G4Media.ro

Ludovic Orban o contrazice pe Anca Dragu pe tema sesizării la CCR:…

Ludovic Orban o contrazice pe Anca Dragu pe tema sesizării la CCR: Termenul pe care îl are Guvernul pentru a veni în Parlament este de 45 de zile, nu de 5 zile

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, o cotrazice pe Anca Dragu (USR PLUS) după ce președintele Senatului a anunțat că a sesizat Curtea Constituțională din cauză că Guvernul nu a venit în Paralment după cinci zile pentru un nou vot de încredere. Dragu a invocat Codul Administrativ, care l-ar obliga pe șeful Guvernului să facă noi nominalizări de miniștri, însă Orban susține că, potrivit Constituției, durata maximă a unui interimat la minister este de 45 de zile.

”Termenul este prevăzut în constituție. Durata maxim cu privire la asigurarea unui intermiat la minister, este de 45 de zile. Deci termenul pe care îl are guvernul este de 45 de zile.

Eu v-am spus care-i punctul meu de vedere în urma analizei Constituției și consultării unor juriști.

Nu cred că este opozabilă procedurii de remaniere (Codul Administrativ). Este obligat să vină în fața Parlamentului înainte de expirarea termenului de 45 de zile”, a declarat Ludovic Orban.

Context

Președintele Senatului Anca Dragu a anunțat, marți dimineața, că a sesizat Curtea Constituțională asupra unui conflict juridic între Parlament și Guvern.

Dragu susține că după demiterea ministrului justiției, Stelian Ion și demisia miniștrilor USR PLUS, premierul Florin Cîțu avea obligația, potrivit Codului Administrativ, ca în termen de cinci zile să facă noi propuneri de miniștri.

În opinia președintelui Senatului, s-a schimbat compoziția politică a Guvernului iar premierul ar fi trebuit să vină în Parlament pentru un nou vot de încredere.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Citește și

DOCUMENT Președintele Senatului, Anca Dragu, a sesizat la CCR un conflict de natură constituțională între Guvern și Parlament/ Premierul Cîțu, acuzat că refuză să vină în Parlament pentru un vot de încredere

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. USR-istii astia nu sunt doar perversi si meschini (intr-un sens de bolsevism rudimentar), ci sunt de-a dreptul prosti cu diploma. Termenul e de 45 de zile bai distruso.

  • Tu stii ce inseamna toate cuvintele pe care le-ai folosit in fraza?

  • Tu nu vezi ca ei stiu doar „neo-marxisti” sa zica dar habar nu au ce inseamna? Nu iti mai bate capul cu ei. Postacii raman tot postaci.

  • 45 de zile e termenul in care un ministru/prim-ministru poate fi interimar.
   Anca Dragu se refera la termenul in care prim-ministrul trebuie sa vina cu o propunere de nou ministru care e intr-adevar de 5 zile.

   Art 47 din Codul Administrativ
   „(2) Prim-ministrul propune Președintelui României, în termen de 5 zile de la publicarea decretului prin care este constatată vacanța funcției, o persoană, care îndeplinește condițiile prevăzute la art. 17, pentru numirea în funcția de membru al Guvernului.”

  • rectific si completez: premierul trebuie sa transmita propunerea in 5 zile, dar catre Presedinte, nu Parlament, deci un prim conflict e intre Presedinte si Guvern/premier.

   Conform Art.85 din Constitutie acordul parlamentului este necesar daca se schimba compozitia politica a guvernului in urma unei remanieri, dar nu in urma vacantarii postului.

   In cazul de fata avem o remaniere (Stelian Ion) urmata de 5 demisii, adica vacantari de post. La momentul remanierii lui Stelian Ion nu s-a schimbat compozitia politica, ci doar dupa demisii – asta ar insemna ca nici macar dupa 45 de zile nu ar trebui sa vina Guvernul in Parlament pt aprobare. Daca insa se considera ca guvernul trebuie sa vina dupa max 45 de zile in Parlament dupa aprobare, atunci termenul de 5 zile priveste si Parlamentul (pt ca e implicat in procedura) si deci exista un al doilea conflict si intre Parlament si Guvern.

  • @Vercix
   Corect!

 2. principiul e simplu : zi tu o timpenie sa fac eu pe desteptul

 3. Dragu a spus ca avea 5 zile sa nominalizeze un nou ministru, nu sa vina in parlament. 2 chestii diferite

  • Pai de vreme ce era obligat sa numeasca un nou ministru de la alt partid decat USR+, trebuia sa vina si in Parlament pt votul de incredere.

  • Votul de incredere din parlament se da in maxim 45 de zile, propunerea de nominalizare in 5 zile, 2 chestii diferite

 4. Ce pretenții putem avea de la niște analfabeți și alcoolicii drogații? De aceea sa distrus țara tuturor posibilităților și sa transfomat în colonie de sclavagism după lovitura de stat din 89

 5. Amândoi au dreptate în sensuri diferite.
  1.Ceea ce spune Anca Dragu are relevanță în ceea ce privește atribuțiile premierului conform codului administrativ art. 43, dar președintele trebuie mai întâi să declare vacantă funcția in termen de 15 zile. Respectiv mâine pentru Stelian Ion, de la care decurge termenul de 5 zile pentru a anunța propunerea către președinte.
  ARTICOLUL 43
  Vacanța funcției de membru al Guvernului
  (1) În situațiile prevăzute la art. 42 Președintele României, prin decret, la propunerea prim-ministrului, ia act de încetarea funcției și declară funcția vacantă în termen de 15 zile de la primirea propunerii prim-ministrului.

  (2) Primul-ministru îi transmite Președintelui României propunerea prevăzută la alin. (1) în termen de 5 zile de data la care intervine un caz de încetare a funcției de membru al Guvernului
  1. Pe de altă parte ceea ce spune Ludovic Orban este constituțional corect, respectiv faptul că în termen de 45 zile trebuie ca noul guvern să primească votul în parlament.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.