G4Media.ro

Macron și Merz cer eliminarea legislației UE privind lanțurile de aprovizionare etice

Sursa Foto: Facebook / Friedrich Merz

Macron și Merz cer eliminarea legislației UE privind lanțurile de aprovizionare etice

Este posibil ca Emmanuel Macron să fi sunat clopotul morții pentru una dintre cele mai controversate legi ecologice din Europa, scrie Politico. Într-un discurs susținut luni la Versailles, președintele francez a solicitat abolirea Directivei privind obligația de diligență în materie de durabilitate a întreprinderilor, o lege care impune companiilor să își monitorizeze furnizorii la nivel mondial în ceea ce privește drepturile omului și abuzurile împotriva mediului. Multe întreprinderi o detestă.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

„CSDDD și alte reglementări nu trebuie doar să fie amânate cu un an, ci să fie lăsate deoparte”, a declarat Macron în fața unei audiențe de directori de întreprinderi, care au aplaudat discursul.

Comentariile lui Macron au urmat unei declarații similare din partea cancelarului german Friedrich Merz, care a solicitat „abrogarea completă” a directivei în cadrul unei vizite la Bruxelles la începutul acestei luni.

„În mod clar, suntem foarte aliniați acum cu cancelarul Merz și cu alți colegi”, a declarat Macron.

În cazul în care demersul celor mai puternici doi lideri europeni va avea succes, acesta ar reprezenta o escaladare majoră a impulsului pro-business și anti-verde al UE, care a văzut deja o serie de propuneri de pachete de „simplificare” care reduc multe dintre normele care făceau parte din celebrul „Green Deal” european.

Sentimentul antiecologist este în creștere și în Parlamentul European, unde Partidul Popular European, de centru-dreapta, a interzis recent utilizarea termenului „Green Deal” într-un raport de mediu privind apa. PPE este cel mai mare grup politic european, printre membrii săi numărându-se Merz și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Multe întreprinderi se opun directivei privind durabilitatea, pe motiv că este prohibitiv de oneroasă. Legea obligă întreprinderile să caute abuzuri în lanțul lor global de aprovizionare și să ia măsuri în cazul în care acestea sunt descoperite. Aceasta este deja pe cale să fie redusă și amânată ca parte a primului pachet de simplificare omnibus al Comisiei.

Dar abrogarea legii în integralitatea sa nu a fost discutată serios – până acum.

O concesie pentru Trump

Dincolo de posibila reducere a birocrației pentru companii, orice decizie de a elimina directiva privind diligența necesară ar putea avea un impact pozitiv asupra discuțiilor dintre Bruxelles și Washington privind evitarea unui război comercial transatlantic la scară largă, care abia acum încep să devină serioase.

Administrația președintelui american Donald Trump a indicat directiva privind lanțul de aprovizionare ca fiind tipul de barieră netarifară pe care echipa sa o acuză pentru marele deficit al Americii în comerțul cu bunuri cu UE. Renunțând la o reglementare de care oricum doreau să scape, europenii pot prezenta această măsură ca pe o concesie făcută Washingtonului.

Dar convingerea politicienilor și a legiuitorilor UE să renunțe la lege s-ar putea dovedi dificilă.

Directiva a devenit unul dintre cele mai controversate subiecte din cadrul noii coaliții guvernamentale din Germania, Uniunea Creștin-Democrată (CDU) conservatoare a lui Merz și Partidul Social-Democrat (SPD) de centru-stânga opunându-se în mod deschis.

Solicitarea lui Merz de a renunța la lege i-a luat prin surprindere pe mulți dintre partenerii săi de coaliție din SPD.

Viitorul directivei a fost deja un punct de dispută în timpul negocierilor coaliției guvernamentale, CDU făcând presiuni pentru abolirea acesteia. În cele din urmă, părțile au ajuns la un compromis: în timp ce legea națională privind due diligence ar trebui să fie abandonată, acordul final al coaliției prevede că CSDDD ar trebui să fie păstrată și pusă în aplicare „cu o birocrație minimă”.

Ministrul german al finanțelor, Lars Klingbeil, din partea SPD, insistă că Germania ar trebui să rămână la planul stabilit în acordul de coaliție.

Macron și Merz ar mai trebui să convingă alte țări membre ale Consiliului UE, care își negociază în prezent poziția cu privire la primul pachet omnibus al Comisiei, să se întoarcă împotriva legii.

În Parlamentul European, este puțin probabil ca sprijinul pentru abolirea totală a legii să obțină sprijinul deplin al coaliției centriste, care include PPE, socialiștii și democrații de centru-stânga și liberalii din Renew Europe (grupul lui Macron).

Dacă PPE ar dori să se debaraseze de directiva privind diligența necesară, ar putea căuta sprijin în rândul grupurilor de extremă dreaptă. Această mișcare ar încălca așa-numitul cordon sanitar, un principiu informal conform căruia grupurile centriste și pro-europene ar trebui să se abțină de la colaborarea cu extrema dreaptă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.