G4Media.ro

Ludovic Orban, înaintea plenului reunit al Parlamentului pentru învestirea Guvernului: Boicotul ședinței…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Lumea moare de saracia provocata de PSD, iar PNListii se bat pe ciolan.

  2. Adica, de cand a dat ordonanța de urgență si pana acum nu s-a achizitionat nimic pentru a lupta cu coronavirusul.
    Lupta pentru ciolan e mai importanta.

  3. Salvati menbrii PSD-PCR prin absortia in PNL, experienta aveti ca doar ati salvat si PD-L, cum altfel ajungea Blaga europarlamentar?!

    Rusine!!!

  4. Daca PSD si CIolacu trag de timp, o fac de prosti. Cele doua conditii din Constitutie (caderea a doua propuneri si scurgerea celor 60 zile) trebuie, intr-adevar, indeplinite simultan, insa numai daca cele doua parti sunt de buna credinta. Daca una dintre parti nu este de buna credinta, Constitutria acorda castig de cauza celeilalte parti. Practic, conditia ca doua guverne propuse sa pice este opozabila Presedintiei, in sensul ca presedintele este obligat sa faca doua propuneri (dupa parerea mea, distincte, dar asta este alta discutie). In schimb, prevederea ca este necesara scurgerea a 60 zile de la formularea primei solicitarui este opozabila parlamentului, pentru a preveni situatia ca Parlamentul se sustrage propriei dizolvari (este si situatia noastra). Spiritul prevederilor constitutionale, in acest caz, este cat se poate de limpede. O criza politica provocata de lipsa unei majoritati invita presedintele la o disputa constitutionala cu Parlamentul, in care presedintele propune iar parlamentul se pronunta favorabil sau nefavorabil propunerilor presedintelui. In aceasta procedura, presedintele are o SINGURA obligatie: sa faca alte doua propuneri. Parlamentul are tot o SINGURA obligatie, aceea de a se pronunta asupra propunerilor venite din partea presedintelui. Nu conteaza cum, fie voteaza propunerile (nou guvern investit), fie le respinge (dizolvarea parmentului). Asadar, presedintele nu este responsabil ca parlamentul REFUZA sa se intruneasca pentru vot in cele 60 zile, el fiind de buna credinta, pregatit fiind sa faca si douazeci de propuneri nu numai doua. In concluzie, suntem intr-o situatie in care presedintele poate dizolva parlamentul dupa scurgerea celor 60 de zile, fara a mai face si cea de-a doua propunere, demers natural, etic si constitutional. Invers, daca presedintele ar refuza sa faca doua propuneri de prim ministru, parlametul ar trebui sa astepte cele 60 zile si sa-l suspende pe presedinte. Repet, una din conditii este opozabila presedintelui, iar cealalta este opozabila parlamentului. Nicio parte nu poate fi facuta responsabila de nerespectarea obligatiei constitutionale a celelaltei parti!

    Totusi, se pune intrebarea de ce l-a numit Iohannis a doua oara tot pe Orban candidat la sefia guvernului? Nu sunt decat doua variante: fie pentru a transmite mesajul ca detine puterea absoluta in acest moment (ceea ce ar fi trist, chiar daca o detine), fie in scop diversionist, de a genera fumigene care sa dezorienteze adversarii si de a trage de timp. Ceea ce a si reusit, pentru ca, iata, in cazul in care CCR decide ca este neconstitutionala prima nominalizare, KWI nu are decat sa refaca prima nominalizare conform deciziei Curtii, de exemplu sa o propuna pe Raluca Turcan ca prima propunere si iata, au si trecut 15-20 zile din cele 60!

    Multa lume care sta cu politica in gura (unii mai si sug de acolo) continua sa creada ca tragerea de timp a parlamentului va duce la infrangerea lui Iohannis. Total gresit. Prin caderea guvernului Orban zarurile au fost aruncate si singurul epilog posibil dupa oprirea lor este dizolvarea parlamentului si declansarea alegerilor anticipate. Nu exista o alta solutie pentru niciuna dintre parti. Ganditi in celalat sens. Vedeti acest guvern demisionar conducand Romania pana la alegerile la termen?

    • Președintele nu poate numi pe cine vrea el ,pentru că de asta există consultări cu partidele politice ca să vadă dacă există o majoritate absolută ( 50 la sută plus 1)în parlament .Ori arhitectura parlamentară este cam la fel ca în 2016 ori și atunci ca și acum nu poate numi un premier care nu are majoritate că altfel nu îi numea pe Grindeanu ,Tudose sau Dăncilă așa că CCR îi va arăta calea de urmat .

  5. Buna seara!Poate Orban sau unul din fanii lui să explice cum se numește apelul prin care ne comunica insistent că el va fi premierul pe viață al românilor dar,își roagă colegii din parlament să nu voteze Orban 2????Nu presupune încălcarea contractului între pnl și votanții lui pentru guvernare????Sau subestimarea votanților pnl?Sau,o mare mizerie din partea unor pnl-isti imaculati?????Ce presupune eu nu vreau sa ma votati dar,ma nominalizeaza Iohanis!