G4Media.ro

Lukașenko a ordonat începerea unei inspecții a Forțelor Armate belaruse

Sursa foto: president.gov.by

Lukașenko a ordonat începerea unei inspecții a Forțelor Armate belaruse

O inspecţie a pregătirii de luptă a armatei belaruse a început luni, la ordinul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, a anunţat Ministerul Apărării de la Minsk, relatează agenţia EFE, relatează Agerpres.

Inspecţia survine după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat un acord cu Lukaşenko pentru staţionarea unor arme nucleare tactice ale armatei ruse în Belarus, şi înaintea unei întâlniri pe care cei doi preşedinţi o vor avea săptămâna aceasta la Kremlin.

Potrivit Ministerului Apărării din Belarus, această inspecţie constă într-o activitate cu caracter integral care „permite determinarea capacităţii comandanţilor de a conduce unităţile militare subordonate în condiţii de alertă maximă de luptă, precum şi a capacităţii unităţilor militare de a îndeplini misiunile indicate în termenele stabilite”.

Statul Major al armatei belaruse a semnalat că în timpul acestei inspecţii „sunt prevăzute mişcări de echipamente militare, este posibil să fie limitat temporar transportul civil pe şoselele de uz comun şi în diverse teritorii”.

Belarusul, principalul aliat al Rusiei în campania militară contra Ucrainei, găzduieşte o grupare a armatei ruse alcătuită din circa 9.000 de soldaţi, 170 de tancuri, 200 de blindate şi circa 100 de piese de artilerie.

Totuşi, Kievul estimează că este puţin probabil la ora actuală ca Rusia să folosească din nou Belarusul drept platformă de lansare a unei ofensive, la fel cum s-a întâmplat la începutul invaziei lansate pe 24 februarie 2022, când trupele ruse trimise în Belarus sub pretextul efectuării de exerciţii militare au atacat partea de nord a Ucrainei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...