G4Media.ro

MAE de la Budapesta l-a convocat pe ambasadorul american în semn de…

Sursa Foto: Facebook/ Peter Szijjarto

MAE de la Budapesta l-a convocat pe ambasadorul american în semn de protest / Péter Szijjártó: Ungaria nu este obligată să tolereze minciunile, nici măcar din partea preşedintelui SUA

Ungaria l-a convocat marţi pe ambasadorul SUA la Budapesta în semn de protest faţă de remarcile făcute de preşedintele Joe Biden la o reuniune de campanie, când a spus că premierul Viktor Orban urmăreşte instaurarea unei dictaturi, a anunţat ministrul de externe Peter Szijjarto într-o conferinţă de presă, transmite News.ro.

Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump, contracandidatul republican al lui Biden, în Florida, săptămâna trecută, şi l-a lăudat ca fiind singurul candidat la alegerile prezidenţiale care ar putea pune capăt războiului din Ucraina.

După întâlnirea lor, Biden a declarat, în timpul unei reuniuni de campanie, că Orban „a declarat categoric că nu crede că democraţia funcţionează şi că este în căutarea unei dictaturi”, a relatat presa americană.

Publicitate electorală

Ministrul de externe al Ungariei a calificat declaraţia lui Biden drept o minciună şi o „jignire foarte gravă” inclusiv la adresa poporului maghiar care l-a ales de patru ori la conducere pe Viktor Orban.

„Acest mod de gândire al preşedintelui şi al administraţiei democrate împovărează foarte mult relaţia noastră bilaterală”, a declarat Szijjarto ca răspuns la o întrebare în cadrul unei conferinţe de presă susţinute alături de omologul albanez. „Nu suntem obligaţi să tolerăm astfel de minciuni din partea nimănui. Nici măcar dacă acea persoană este preşedintele Statelor Unite ale Americii”, a punctat Szijjártó, citat de MTI.

El a anunţat că guvernul maghiar l-a convocat pe ambasadorul american din cauza declaraţiilor pe care Joe Biden le-a făcut despre premierul Viktor Orbán. „Întrucât a fost spusă această minciună despre premierul ungar, l-am convocat la minister pe ambasadorul SUA. Acesta a fost aici astăzi (marţi – n.r..), l-a primit secretarul de stat Magyar Levente. Şi l-am rugat să ne arate exact când şi unde a spus prim-ministrul acest lucru”, a declarat Péter Szijjártó. „Evident că nu a fost făcută o astfel de declaraţie, astfel că nu am putut obţine vreun răspuns semnificativ”, a precizat ministrul.

Guvernul naţionalist al lui Viktor Orban a fost adesea în dezacord cu administraţia Biden, inclusiv în ceea ce priveşte legăturile strânse ale Ungariei cu Rusia. Ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman, a criticat în repetate rânduri deciziile Budapestei, fiind, la rândul său, ţinta reproşurilor guvernului lui Viktor Orban.

Într-o declaraţie făcută după comentariile de marţi ale ministrului Szijjarto, un purtător de cuvânt al ambasadei SUA a declarat: „Ambasadorul (David) Pressman salută întotdeauna oportunitatea de a discuta despre starea democraţiei din Ungaria cu aliatul nostru”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. stim, mandrul popor maghiar si-a gasit tatucul, liderul perfect, miruitul, si il aleg constant, ca in iran, rusia, china, turcia, corea de nord si alte „democratii”

  2. Dacă zicea Putin asta, era laudă! :))

  3. Mda, l-a convocat pe ambasadorul SUA si ambasadorul SUA o sa tremure de frica ca a fost convocat.

    • Ham ham latra si ei din umbra ursului… asa cum au facut in toata istoria lor. S-au dat zmei doar din spatele altora carora le lustruiau pantofii.

  4. Péter Szijjártó, SLUGA lui Putin, nu stie ca Biden a spus un adevar. De aici si reactia asta total nepotrivita.

  5. Așa și ce-o sa faceți, un gulaș?

  6. A fost doar o simpla constatare