale persoanelor în raport cu care există dubii că şi-ar fi exprimat voinţa în mod liber şi aici vorbesc despre persoane supuse răpirii în trecut, care au fost ostatici. De asemenea, în listă se regăsesc persoane care au fost implicate în furtul miliardului şi deputaţi care au schimbat mai multe partide politice. În aceste condiţii am decis înaintarea din nou a candidaturii Nataliei Gavriliţă”, şi-a explicat Maia Sandu decizia.

În aceeaşi şedinţă a parlamentului, potrivit Agora.md, preşedintele grupului parlamentar al Partidului Socialiştilor (PSRM), Corneliu Furculiţă, a anunţat crearea unei majorităţi parlamentare pentru susţinerea candidatului înaintat de socialişti la funcţia de premier, la scurt timp după ce Igor Dodon propusese candidatura Marianei Durleşteanu, fost ministru de finanţe în guvernul condus de Zianaida Grecianîi.

Din majoritatea parlamentară fac parte deputaţi socialişti, deputaţii din Partidul Şor, dar şi neafiliaţii care au constituit platforma Pentru Moldova, conform IPN. „Documentele corespunzătoare au fost transmise preşedintelui ţării’, a precizat Corneliu Furculiţă.

În acelaşi timp, aliaţii mai vechi ai Maiei Sandu, Platforma DA, au propus şi ei un candidat de premier în persoana lui Andrei Năstase.

Natalia Gavriliţă şi echipa ei de miniştri nu au primit joi votul de încredere al deputaţilor din Parlamentul de la Chişinău, după ce ea însăşi ceruse ca noua echipa guvernamentală să nu fie votată pentru a se putea declanşa anticipate. Niciun deputat nu a votat pentru învestirea acestui Cabinet de miniştri, inclusiv din partea formaţiunii PAS ai cărei doi deputaţi figurau pe lista de ipotetici miniştri.

Potrivit Constituţiei, preşedintele R. Moldova, Maia Sandu, trebuie să desemneze din nou un candidat la funcţia de premier.

În acest context, conducerea Partidului Socialiştilor a anunţat că va ataca vineri la Curtea Constituţională decretul preşedintei Maia Sandu de a o propune în mod repetat pe Natalia Gavriliţă la funcţia de premier. Liderii socialişti mai cer conducerii Parlamentului să nu accepte convocarea şedinţei pentru audierea din nou a Nataliei Gavriliţă, adăugând că vor recurge şi la „alte mijloace legale şi democratice pentru a nu permite ca acest act de uzurpare a puterii de stat să fie pus în aplicare’, potrivit portalului Agora.md.

Natalia Gavriliţă, candidata desemnată pentru a doua oară la funcţia de premier, a declarat joi seara la un post de televiziune local că îşi doreşte încă o tentativă eşuată de învestire a guvernului său pentru ca astfel să fie declanşate alegerile parlamentare anticipate, relatează Ziarul de Gardă. Totodată, Gavriliţă spune că nu va merge la consultări cu grupurile parlamentare fiindcă nu-şi doreşte votul de susţinere în plenul Parlamentului.

sursa foto: Facebook\ Natalia Gavrilita

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Prostitutie in integrum!

  • Respublika șoldovenească e sub patronat rusnac. Oligarhii putiniști controlează tot. Să ne ferească cerul de o unire cu respublica, că rassia va scrie pe noi.

 2. Bravo, are curaj nu glumă Maia Sandu.

 3. Se fac alegeri anticipate .Totul este facut cu cap si nici CCM nu poate contesta declansarea alegerilor anticipate asa cum s-a facut la noi .

 4. oaia sandu e departe rau de constitutie… exista majoritate parlamentara care a inaintat un nou premier. oaia sandu e declarat ca exista suspiciuni ca unii dintre deputatii care au semnat pentru majoritatea parlamentara au fost obligati sa semneze…
  serios? de cand are presedintia atributii de respingere a acordurilor de formare a majoritatii pe motive inventate de presedinte?

  urmeaza decizia curtii constitutionale: presedintele e OBLIGAT sa desemneze candidatul majoritatii parlamentare.

  • @hans – Da, mai, ivane (cum se spune in ruseste hans), stiu ca ti-e greu sa accepti ca lumea se schimba si se schimba in bine…

 5. Dupa ce Maia Sandu a proclamat ca lupta cu coruptia e cea mai mare prioritate, dupa aceea toti s-au inhaitat impotriva ei, cu atit mai mult ca dinsa a primit acordul si sprijinul UE ca va fi ajutata in aceasta lupta. Recent Maia Sandu sa intilnit cu Laura Covesi, acuma deputatii moldoveni nu stiu cum sa scape cit mai repede de ea. Deputatii nu doresc alegeri anticipate deoarece partidele hotilor vor pierde minimum 50% de fotolii, oamenii in general s-au saturat de coruptie si de asta au votat pentru Maia Sanda, iar Dodon, Sor si alti mafioti stiu ca oamenii iarasi vor vota cu Maia, cu partide anticoruptie, dar nu cu paridele pro-coruptie-pro-rusia.