G4Media.ro

Lupta sindicală din învățământ, în Germania, Franța, Marea Britanie, Spania și SUA:…

Lupta sindicală din învățământ, în Germania, Franța, Marea Britanie, Spania și SUA: acțiunile organizațiilor de profesori în pandemie, de la proteste auto la acțiuni în instanță împotriva autorităților

În România, când autoritățile iau vreo decizie sau vehiculează vreun scenariu privind școala în pandemie, cel mai puternic se aude, în public, vocea organizațiilor de elevi și de părinți. Profesorii se aud la rândul lor, individual, în comentarii pe site-uri și pe Facebook. În alte țări, la aceleași probleme de actualitate, cel mai mult pun presiune pe autorități nu elevii, nici profesorul X sau Y, ci mișcările sindicale și organizațiile de profesori sau de directori de școală. Aceștia acționează proactiv și concentrat, permanent de la începutul pandemiei încoace, apelând la toate instrumentele posibile, de la vociferări în presă, la proteste și acțiuni în instanță.

  • EduPedu.ro vă prezintă exemple de acțiuni ale profesorilor prin organizațiile lor, în ultima perioadă, în fața măsurilor pe care autoritățile din diverse țări le-au luat sau nu le-au luat în privința deschiderii școlii

Mai întâi, cum se vede public acțiunea sindicală din România?

Sindicatele, aici, participă la consultări, discută cu ministerul, dar profesorul de rând are rareori șanse să afle poziția organizației care îl reprezintă. Când s-a vorbit despre echivalarea Bacului și a Evaluării Naționale cu mediile, poziția sindicatelor a fost pasivă. Săptămâna trecută, și-au făcut auzită poziția la comun cu alții în problema tabletelor pentru elevi și profesori. În prealabil, Simion Hăncescu, de la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a dat un interviu pentru Agerpres în care spunea ce consideră imposibil și dificil în modelul hibrid și din care reieșea o singură doleanță – instruirea profesorilor pentru a putea preda online, la nevoie. Federația Alma Mater a luat și ea o poziție publică, recent – dar legat de alte probleme.

Cum acționează sindicatele în fața deciziilor autorităților, în alte țări

Indiferent că susțin sau nu măsurile autorităților, mișcările sindicale și asociațiile profesionale ale cadrelor didactice iau poziție permanent pentru a apăra interesele membrilor, când autoritățile iau decizii ce afectează, în opinia lor, sănătatea și siguranța membrilor (pe lângă interesul general valabil al protejării elevilor). Cum se fac ele auzite, dincolo de simplele comentarii pe forumuri online, în condițiile în care guvernele iau decizii în pandemie?

Citește articolul complet pe EduPedu.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.