G4Media.ro

LIVE Ziua 167 de război. Explozii în apropierea unei baze militare rusești…

Sursa foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP

LIVE Ziua 167 de război. Explozii în apropierea unei baze militare rusești din Crimeea / Înaintea exploziilor, în baza aeriană se aflau 12 avioane Su-24, 10 Su-30SM și un Il-76 / Rusia susține că a lovit un depozit cu sisteme HIMARS și obuziere M777

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a amintit, luni, de catastrofa de la Cernobîl şi a cerut noi sancţiuni împotriva Rusiei, în urma unor noi atacuri la centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, ocupată de ruşi. Aproape 80.000 de soldaţi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei Ucrainei, a declarat luni numărul trei de la Pentagon, Colin Kahl, subliniind că obiectivele anunţate de preşedintele Vladimir Putin nu au fost încă atinse.

Principalele evenimente ale zilei de marți, 9 august: 

Ora 22:30 Preşedintele Joe Biden a semnat, marţi, instrumentul de ratificare a protocoalelor de aderare la NATO ale Suediei şi Finlandei. ”Vor face ca NATO să fie şi mai puternic”, a transmis preşedintele. La rândul său, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a transmis: ”Abia aşteptăm să le aducem rapid în cea mai puternică Alianţă defensivă din istorie”.

Ora 22:00 Departamentul de Stat de la Washington a aprobat marţi un ajutor în valoare de 89 de milioane de dolari pentru deminarea Ucrainei, a declarat un oficial din cadrul instituţiei, potrivit Reuters. Asistenţa va consta în echipament de deminare, precum şi echipament şi instruire timp de un an pentru 100 de echipe ucrainene de dezamorsare a minelor şi muniţiei neexplodate, a precizat sursa respectivă.

Ora 21:01 Petro Kotin, președintele Energoatom (compania ucraineană care care operează centrale nucleare din Ucraina) declarat că Rusia a început să pună în aplicare planul său de a deconecta Centrala Nucleară Zaporijie (ZNPP) de la rețeaua electrică ucraineană și de a o conecta în schimb la rețeaua rusească, potrivit cotidianului ucrainean Pravda. Detalii aici

Ora 19:40 Un oficial militar ucrainean de rang înalt a declarat pentru New York Times că în spatele exploziilor care au zguduit marți baza aeriană Saki din peninsula Crimeea s-ar afla forțele ucrainene. Detalii aici

Ora 19:15 Potrivit Bloomberg, din 4 august, petrolul nu a mai ajuns prin conducta Friendship în Ungaria, Republica Cehă și Slovacia, iar compania petrolieră maghiară MOL a informat presa maghiară că a inițiat negocieri cu partea rusă privind asumarea comisioanelor. Prețul acțiunilor Mol la Bursa de Valori din Budapesta a început să scadă marți după-amiaza, în urma veștii despre oprirea livrărilor de țiței rusești, informează Transindex. Detalii aici

Ora 18:54 Rusia a interzis importurile de produse agricole din 31 din cele 34 de regiuni ale Republicii Moldova începând cu 15 august, a anunțat marți organismul său de supraveghere a siguranței agriculturii, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 16:34 Explozii auzite în apropierea bazei aeriene militare rusești din Crimeea, în ceea ce ar putea fi cea mai profundă lovitură a armatei ucrainene în regiunile ocupate de ruși

Ora 16:19 Cel puțin trei persoane au fost ucise și 23 rănite în bombardamente rusești în apropierea centralei nucleare din Zaporojie, potrivit Ucrainei, transmite Sky News. Detalii aici.

Ora 16:16 Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, condamnă, într-o postare pe Twitter, ceea ce numește ”acțiunile militare ale forțelor rusești în apropierea centralei nucleare” și atrage atenția că ele comportă riscuri pentu întreaga Europă. Detalii aici.

Ora 15:45 Kaja Kallas, prim-ministrul Estoniei, a îndemnat națiunile europene să „înceteze să mai elibereze vize turistice pentru ruși” în urma invaziei din Ucraina, potrivit Sky News. Detalii aici

Ora 15:15 Un sondaj publicat de presa rusă susține că 65% dintre ruși ar susține un tratat de pace cu Ucraina dacă Vladimir Putin l-ar propune, potrivit Sky News. De notat că două treimi dintre bărbații intervievați (62%) declară că nu sunt pregătiți să participe personal la războiul din Ucraina. Detalii aici

Ora 14:45 Ucraina a suspendat fluxurile de petrol rusesc către sudul Europei începând cu 4 august, deoarece din cauza sancțiunilor occidentale nu a primit taxe de tranzit de la Moscova, a declarat marți compania rusă Transneft, care deține monopolul asupra conductelor din Rusia, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 14:22 Rusia și SUA trebuie să continue dialogul cu privire la tratatul START privind armele nucleare, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după ce Moscova a anunțat că va suspenda temporar inspecțiile la instalațiile sale în cadrul tratatului, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 13:46 Ministerul rus al Apărării a declarat marți că forțele rusești au distrus un depozit de muniție în apropierea orașului Uman din centrul Ucrainei, unde se aflau rachete HIMARS și obuziere M777 de fabricație americană, relatează Reuters. Detalii aici.

Ora 13:12 Deputatul Mihail Şeremet, care reprezintă Crimeea (peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014) în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus) a propus marţi într-un interviu acordat agenţiei oficiale de presă RIA Novosti crearea ‘unei asociaţii voluntare de state suverane’ după modelul URSS pentru a contracara ceea ce el a numit ‘expansiunea şi agresiunea occidentală’, relatează oficiosul Izvestia. Detalii aici.

Ora 12:34 NewsGuard, o firmă cu sediul la New York care studiază și urmărește dezinformarea online, a identificat 250 de site-uri care răspândesc în mod activ dezinformarea rusă despre război, la care s-au adăugat zeci de site-uri noi în ultimele luni, relatează The Guardian. Detalii aici.

Ora 11:58 Rusia a lansat marţi din Kazahstan un satelit de observare iranian pe fondul îngrijorărilor exprimate de mai mulţi responsabili occidentali că Moscova l-ar putea utiliza pentru a-şi susţine ofensiva în Ucraina, posibilitate respinsă de Iran, relatează France Presse. Detalii aici.

Ora 11:32 Companiile aeriene ruseşti, inclusiv transportatorul de stat Aeroflot, au început să îşi dezmembreze avioanele pentru a obţine piesele de schimb pe care nu le mai pot cumpăra din străinătate din cauza sancţiunilor occidentale, au declarat mai multe surse din industria aeronautică, citate de Reuters. Detalii aici.

Ora 10:02 Kirill Stremousov, șeful adjunct al administrației militaro-civile impuse de Rusia în regiunea ocupată Herson din Ucraina, a vorbit pentru agenția de presă RIA Novosti. El a declarat că forțele din Hersonul ocupat sunt pregătite să se apere împotriva oricărei încercări a ucrainenilor de a recuceri regiunea. Aceasta îl citează spunând: „Nu am avut nici o reacție. Regiunea Kherson este pregătită să respingă încercările de ofensivă ale militanților ucraineni, dacă un astfel de ordin criminal le va fi dat de regimul lui Zelenskiy, care este gata să ducă război până la ultimul ucrainean de dragul distrugerii țării. Protecția fiabilă a frontierelor regiunii este asigurată de Ministerul rus al Apărării”.

Ora 09:51 Reuters relatează că ministerul turc al Apărării a declarat că alte două nave care transportă cereale au plecat marți din portul ucrainean Chornomorsk, ca parte a acordului de deblocare a exporturilor maritime ucrainene. Ocean Lion, care a plecat spre Coreea de Sud, transportă 64.720 de tone de porumb, a precizat ministerul, în timp ce nava Rahmi Yağcı transportă 5.300 de tone de făină de floarea-soarelui către Istanbul. Cele patru nave care au plecat mai devreme din Ucraina sunt ancorate în apropiere de Istanbul și vor fi inspectate marți, se arată în comunicatul Ministerului Apărării.

Ora 09:28 Rodion Miroshnik, care se prezintă drept ambasadorul în Rusia al autoproclamatei Republici Populare Lugansk, a afirmat pe Telegram că în cursul zilei de ieri patru persoane au fost ucise pe teritoriul ocupat de autoproclamata Republică Populară Donețk din Ucraina ocupată. De asemenea, el afirmă că alte 17 persoane au fost rănite „dintre care una a fost aruncată în aer de o mină PFM-1.

Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent. Ucraina este semnatară a Convenției de la Ottawa din 1997, care vizează interzicerea stocării și utilizării minelor antipersonal, cum ar fi PFM-1 de concepție sovietică. Rusia nu este semnatară.

Ora 09:00 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a îndemnat țările occidentale să interzică intrarea tuturor cetățenilor ruși. Într-un interviu acordat Washington Post, Zelenskiy a declarat că cele mai importante sancțiuni împotriva Rusiei ar fi închiderea granițelor, „pentru că rușii iau pământul altcuiva”. El a spus că rușii ar trebui „să trăiască în propria lor lume până când își vor schimba filosofia”.

Ora 08:44 Asaltul Rusiei spre orașul Bakhmut din estul Ucrainei a fost cea mai de succes axă a sa în regiunea Donbas în ultima lună, a declarat Ministerul britanic al Apărării în cea mai recentă actualizare a informațiilor.

În ciuda acestui fapt, a câștigat doar 10 km în acest timp, în timp ce în alte părți din Donbas a câștigat doar 3 km în 30 de zile – „aproape sigur semnificativ mai puțin decât era planificat”.

Ora 08:30 Ucraina a raportat marți bombardamente intense ale Rusiei de-a lungul liniei de front, în timp ce ambele părți și-au împărțit vina pentru atacul din weekend asupra complexului nuclear Zaporojiea, care a declanșat îngrijorarea internațională cu privire la un potențial dezastru atomic.

Lupte grele au fost raportate în orașele de pe linia frontului din apropierea orașului Donețk din estul țării, unde oficialii ucraineni au declarat că trupele rusești au lansat valuri de atacuri.

 • „Situația din regiune este tensionată – bombardamentele sunt constante pe toată linia frontului … Inamicul folosește, de asemenea, foarte mult atacurile aeriene”, a declarat guvernatorul regional din Donețk, Pavlo Kyrylenko, pentru televiziunea ucraineană. „Inamicul nu are niciun succes. Regiunea Donețk rezistă”.

Ora 08:00 Rusia urmează să lanseze marți un satelit iranian pe orbită, dar Teheranul a respins temerile că Moscova l-ar putea folosi în războiul împotriva Ucrainei.

Satelitul iranian Khayyam este programat să decoleze de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, operat de Moscova, la ora 05:52 GMT, la trei săptămâni după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a întâlnit la Teheran cu omologul iranian Ebrahim Raisi și cu liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Iranul a încercat să îndepărteze suspiciunile că Moscova ar putea folosi Khayyam pentru a-și îmbunătăți supravegherea obiectivelor militare din Ucraina.

Ora 07:34 Ucraina a anunţat, marţi, bombardamente intense ale Rusiei peste linia frontului, în timp ce ambele părţi s-au învinovăţit reciproc pentru atacul din weekend asupra centralei nucleare de la Zaporojie, care a declanşat îngrijorarea la nivel internaţional cu privire la un potenţial dezastru atomic, relatează Reuters.

Ora 07:22 Ucraina a arestat două persoane care lucrau pentru serviciile ruse de informații care plănuiau să-l omoare pe ministrul ucrainean al apărării și pe șeful agenției de informații militare a țării, a anunțat luni Serviciul de securitate intern al Ucrainei. Serviciul de Securitate al Ucrainei a dejucat complotul agenției de informații militare ruse GRU de a folosi un grup de sabotaj pentru a comite trei crime, inclusiv cea a unui activist ucrainean proeminent, a spus agenția, citată de The Guardian.

Ora 07:00 Preţurile petrolului au crescut luni cu 1,5%, dar s-au menţinut aproape de minimele ultimelor luni, în tranzacţii volatile, datele economice pozitive din China şi Statele Unite alimentând speranţele referitoare la cerere, în pofida temerilor sâcâitoare de recesiune, transmite Reuters.

Ora 06:30 Aproape 80.000 de soldaţi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei Ucrainei, a declarat luni numărul trei de la Pentagon, Colin Kahl, subliniind că obiectivele anunţate de preşedintele Vladimir Putin nu au fost încă atinse, conform AFP.

Ora 06:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a amintit, luni, de catastrofa de la Cernobîl şi a cerut noi sancţiuni împotriva Rusiei, în urma unor noi atacuri la centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, ocupată de ruşi, informează AFP.

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

24 comentarii

 1. Sună a amenințare din partea lui Zelenski. Ar fi ucrainenii în stare de o mini opțiune Samson?

 2. statul terorist rusia trebuie izolat de lumea civilizata exact ca si tara grasunului coreean. cetatenii rusi nu mai trebuie primiti in nici o tara din lumea civilizata, anulate toate vizele si imposibilitatea eliberarii altor vize noi, pana isi vor da seama ca raul cel mare e putin si clica lui de oligarhi. Sa stea in tara lor aia „frumoasa” si roditoare si sa asculte toata ziua vocile propagandei care spun ca ei sunt ceimai destepti, frumosi si bogati.

  • Eu de la începutul invaziei am susținut că orcii trebuie eliminați 100 de ani din lumea civilizată, de la Puțin debilul mintal, până la ultimul ruZZnak băutor de pufoaică.
   Nu au ce căuta la vestul „decadent”. Să își facă concediile în țara grăsunului Kim, pe sarakia aia de insulă a lui Castro (dacă au cu ce ajunge avioanele și corăbiile bolșevice) sau pe dunele cu bolovani din Iran&Syria.

 3. Rusii se bombardeaza pe ei insisi ?

  • Estimarile sunt ca doar 40% din rachetele rusesti isi ating tinta. Restul ajung pe campuri goale, lovesc blocuri de locuinte, sau cad peste zonele ocupate de rusi. Asta cand nu explodeaza la lansare sau iau la tinta propriul lansator imediat dupa lansare. Deci, pe scurt: da.

  • atunci cand cad peste un mall sau peste un spital, precizia calculata de vlad devine brusc 100%.

 4. SUA NU spune cati soldati ucrainieni au murit…peste 100.000 deci mai multi decat rusii
  oricum propaganda asta cu rusii decedati, similara cu cea a mortilor de covid NU produce efectul dorit

  • #Mihai,ia steagul și hai!

  • exact din cauza ca nu produce efectul dorit fug rusii de inrolare ca de ciuma. sa stii ca ai dreptate ;)))))))))))))))
   poate doar cand dormi. in rest nu le nimeresti deloc.

 5. Rușii aduna oameni, armament, muniție tehnica militara, alimente la Zaporojie și apoi le și apoi bombardează centrala și distrug totul pe mii de km. pătrați.
  Știrea cam seamănă cu cea cu spitalele bombardate de ruși, dar fara sa se precizeze că erau transformate de armata ucraineană in comandamente sau baze militare. Conform Amnesty International.
  Total împotriva războiului provocat de ruși, sa vedem adevărul, nu doar propaganda uneia dintre părți. Sau cel puțin așa ar trebui să facă o presă liberă.

  • Asa si care este problema? Oamenii se apara de invadatori, este razboi, conteqza unde iti pui baza sau unde te ascunzi, mai da-te-n mm de troll rus cu propaganda ta ieftina!

  • tu nu ai recunoaste o presa libera nici daca ti-ar da doi pumni in gura! mars de postac de aici! la kremlin gasesti o presa pe gustul tau. numai sa nu o consumi cu noviciok. :))))))))))))))

 6. Efect ar produce atunci când idioții și ar da seama ca moartea, într o partea și n cealaltă, nu are ce cauta într un război absurd în anul 2022!E mai bine ca au murit cu 20 000 mai mulți tineri într una din părți? Gradina e mare, postacii mulți, neuronii putini sau chiar lipsa și ne mai miram da ce ni se întâmplă!

 7. Am mai spus si ieri : de ce ti-ai bombarda propriile pozitii ? Un dezastru nuclear la centrala ar dauna mai ales Crimeii , situata la sud si Donbas-ului la Est . De ce ai face asta dupa ce ai pierdut atatia soldati si tehnica militara sa le cuceresti ? Sau soldatii rusi sunt beti morti si vad doua tinte sau cineva exagereaza , cum au mai facut , pentru a creste ajutorul militar dat de Occident .

 8. Vă dați seama ce bucurie pe troli și pe vremea aceea existau când au aflat de Basarabia,Bucovina,Herța,de Ardealul mai mic, de Cadrilater,visul României Mari dodoloațe,noroc cu riegele Mihai bare-mi Ardealul back to Moma.

 9. #Mihai,ia steagul și hai!

 10. Putin este un cr!m!nal. Politica acestui cr!m!nal este de genocid impotriva unui popor suveran, punct! Acest cr!m!nal trebuie oprit si judecat de un tribunal pentru cr!me impotriva umanitatii!

  S-a ajus aici din simplu motiv ca acest cr!m!nal s-a plictisit sa mai falsifice alegeri si nu mai suporta sa aibe un vecin prosper sau apropiat vestului, deci a ales genocidul!

 11. Se pare ca rusia a distrus deja peste 100 de baterii HIMARS. Si multe din america. Sunteti foarte tari ce sa zic…

 12. Vad ca g4media.ro scrie cu rosu și presupune ca Ucraina a lovit în Crimeea.
  Eu nu cred asa ceva, dacă ar fi adevărat atunci războiul ar lua cu totul alta întorsătură.
  Crimeea este Rusia iar a ataca Rusia nu cred ca își poate permite cineva pe pământul asta. Știu ca Zelinschi este în stare de multe dar sa atace Rusia ar fi prea de tot.

  • bine, hai si acum fuguta la grisulet ca se raceste! a, pardon, in buncar nu aveti asa ceva. sa stii ca ti-am rezervat un loc la balaceanca, cand iesi din buncar te asteapta. cica esti un caz rar :))))))))))))))))))))))

  • Pr0stovane, ia-ți alt nume.
   Ivan Turbincă, ce zici, ruZnac?

 13. Hai,steagul sus mișa! Înainte tîrîși marși în peedza măti !Cu turma de p.orci