G4Media.ro

Ziua 88 de război. Propaganda rusă susține că războiul s-ar putea termina…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ziua 88 de război. Propaganda rusă susține că războiul s-ar putea termina înainte de sfârșitul anului / Franța estimează că Ucraina va putea intra în UE în 15, 20 de ani / Casa Rusiei, locul folosit de Moscova pentru a se promova la Forumul Economic Mondial de la Davos a fost redenumită Casa Rusă a Crimelor de Război

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski cere Occidentului lansatoare multiple de rachetă și anunță că ”victoria va fi sângeroasă”, dar va fi posibilă tot unui progres diplomatic și nu prin adâncirea războiului. Pe de altă parte, Turcia, care se opune aderării Finlandei și Suediei la NATO, le cere celor două state candidate să ”acționeze privind organizațiile teroriste” și adepții lui Fethullah Gülen, opozantul președintelui Recep Tayyip Erdogan. Toate acestea în timp ce Rusia a interzis intrarea pe teritoriul său a aproape 1000 americani, între care Joe Biden, Antony Blinken, șeful CIA și Mark Zuckerberg. 

Urmărește principalele evenimente ale zilei de duminică, 22 mai 2022

Ora 23:36 Forțele rusești au bombardat trei așezări din districtul Kryvyi Rih, a declarat duminică șeful consiliului regional din Dnipropetrovsk, Mykola Lukașuk, citat de CNN.

Lukașuk a declarat într-o postare pe pagina sa de Telegram că „zece obuze au lovit satul Maryanske, iar alte două lovituri au lovit comunitatea Apostolove”. Infrastructura locală nu au fost afectate, a adăugat el.

De asemenea, el a relatat că o rachetă rusească a căzut în râul Samara, în districtul Pavlograd. Potrivit lui Lukașuk, nu au existat victime.

„Alte districte din regiunea Dnipropetrovsk nu au fost atacate astăzi. Nu există trupe de ocupație rusești în regiune”, a declarat el.

Ora 22:48 Centrul de Comandă Aeriană al Ucrainei a declarat că forțele rusești au tras duminică rachete asupra unor facilități de infrastructură din regiunea Zhytomyr, informează CNN. Regiunea Zhytomyr a fost atacată din „direcția sud-est” de „rachete de croazieră cu baza navală”, potrivit Centrului de Comandă Aeriană al Ucrainei pe Facebook.

Centrul a adăugat că „patru rachete de croazieră rusești au fost distruse de unitățile de apărare aeriană ale Centrului”.

Trei rachete au fost distruse de avioane, iar una de o unitate de rachete antiaeriene a forțelor aeriene ucrainene, au adăugat ei.

Regiunea Zhytomyr se află la vest de capitala Kiev.

Ora 22:34 Locul de desfășurare folosit în mod obișnuit de Rusia pentru a se promova la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos a fost redenumit în Casa crimelor de război rusești. Casa Rusiei a fost folosită de către ruși, în trecut, pentru a găzdui evenimente la WEF.

Detalii legate de expoziția de aici.

Ora 20:51 Ucraina nu va putea prelungi ostilitățile timp de un an, pentru că țara nu are suficiente resurse pentru a trece iarna, susține Pravda, care îl citează pe șeful Institutului de Cercetare Socio-Economică al Institutului Financiar din cadrul Guvernului Rusiei, Alexei Zubets. Mai multe detalii, puteți citi aici.

Ora 19:10 Cetăţenii polonezi din Ucraina vor beneficia de aceleaşi drepturi pe care le au în prezent refugiaţii ucraineni în Polonia, a promis duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul unei vizite la Kiev a omologului său polonez Andrzej Duda. Detalii, aici.

Ora 17:35 Forțele ruse care controlează Mariupol au început să ceară permise pentru mașinile care intră și ies din orașul ucrainean ocupat, a declarat duminică un consilier al primarului ucrainean al orașului. (Detalii, aici)

Ora 17:24 Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană va lua ”indubitabil 15 sau 20 de ani”, a estimat duminică ministrul delegat francez pentru afaceri europene Clement Beaune, potrivit căruia ţara în cauză poate intra între timp în comunitatea politică europeană propusă de preşedintele francez Emmanuel Macron.

Ora 16:36 După câteva săptămâni în care a dormit pe lăzi de grenade pe post pat și s-a ascuns de ucraineni, un ofițer rus de rang inferior a ajuns la concluzia că nu era războiul pe care trebuia să-l ducă el. Și a dezertat. Detalii despre mărturisile sale, puteți citi aici

Ora 14:52 Numai Ucraina are dreptul de a-şi decide viitorul, a declarat duminică preşedintele polonez în parlamentul ucrainean, devenind primul lider străin care susţine un discurs în persoană în legislativul acestei ţări de la începutul invaziei ruse, relatează Reuters, citată de Agepres.ro. Kievul a exclus orice acord de pace care ar implica cedarea de teritorii şi a respins apelurile la un armistiţiu care ar implica rămânerea forţelor ruse în zonele pe care le-au ocupat, afirmând că asta nu ar face decât să dea timp Moscovei pentru a-şi reface forţele.

Ora 14:24 Luptele grele continuă în estul Ucrainei în jurul oraşelor Severodoneţk şi Lisiceansk din regiunea Lugansk, relatează duminică dpa, citând autorităţile ucrainene. Poziţii ale trupelor ucrainene din zona aflată de-a lungul întregii linii a frontului sunt bombardate de artileria rusă, a anunţat duminică statul major general de la Kiev. Trupele ruse au încercat fără succes să ocupe rapid sate aflate la nord, est şi sud de Severodoneţk. De asemenea, se dau lupte grele pentru satele aflate la sud de drumul de la Lisiceansk la Bahmut, în regiunea Doneţk.

Ora 14:12 Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a postat în social media un mesaj în care subliniază că ucrainenii care au fugit din calea războiului se vor întoarce acasă şi le mulţumeşte polonezilor pentru prietenia arătată. Zelenska a menţionat că Ucraina a avut ghinionul să aibă un vecin cum este Rusia, care îşi arată frăţia “cu rachete şi teroare”, dar şi norocul de a avea vecinul Polonia. ’Mă voi întoarce’. Aceste cuvinte sunt rostite în mod repetat de fiecare ucrainean care a fost nevoit să plece de acasă. Mă voi întoarce la şcoala mea. La cana mea din bucătărie. La castanii mei. La rude”, se arată în postarea citată de News.ro.

Ora 13:23 Poveştile războiului: Odiseea de 3.700 de kilometri a unui ucrainean pentru a ajunge la familia sa şi la logodnică, care se aflau la o distanţă de doar 10 kilometri. Citește povestea aici.

Ora 12:45 Joe Biden a ajuns în Japonia, ultima etapă a primului său turneu în Asia de la începutul mandatului, pe fondul ameninţării nord-coreene, ambiţiilor geopolitice ale Chinei şi războiului din Ucraina.

Ora 11:56 Severodonetsk a fost atacat din „patru direcții separate”, afirmă guvernatorul regiunii citat de The Guardian. Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk, a declarat că forțele rusești nu au reușit să pătrundă în oraș, în ciuda faptului că l-au atacat din patru direcții diferite. Cu toate acestea, pe aplicația de mesagerie Telegram, el a adăugat că bombardamentele asupra zonelor rezidențiale sunt în curs de desfășurare și că a fost distrus un pod către orașul vecin Lysychansk.

Ora 11:06 Primarul din Mariupol anunță o epidemie de boli infecțioase și o criză sanitară de proporții din cauza înmormântărilor în masă în gropi de mică adâncime: ”Ploile de vară vor duce la contaminarea surselor de apă”. Detalii, aici.

Ora 10:37 Oraşul Severodonetsk din regiunea Luhansk, în estul Ucrainei, este una dintre „priorităţile tactice imediate” ale Rusiei, în timp ce forţele sale desfăşoară tancuri Terminator în zonă, a declarat Ministerul britanic al Apărării, potrivit The Guardian.

Ora 10:07 Poliţia de Frontieră anunţă că 9.569 de cetăţeni ucraineni, în crestere cu 8,4% faţă de ziua precedentă, au intrat sâmbătă în România. De la debutul crizei, au intrat în România 995.343 cetăţeni ucraineni.

Ora 09:30 Vizita președintelui Poloniei în Ucraina: Duda face demersuri pentru ca Ucrainei să i se acorde statutul de ţară candidată la aderarea la UE cât de curând posibil, transmite Agerpres.ro. Şeful de stat polonez a mai vizitat Kievul după declanşarea războiului în aprilie şi s-a întâlnit cu acest prilej cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. După revenirea în ţară, Duda a acuzat Rusia că poartă un „război total” în Ucraina. El a spus la jumătate lui aprilie că nu va uita niciodată impresiile din satul Borodianka, care a fost distrus cu rachete de atacatorii ruşi. El a efectuat atunci o vizită în Ucraina alături de preşedinţii Lituaniei, Letoniei şi Estoniei. Iniţial, Duda a sugerat la momentul respectiv ca şi preşedintele german Frank-Walter Steinmeier să participe la deplasare. Totuşi, au existat semnale de la Kiev că Steinmeier nu era binevenit la Kiev, din cauza poziţiei sale faţă de Rusia. Neînţelegerile de atunci sunt considerate acum a fi depăşite, notează dpa. Singurul membru al guvernului german care a vizitat Kievul de la declanşarea invaziei ruse este ministrul de externe Annalena Baerbock.

Ora 08:39 Rusia amplasează lansatoare de rachete Iskander în regiunea Belgorod, în timp ce forţele de gherilă ajută armata să distrugă artileria rusă în Zaporojie, transmite The Kiev Independent. Statul Major General al Forţelor Armate Ucrainene a raportat, duminică dimineaţă, că Rusia a desfăşurat lansatoare de sisteme de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune Iskander-M în regiunea rusă Belgorod, care se învecinează cu Ucraina. Totodată, presa din Uriana scrie că gherilele ajută forţele armate să distrugă artileria rusă în regiunea Zaporojie. Administraţia militară regională Zaporojie a declarat, sâmbătă, că „datorită acţiunilor coordonate cu gherilele, puciştii ucraineni au distrus mai multe sisteme de artilerie ale armatei ruse”.

Ora 08:16 Zurich Insurance a fost de acord să își vândă afacerile din Rusia unor membri ai echipei locale, a anunțat vineri, în timp ce asigurătorul elvețian a devenit cea mai recentă firmă occidentală care se retrage din Rusia, transmite Reuters.

Ora 08:08 Ministrul Transporturilor, Vitali Saveliev, a declarat că sancţiunile occidentale au forţat Rusia „să caute noi coridoare logistice”, anunţă The Kiev Independent. Rusia se va baza acum mai mult pe coridorul nord-sud (prin Marea Caspică) pentru a transporta marfa, a spus Saveliev.

Ora 07:54 Președintele Poloniei a ajuns în Ucraina/ Andrzej Duda este primul șef de stat care se va adresa Parlamentului de la Kiev după invazia rusă.

Ora 07:51 Rusia ”studiază” un schimb de prizonieri din Batalionul Azov, pentru Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin.

Ora 07:45 Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă seară, în mesajul adresat naţiunii, că fiecare ucrainean trebuie să fie foarte grijuliu, subliniind că războiul este departe de a fi încheiat.

  • „Situaţia militară nu s-a schimbat semnificativ astăzi. Dar a fost foarte greu. Dar faptul că putem spune acest lucru în a 87-a zi a unui război pe scară largă împotriva Rusiei este o veste bună. Rusia şi-a trimis aproape toate resursele pentru a ne distruge. În regiunile ruseşti, se spune deschis că aşa-numita lor „operaţie specială” este cauza recesiunii economice – în special, în industrii precum construcţiile şi multe altele. Şi, de asemenea, motivul sărăcirii oamenilor, care poate fi chiar mai mare decât în ​​anii 1990. Creşterea preţurilor, devalorizarea veniturilor, distrugerea întregului potenţial economic care a fost creat în Rusia începând cu anii 2000 – toate acestea nu-i opresc încă pe invadatori. Dar costurile colosale ale războiului încă nu îi ajută. Şi nu va ajuta”.

Ora 07:24 Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a discutat telefonic cu premierul italian Mario Draghi despre cooperarea bilaterală în domeniul apărării dintre cele două ţări şi necesitatea adoptării celui de-al şaselea pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei.

Ora 07:00 Associated Press a publicat un montaj incredibil de puternic de imagini din interiorul combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, unde sute de luptători și civili ucraineni au fost ascunși timp de săptămâni înainte de capitularea lor finală, vineri, transmite The Guardian. Fotografiile au fost realizate de Dmytro Kozatsky, un membru al armatei ucrainene care și-a fotografiat colegii în momentele de liniște din timpul luptelor. El este acum prizonier de război în mâinile forțelor rusești. Imaginile, spune AP, reprezintă moștenirea sa. Vedeți imaginile aici. 

Ora 06:45 Turcia i-ar fi spus vecinului Finlandei, Suedia, că trebuie să acționeze în legătură cu preocupările sale privind organizațiile teroriste și să ridice embargoul asupra exportului de arme după ce s-a opus cererii sale de aderare la NATO, scrie The Guardian. Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a stipulat aceste solicitări în timpul unei convorbiri telefonice cu premierul suedez, Magdalena Andersson, sâmbătă, relatează Reuters, citând agenția de știri de stat turcă Anadolu. Finlanda și Suedia au depus miercuri cererea oficială de aderare la NATO, după luni de deliberări în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Turcia i-a surprins pe aliații NATO săptămâna trecută, opunându-se aderării lor. Cu toate acestea, liderii occidentali și-au exprimat încrederea că Turcia nu le va bloca aderarea. Ankara susține că ambele țări adăpostesc persoane legate de gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și adepți ai lui Fethullah Gülen, despre care Ankara susține că a orchestrat o tentativă de lovitură de stat în 2016.

Ora 06:30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut sâmbătă miniştrilor apărării din cele peste 40 de ţări care se vor reuni luni la o reuniune virtuală ”Ramstein 2” o decizie pozitivă cu privire la furnizarea către armata ucraineană a unor lansatoare multiple de rachete (MLRS), relatează agenţia EFE.

Ora 06:00 Rusia a interzis sâmbătă intrarea în această ţară pentru un număr de 963 de cetăţeni americani, printre care preşedintele SUA Joe Biden şi secretarul de stat Antony Blinken, în replică la sancţiunile impuse de SUA după agresiunea militară a Rusiei contra Ucrainei, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Mă, dar nu vrei tu sa faci pace cu piticul crăcănat? Sau mai bine zis nu vrei tu sa il rogi pe scandalagiul mondial, care se afla de fapt in spatele acestei nenorociri, să înceteze gâlceavă asta cu Rusia? Gata, a dovedit că armata rusă este una de carton, a gonit toate marile corporații din Rusia, a pus-o ,economic, la colț, gata. Să nu mai moara oameni nevinovați pentru ambiția unchiului Sam de a distruge Rusia. Daca cei ce mă vor critica pentru această poziție ar citi ceva istorie adevărată, nu cea propagată pe Facebook sau altele similare, ar afla ,cu surprindere pentru ei, că scandalagiul mondial a distrus multe tari și popoare prin interpuși.Adică marionete plătite,pentru cei care nu au făcut limba romana in liceu și care pozează în cunoscători, luptători și critici

  2. Ucraina nu bombardeaza rusia, bre jijicu. Nu te mai e(x)calada pe aici ca faci a.t.ac de pan.ica online.

  3. Si ce daca ajunge moscova in flacari? Ei cate orase au ras de pe fata pamantului* de la 1900 incoace? De ce-ar trebui ei sa fie scutiti de consecintele stupizeniei lor cand atati altii au platit pentru ea?

    Eu zic ca din partea mea n-au decat sa se duca dracului de beligeranti oligofreni buni doar de betzii permanente si nimic altceva. Sa primeasca exact ce merita si nimic mai putin.

    *Hint: mai mult de unul.

  4. Adevarul e ca ai si ce admira la poporul rus!

  5. Vouă vi se pare normal ce fac eroii Ucrainei? https://t.me/azmilitary11/4986

    • Adica tie de preotii care mint cu nerusinare poporul sustinand ca cauza lor este una sfanta i-ti pasa? De preotii care comenteaza inapoi la vatican pe sub mustati sa-si vada de treaba lor (de neconceput acum 100 de ani) ca pe ei acum i-i intereseaza politichiia? De preotii care baga banii primiti de la putler in buzunare si canta cantece de glorie armatei divine ruse?
      Pai din partea mea sa-i vopseasca direct rosu, sa arate ca dracii ca dupa comportament nu sunt prea diferiti de scaraotzki.

  6. Pai asa au comandat progresistii, alege-s-ar prafu de ei. Si nu mai e mult dupa parerea mea.