G4Media.ro

MAE, de Ziua naţională de comemorare a Holocaustului romilor: Notăm cu îngrijorare…

MAE, de Ziua naţională de comemorare a Holocaustului romilor: Notăm cu îngrijorare creşterea numărului de acte discriminatorii şi a discursului instigator la ură

Data de 2 August este desemnată Ziua Memorială a Holocaustului Romilor (numit și Holocaustul Uitat). În acest context, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) arată că a crescut îngrijorător numărul de acte discriminatorii şi a discursului instigator la ură îndreptat împotriva membrilor comunităţii rome, mai ales în acest context al crizei sanitare.

MAE condamnă cu fermitate manifestările discriminatorii la adresa romilor.

„Ministerul Afacerilor Externe aduce, astăzi, 2 august 2020, un omagiu tuturor victimelor de etnie romă care au suferit pe întreaga perioadă a celui de-al Doilea Război Mondial. Trecerea sub tăcere, timp de mai multe decenii, a suferinţelor romilor europeni în lagărele de concentrare a contribuit la perpetuarea prejudecăţilor şi stigmatizării acestei comunităţi”, transmite ministerul într-un comunicat de presă.

Reprezentanții MAE mai arată că e necesară o responsabilitate comună de a înlătura prejudecăţile şi de a lupta împotriva discriminării şi acţiunilor extremiste cu caracter etnic sau rasist. Adoptarea şi promulgarea în iulie 2020, a Legii nr. 124/2020 privind instituirea zilei de 2 august ca Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor e un semn benefic în acestă direcție.

La 2 august 1944, aproximativ 3.000 de romi din lagărul Auschwitz-Birkenau au căzut victime ale regimului nazist. În total, în Europa, circa 500.000 romi au fost ucişi în evenimentele din perioada Holocaustului.

Pentru a onora memoria victimelor, ziua de 2 august a fost declarată drept Ziua internaţională de comemorare a genocidului romilor.

Sursa foto: Identitatea.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter