G4Media.ro

S-a oprit livrarea de petrol rusesc către Ungaria, Cehia și Slovacia /…

sursa foto: Facebook/ MOL

S-a oprit livrarea de petrol rusesc către Ungaria, Cehia și Slovacia / Rușii de la Transneft au justificat oprirea spunând că nu pot plăti taxa de tranzit către compania ucraineană UkrTransNafta din cauza sancțiunilor / Mol se oferă să plătească taxa de tranzit

Potrivit Bloomberg, din 4 august, petrolul nu a mai ajuns prin conducta Friendship în Ungaria, Republica Cehă și Slovacia, iar compania petrolieră maghiară MOL a informat presa maghiară că a inițiat negocieri cu partea rusă privind asumarea comisioanelor. Prețul acțiunilor Mol la Bursa de Valori din Budapesta a început să scadă marți după-amiaza, în urma veștii despre oprirea livrărilor de țiței rusești, informează Transindex.

Compania rusească Transneft a justificat oprirea transportului spunând că nu poate plăti taxa de tranzit către compania ucraineană UkrTransNafta, care deține tronsonul ucrainean al conductei. Acest lucru s-a întâmplat pentru că și băncile rusești sunt supuse sancțiunilor, așa că transferul a eșuat, potrivit rușilor. Compania rusă promite că va căuta constant o soluție.

Țițeiul Brent, de referință la nivel internațional, a urcat cu 2 dolari pe baril, ajungând să se tranzacționeze în apropiere de 98 de dolari, în condițiile în care știrea a sporit îngrijorările legate de aprovizionarea cu energie, dar a devenit negativă mai târziu în cursul zilei.

Compania energetică ungară MOL și operatorul slovac de conducte Transpetrol au confirmat că fluxurile au fost oprite de câteva zile din cauza plății taxelor de tranzit.

MOL a declarat că are rezerve pentru câteva săptămâni și că lucrează la o soluție. Slovnaft, rafinatorul de petrol al MOL, a declarat că a inițiat discuții cu Ucraina și partenerii ruși privind posibila plată a taxei de tranzit de către Slovnaft sau MOL.

Ungaria este una dintre cele mai dependente țări de petrolul rusesc, iar guvernul său a făcut presiuni pentru a obține o scutire de la sancțiunile mai ample ale UE împotriva Moscovei.

Ungaria poate importa petrol prin intermediul conductei Adria, care leagă terminalul petrolier Omisalj din Croația de rafinăria Duna din Ungaria, dar capacitatea rutei este limitată, iar transporturile sunt mult mai scumpe decât prin Druzhba.

Opțiunile Slovaciei pentru importuri alternative de petrol sunt și mai limitate, deoarece trebuie să importe petrol prin Ungaria.

PKN Orlen din Polonia (PKN.WA), care controlează rafinăria Unipetrol din Republica Cehă, ar putea obține livrări alternative din Trieste, în Italia, prin intermediul conductei Transalpine (TAL), deși ruta funcționează aproape de capacitatea sa limitată și ar putea să nu fie suficientă pentru a satisface nevoile de materie primă, au declarat comercianții.

Compania de conducte din Republica Cehă, MERO, dispune de stocuri operaționale de petrol care pot rezista cel puțin până în a doua jumătate a lunii august, iar guvernul nu intenționează în prezent să apeleze la rezerva sa strategică de aproape 90 de zile, a declarat marți ministrul Industriei, Jozef Sikela, citat de Reuters.

MERO a declarat că se așteaptă ca livrările de petrol rusesc prin conducta Druzhba către Republica Cehă să fie reluate în câteva zile.

Compania rusă Transneft a declarat că a efectuat plăți pentru tranzitul de petrol din luna august către operatorul ucrainean de conducte UkrTransNafta pe 22 iulie, dar banii au fost returnați pe 28 iulie, deoarece plata nu a fost efectuată.

Aceasta a precizat că transporturile au fost oprite începând cu 4 august.

Transneft a precizat într-o declarație că Gazprombank, care a gestionat plata, i-a spus că banii au fost returnați din cauza restricțiilor Uniunii Europene.

Conform noilor sancțiuni, băncile europene trebuie să primească aprobarea unei autorități guvernamentale relevante, în loc să decidă singure dacă permit sau nu o tranzacție, a declarat Transneft.

Aceasta a precizat că autoritățile europene de reglementare nu au decis încă asupra algoritmilor pentru toate băncile, ceea ce complică tranzacțiile. Transneft ia în considerare sisteme de plată alternative, dar a trimis o cerere pentru ca tranzacția să fie permisă, a declarat monopolul de conducte.

MOL și Unipetrol sunt principalii cumpărători de petrol prin intermediul rutei Druzhba, cunoscută și sub numele de conducta Prieteniei, în timp ce Lukoil, Rosneft și Tatneft din Rusia sunt principalii furnizori de petrol.

În mod normal, Rusia livrează aproximativ 250.000 de barili pe zi (bpd) prin partea sudică a conductei Druzhba. În cazul în care livrările rămân suspendate, exportatorii ruși de petrol vor trebui să redirecționeze volumele către porturile maritime, au declarat comercianții.

Încărcările de petrol rusesc din porturile sale vestice Primorsk, Ust-Luga și Novorossiisk au fost stabilite la 8,74 milioane de tone în august.

Rusia, al doilea mare exportator de petrol și principalul exportator de gaze din lume, a redus deja fluxurile de gazoducte către mai mulți membri ai UE, invocând probleme legate de întreținerea turbinelor la conducta Nord Stream 1, precum și sancțiuni împotriva unor cumpărători pe care Moscova îi descrie ca fiind „neprietenoși”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

 1. Ultimele zvacniri ale regimului.

 2. Propaganda propaganda dar branza e pe bani.

  • Din cand in cand trebuie sa le arati biciul chiar si celor mai docile dintre slugi.
   Nu de alta, dar ca sa stie de stapan.

 3. Nu este niciun fel d problema, ungurii sunt mandri si independenti si pot merge si pe jos, nu le trebuie lor masina, ca nici in stepa mongola nu erau masini. In plus, Viktorash o sa le explice ca in felul asta lupta cu Soros si Oculta progresista si pentru asta ungurii sunt dispusi sa renunte chiar si la caldura in case, ca si Attila tot la foc se incalzea.

  • Pai mongolii sunt invatati sa traiasca cu animalele in iurta tocmai ca să fie mai cald.
   Ei credeau ca dacă se închina la Putin inventează ala o conducta pe sub pământ. Nu s-au uitat pe harta cu cine sunt vecini.

  • Devine interesant!!!

   Deci
   1. Rusia trebuie sa plateasca Ucrainei o taxa, ca sa reia transportul petrolului catre Ungaria si altii.
   2. Ungaria a sabotat toate sanctiunile pe petrolul rusesc in dauna Ucrainei
   3.Acum Ungaria vrea sa plateasca direct Ucrainei, ca sa continue petrolul fara sanctiunii dinspre Rusia.

   Intrebari ajutatoare.
   1. Ce sa faca Ucraina? Cum sa ajute ea Ungaria cat mai repede?
   2. Daca rusii au oprit gazul pe motiv de turbina, nu cumva le trebuie si la ucrainieini o turbina, ca sa reia transportul catreu Ungaria. Sigur se ofera Mol sa o plateasca.
   3. Daca rusii ard gazul la granita cu Europa, nu ar putea si ucrainieni sa procedeze la fel si sa arda petrolul la granita cu Ungaria?

  • Ok,dar ce facem cu cehii și slovacii? Asa le trebuie pt ca atunci când slugile americanilor se hrănesc din palma Rusiei și apoi încearcă să muște mana cu care ii hrănește asa le trebuie. Acum nu vin americanii sa le dea gaze ca asa le promitea Bidon al lor? HAHHAA. Încă o lecție data de Rusia la întreaga omenire. Sa se învețe minte UE și sa lase America în pace cu prostiile lor dc vor război sa îl facă la ei nu pe teritoriul altor tari. Asa ca arde-i Rusia pe toți sa ii înveți minte

 4. Sa ceară gaz de la Ur-sula, cînd a guițat sancțiuni pe gazul rusesc avea vreo alternativa ?

  • nu a dat nimeni sanctiuni pe gazul rusesc, despre ce aberezi? au dat sanctiuni pe cu totul altceva.
   oricum ungurii si-o iau de nu se vad. o merita.

  • Sanctiunile pe petrol nu s-au putut pentru ca Ungaria a zis ca are nevoie de petrolul rusesc neaparat.

   Sa vedem daca se pot sanctiunile acum, cand Ungaria tot are nevoie, dar nu-l mai primeste oricum.
   Si ce conditii fanteziste va mai pune Ungaria daca termina petrolul intr-o saptamana.

 5. MOL se oferă capră

 6. Ursoaica von der Leyen o să io tragă în frezză cu prima ocazzie lu boZZgoru.O scatoalcă la ceafă aia groasă de p.orc.V.ORBAN ține cu p.orcii,ăia care omoară copii în Ucraina

 7. Vin altele mai rele daca nu va cumintiti.

 8. Sa inceapa sa va placa UE si SUA asfel cu lampa mai baieti ca in comunism.

 9. Fără doar și poate este începutul sfârșitului erei petrolului, deabia acum se vor căuta alternative și se vor găsi în mod serios. Atât bun a făcut coruptul de Putin