G4Media.ro

LIVE Ziua 221 de război. Scurgerile de gaze de la Nord Stream…

Photo by Yasuyoshi CHIBA / AFP

LIVE Ziua 221 de război. Scurgerile de gaze de la Nord Stream 1 au fost oprite / Orașul Lyman a fost „complet curățat” de forțele rusești, anunță Zelenski / ISW: Armata rusă nu este capabilă să opereze pe un câmp de luptă nuclear / În Rusia, retragerea din Lyman e pusă pe seama unor considerente tactice

La fel ca în cazul dezastrului militar din Herson, rușii susțin că și în cazul Lyman, orașul proaspăt recucerit de ucraineni, este vorba de o retragere tactică și acuză occidentul că a sprijinit cu arme și informații acest asalt.

Volodimir Zelenski spune că Ucraina nu se va opri până nu va recupera tot teritoriul, inclusiv cel anexat de ruși în 2014.

În acest timp, Christine Lambrecht, ministrul german al Apărării, a efectuat sâmbătă o vizită surpriză în Ucraina, prima ei de la începutul invaziei ruse, într-un moment în care Kievul cere insistent livrarea de tancuri de luptă la Berlin.

Principalele evenimente ale zilei de duminică, 2 octombrie:

Ora 23:00 Premierul ucrainean Denys Smyhal a declarat duminică că 900 de profesori ucraineni s-au oferit voluntari pentru a se alătura forțelor armate ucrainene pentru a lupta împotriva invaziei Rusiei începând cu 24 februarie, transmite The Guardian.

Ora 22:00 Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui SUA, Jake Sullivan, a avut duminică, la Istanbul, o întrevedere cu Ibrahim Kalin, consilierul-şef al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi au discutat despre „progresul din procesul de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO”, a anunţat Casa Albă într-un comunicat, informează Reuters.

Ora 21:00 În total 417 turişti ruşi au sosit sâmbătă pe insula paradisiacă Margarita, în nord-estul Venezuelei, după şapte luni de întrerupere cauzată de restricţii aeriene impuse Rusiei de la declanşarea invaziei sale în Ucraina, informează duminică AFP.

Ora 20:02 Ucraina începe să creadă că poate să recupereze Crimeea, potrivit celui mai important reprezentant al lui Volodimir Zelenski în regiune.

Deși nu există nicio sugestie că Ucraina este aproape de a fi în măsură să recâștige regiunea anexată, Tamila Tasheva și echipa sa își petrec zilele discutând despre logistica a ceea ce s-ar întâmpla dacă Kievul ar recâștiga controlul.

„Acesta este momentul X. În acest moment, totul se întâmplă într-un mod în care pare inevitabil”, a declarat Tasheva. „S-ar putea să nu se întâmple mâine, dar cred că va fi mult mai repede decât credeam acum un an”, scrie The Guardian.

Ora 19:51 Recucerirea orașului Liman este un factor-cheie pentru continuarea alungării rușilor din regiunea vecină Lugansk, potrivit guvernatorului acesteia, Serhiy Gaidai. Comentariile, relatate de Reuters, vin după ce forțele ucrainene au declarat vineri controlul total asupra orașului situat într-una dintre cele patru regiuni anexate de Vladimir Putin, transmite The Guardian.

Într-o mișcare respinsă de comunitatea internațională, acesta a anexat Donețk împreună cu Herson, Zaporojie și Lugansk – proclamând că acest cvartet va face parte din Rusia „pentru totdeauna”.

Forțele rusești au pierdut Liman la patru luni după ce au cucerit pentru prima dată orașul, o mișcare care, speră guvernatorul Gaidai, se va dovedi crucială pentru regiunea sa.

Ora 18:50 Eliberarea orașului Lyman a „adus o nouă stare de optimism” în orașul Sloviansk, un loc care a fost afectat puternic timp de luni de zile ca urmare a faptului că a fost cândva unul dintre principalele obiective ale Rusiei, alături de orașul vecin Kramatorsk.

Din orașul din Donbas relatează Peter Beaumont, care descrie o imagine a revenirii agitației după recucerirea orașului Lyman, aflat la aproximativ 12 mile distanță. Autobuzele funcționează din nou, în timp ce mulțimile se înghesuie în piața principală.

Acest lucru vine după ce Volodymyr Zelenskiy a confirmat că Ucraina a „evacuat complet” forțele rusești din orașul cheie din est, la o zi după ce Moscova a recunoscut că trupele sale s-au retras după ce au fost încercuite.

Ora 18:30 Volodimir Zelenski a confirmat că Ucraina a „evacuat complet” forțele rusești din orașul cheie din estul țării, Lyman, la o zi după ce Moscova a recunoscut că trupele sale s-au retras după ce au fost încercuite. Într-un scurt clip video pe canalul său de Telegram, Zelenski a mulțumit trupelor ucrainene în serviciu pentru eliberarea Lymanului. „Începând cu ora locală 12.30 [Kiev], Lyman este complet eliberat”, a spus el, adăugând: „Glorie Ucrainei”. Anterior, Zelenski a declarat că armata sa își va continua ofensiva în sud și est și va „returna” toate teritoriile ocupate de Rusia, inclusiv Crimeea. El a sugerat că generalii ruși se „mușcă acum între ei” după o serie de eșecuri jenante, scrie The Guardian.

Ora 18:00 Germania, Danemarca și Norvegia au comandat un lot de arme cu rază lungă de acțiune care urmează să fie construite pentru Ucraina, relatează Reuters. Furnizarea a 16 obuziere slovace Zuzana-2, tocmai anunțată de Ministerul german al Apărării, va începe anul viitor. Aceasta urmează apelurilor Ucrainei pentru armament mai greu, pentru a se baza pe succesele recente de pe câmpul de luptă. Tunurile, care pot trage șase proiectile pe minut pe o distanță de 40 km, vor fi construite în Slovacia. Cele trei țări vor cheltui 92 de milioane de euro pentru aceste sisteme.

Ora 17:30 Volodimir Zelenski spune că Ucraina are deja sprijinul a 10 țări din blocul comunitar pentru a adera la NATO. Mihail Podoliak, un consilier al șefului biroului președintelui, a scris pe Twitter că cei care susțin cererea sunt „în mare parte țări care își amintesc de ghearele otrăvite ale imperiului [rusesc]”. El a adăugat: „Suntem recunoscători pentru conducere și responsabilitate. Astăzi se face istorie”. Președintele a anunțat vineri că solicită aderarea la NATO și a semnat o cerere accelerată de aderare la alianța de securitate formată din 30 de state.

Ora 16:56 Ambasadorul Rusiei în Italia, Serghei Razov, a fost convocat luni la Ministerul de Externe din Italia, a informat duminică ambasada rusă la Roma, conform TASS. „Ambasadorul Rusiei a fost convocat la Ministerul de Externe luni, la 11:00 (12:00, ora Moscovei)”, a transmis misiunea diplomatică, care a precizat că ulterior va face comentarii pe această temă, scrie News.ro.

Ora 16:39 Curtea Constituţională a Rusiei a decis, duminică, că sunt legale tratatele de anexare a teritoriilor ucrainene semnate vineri la Kremlin de preşedintele Vladimir Putin şi liderii regiunilor separatiste şi ocupate din Ucraina, informează AFP.

Ora 16:01 Germania, Danemarca și Norvegia vor cumpăra 16 obuziere slovace Zuzana-2 pentru Ucraina, a anunțat duminică Ministerul german al Apărării, urmând ca livrarea să înceapă anul viitor, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 15:54 Ucraina spune că are deja sprijinul a 10 țări din blocul comunitar pentru aderarea la NATO: „În mare parte țări care își amintesc de ghearele otrăvite ale imperiului rus”

Ora 15:50 Agenția daneză pentru energie a declarat duminică că a fost informată de Nord Stream AG că a fost obținută o presiune stabilă în conducta avariată Nord Stream 1 și că acest lucru indică faptul că ieșirea de gaze naturale din ultimele scurgeri a fost acum oprită, relatează Reuters, citată de The Guardian. Detalii aici.

Ora 15:09 Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că forțele sale au distrus șapte depozite de artilerie și rachete în regiunile ucrainene Harkov, Zaporojie, Nikolaev și Donețk, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 14:45 ANALIZĂ Discursul lui Putin despre anexarea teritoriilor ucrainene, mai degrabă al unui taximetrist furios decât al unui șef de stat: „Un set de clișee conspiraționiste incredibil de analfabete” – The Guardian

Ora 14:21 Papa Francisc a făcut duminică un apel puternic către președintele rus Vladimir Putin să oprească „această spirală a violenței și a morții” în Ucraina, afirmând că criza din această țară riscă o escaladare nucleară cu consecințe globale incontrolabile, transmite Reuters. Detalii aici.

Ora 13:45 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că orașul-cheie din estul țării Lyman a fost „complet eliberat” de forțele rusești, la o zi după ce Moscova a afirmat că trupele sale au decis să se retragă din bastionul lor de luni de zile din nordul regiunii Donețk, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 13:01 VIDEO Scăpări în direct la TV rusă de stat: Ucraina plănuiește să declare război Rusiei și să bombardeze Moscova / „Nu vorbim despre Lyman” /„Până acum, lucrurile nu merg prea bine” / „Oricine va recunoaște că nu știe dacă mobilizarea ne va ajuta să schimbăm cursul acțiunilor militare”

Ora 12:03 Secretarul american al apărării a salutat capturarea de către forțele ucrainene a orașului Lyman, un bastion rusesc cheie în estul Ucrainei, relatează The Guardian. Detalii aici.

Ora 11:49 Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un grup de reflecție cu sediul la Washington, a declarat că armata rusă, în starea sa actuală, este aproape sigur că nu este capabilă să opereze pe un câmp de luptă nuclear, chiar dacă, din punct de vedere istoric, și-a antrenat unitățile pentru a face acest lucru, relatează The Guardian. Detalii aici.

Ora 11.00 Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat sâmbătă „detenţia temporară” a directorului centralei nucleare ucrainene Zaporojie, Ihor Muraşov, transmite Agerpres, care citează EFE.
Într-un comunicat, agenţia nucleară a ONU a semnalat că, după ce a fost informată de către Ucraina de detenţie, a contactat „autorităţile competente”, într-o aparentă referire la Rusia, şi a fost informată că Muraşov „este reţinut temporar”.
Conform mandatului său de securitate şi protecţie nucleară, AIEA aşteaptă o soluţionare rapidă şi satisfăcătoare a chestiunii, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi.
Comunicatul AIEA evidenţiază faptul că reţinerea lui Muraşov are un impact „foarte semnificativ” asupra securităţii şi protecţiei nucleare a centralei, ocupată din martie de trupele ruse.

Ora 8:51 Franța pregătește livrarea de noi arme Caesar în Ucraina, anunță Le Monde. Livrarea va fi făcut obiectul unor lungi negocieri. Potrivit informațiilor de la jurnaliștii Le Monde, Franța se pregătește să furnizeze Ucrainei o nouă serie de tunuri Caesar, preluate dintr-o comandă destinată inițial Danemarcei. Această aprovizionare s-ar putea referi la 6 până la 12 obuziere din cele 15 solicitate de Kiev. În timp ce discuțiile tehnice sunt în curs de finalizare, manevra face obiectul unui acord politic de principiu între cele trei guverne. Acest lucru a fost descoperit în timpul schimburilor din ultimele săptămâni între președintele Emmanuel Macron, omologul său ucrainean, Volodymyr Zelensky, și premierul danez Mette Frederiksen.

Ora 8:10 Presa de stat rusă Russia-24 a relatat că motivul retragerii Rusiei din Lyman a fost că „inamicul a folosit atât artilerie de fabricaţie occidentală, cât şi informaţii din ţările alianţei nord-atlantice”. (Detalii, aici)

Ora 7:40 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski afirmă în mesajul către popor că Rusia pierde lupta pentru comunitatea internaţională, iar lumea nu va permite o întoarcere la vremurile de cuceriri coloniale

Ora 7:33 Rafael Mariano Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, va călători săptămâna viitoare la Kiev şi Moscova, potrivit unui comunicat de presă al AIEA publicat sâmbătă. (Detalii, aici)

Ora 7:10 Christine Lambrecht, ministrul german al Apărării, a efectuat sâmbătă o vizită surpriză în Ucraina, prima ei de la începutul invaziei ruse, într-un moment în care Kievul cere insistent livrarea de tancuri de luptă la Berlin. (Detalii aici)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

5 comentarii

 1. hata la orci, cica „un gest de bunavointa”…

 2. Dezastrul cui in Herson? 🤣 Ce presă avem….

  • Nu e gresit, doar au publicat articolul prea devreme. Urmeaza acelasi film si in Herson.
   Gest de bunavointa 3
   Retragere pe pozitii mai bune – trilogia
   Azi cu ‘votul’ maine cu botul etc.

 3. Unde sunt comentatorii anti occidentalii?care scriu ca Germania nu trimite ajutor… doar casti….
  Germania trimite in urmele zile patru sisteme anti aeriane Iris in valoare,,doar „” de 140 miloane euro…..
  Si au trimis pana acuma si multe alte arme… direkt si indirect….si ajutor umanitar….problema e ca Nu publica totul nu se lauda…..

 4. În herson e toată spuma armatei orcilor pe bune. Dacă rușii pierd herson totul e gata. Ori dau nucleara ori pleacă din Ucraina cu totul.