G4Media.ro

Macron: O retragere a SUA din acordul cu Iranul crește riscul unui…

Macron: O retragere a SUA din acordul cu Iranul crește riscul unui război

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a estimat că ar putea urma un război dacă omologul său american, Donald Trump, decide retragerea SUA din acordul prin care Iranul a acceptat să-şi sisteze programul nuclear în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale, informează duminică agenţia Reuters, citată de Agerpres.

‘Am deschide Cutia Pandorei. Ar putea fi război’, a spus Macron într-un interviu acordat săptămânalului german Der Spiegel. ‘Nu cred că Donald Trump vrea război’, a adăugat preşedintele francez.

Liderul de la Casa Albă a criticat adesea acordul ‘oribil’ încheiat cu Iranul pe vremea predecesorului său, Barack Obama, şi urmează să decidă până pe 12 mai dacă SUA rămân în continuare parte a acestui acord semnat de Iran şi Grupul 5+1 (SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania). O retragere a SUA din acord ar implica aplicarea din nou a sancţiunilor americane împotriva Iranului, suspendate în virtutea acestei înţelegeri.

Conform unor surse din administraţia americană, Trump ar fi decis deja retragerea SUA din acord. Totuşi, aceleaşi surse nu exclud posibilitatea ca liderul de la Casa Albă să caute o variantă care să nu însemne o retragere completă, după ce Emmanuel Macron a încercat în timpul recentei sale vizite la Washington să-l convingă să menţină acordul, sugerându-i discuţii pentru o revizuire a acestuia, idee respinsă însă imediat de Iran.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat luni că ţara sa deţine „dovezi concludente” că Iranul desfăşoară în continuare un program nuclear secret. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a reacţionat, afirmând că nu are ‘niciun indiciu credibil al unor activităţi desfăşurate în Iran pentru dezvoltarea unui dispozitiv nuclear după 2009’.

Publicaţia britanică The Observer a susţinut, duminică, într-un articol că Donald Trump a încheiat o înţelegere cu o agenţie privată israeliană de informaţii pentru o campanie de discreditare a oficialilor din administraţia Obama care au negociat acordul nuclear cu Iranul, cu scopul de a găsi motive care să-i poată susţine decizia de retragere din acord. Printre cei vizaţi de o asemenea campanie s-ar fi numărat Ben Rhodes, unul dintre consilierii pentru securitate naţională ai lui Obama, şi Colin Kahl, unul dintre asistenţii fostului preşedinte.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. chamberlain macron greseste: ruperea acordului cu iranul creste riscul unei revolutii in iran care ii va inlatura pe ayatollahi si asta nu ii convine cuplului macron-merkel