G4Media.ro

VIDEO Cum a arătat dezbaterea lui Iohannis. Poziționări dure și fără echivoc…

VIDEO Cum a arătat dezbaterea lui Iohannis. Poziționări dure și fără echivoc pe marile teme: Justiția, Rusia, China, securitatea națională, armata europeană. Plus refuzul unei lovituri facile la adresa lui Dăncilă

Klaus Iohannis, candidatul PNL la prezidențiale, a vorbit la dezbaterea organizată marți seară la Biblioteca Centrală Universitară despre marile teme prezidențiale și a dat răspunsuri fără echivoc când a fost întrebat despre relațiile cu Rusia, China, SUA, UE și NATO. Iohannis a spus în repetate rânduri că Secția specială trebuie desființată, a refuzat să intre în chestiunea presupuselor abuzuri din din Justiție și a promis refacerea legilor justiției.

Președintele a refuzat un atac facil la adresa Vioricăi Dăncilă când a fost întrebat de un student dacă un președinte trebuie să știe limbi străine. Iohannis a spus că pe el l-au ajutat, dar, în loc să facă o trimitere la dificultățile ex-premierului în acest domeniu, a spus că există membri ai Consiliul European care nu cunosc nici o limbă străină.

Cele mai importante poziționări ale lui Klaus Iohannis:

 • Despre Rusia: ”Rusia încearcă să recâștige sferele de influență pierdute, Rusia se militarizează tot mai mult, mai ales în vecinătatea României, în Crimeea. Abordarea noastră e cea îpărtășită cu NATO în privința securității și cea împărtășită cu UE în privința sancțiunilor.”
 • Despre NATO: ”NATO e pentru noi garanția securității”
 • Despre China: ”Locul nostru e în spațiul euroatlantic, acolo aparținem noi. Punct. Trebuie să observăm că există evident și alte state cu care putem avea interese comerciale. Cu China putem să avem schimburi economice, dar nu ne considerăm parte din spațiul de valori promovat de ei. Nu am avem obligații provenite din istorie față de ei. Nu cred că putem ignora anumite semnale, nu credă că putem merge prea departe în colaborare cu state din Asia, valorile de care ținem sunt cele europene”.
 • Despre o armată europeană: ”O armată europeană nu e fezabilă. Există politicieni europeni care cer sisteme de apărare proprii în Europa, ceea ce cred că e ok, dar în viziunea mea acestea nu trebuie să fie în afara NATO. Un paralelism cu NATO nu ajută pe nimeni”.
 • Despre Secția Specială de investigare a magistraților: ”Îmi mențin opinia de a desființa Secția Specială. Am cerut și primit opiniile Comisiei de la Veneția, GRECO, MCV. Toate spun că nu e nevoie de această secție. Dacă toți spun că așa nu, eu sunt de părere că așa nu. Înseamnă că ne bazăm pe ceva. Sunt de părere că această secție poate fi transformată în ceva cu care se poate exercita control neconstituțional asupra magistraților.”
 • Despre atacurile PSD la adresa justiției: ”Am început campania din 2014 cu promisiunea că voi întări statul de drept și voi sprijini lupta anticorupție. Fără mine, statul de drept din România s-ar fi rupt. Nu s-a rupt, a rămas în picioare. Am corectat în exterior imaginea catastrofală proiectată de PSD”

Citește mai jos dialogurile lui Klaus Iohannis cu studenții și cu cei 9 invitați la dezbaterea pe care a organizat-o și moderat-o la BCU (Ramona Avramescu, Clarice Dinu, Moise Guran, Ion M. Ioniţă, Cristian Leonte, Silviu Mănăstire, Cristian Pîrvulescu, Cristina Şincai și Radu Tudor). Relatarea este în ordine invers cronologică.

Întrebare de la un student: Ce planuri aveți pentru studenți după terminarea studiilor?

Iohannis: Am abordat aceste chestiuni într-un Consiliu European special dedicat acestui subiect, la Gotteborg. Extinderea programului Erasmus + și a consorțiilor de universități

Întrebare de la o studentă: În programul dvs, ați reflectat asupra impactului digitalizării pe piața muncii (venit universal de bază)?

Iohannis: Mă preocupă. Nu o spun din complezență. Am început discuțiile cu guvernul și pe această temă. Noi am rămas mult în urmă în marile sisteme publice în privința digitalizării.

Radu Tudor coboară în sală și îl roagă pe premierul Ludovic Orban să îi adreseze o întrebare incomodă lui Iohannnis.

Ludovic Orban: Cât credeți că veți obține duminică?

Iohannis: Sunt convins că voi obține toate voturile românilor care vor ca eu să fiu președinte (Râsete în sală)

Acum, Iohannis ia întrebări de la studenții din sală.

1. De ce nu ați invitat jurnaliști care să vă pună și întrebări incomode?

Iohannis: Eu consider că au fost întrebări de mare substanță.

2. E important pentru președinte să cunoască mai multe limbi străine?

Iohannis: Pe mine m-a ajutat. Dar să știți că în Consiliul European sunt care nu vorbesc limbi străine. Dar e indicat ca președintele să cunoască măcar o limbă de circulație internațională.

3. Cum vedeți viitorul studenților?

Iohannis: Merită să rămâneți în țară. Dar e binevenit un stagiu afară. Eu am decis să rămân în România, e o decizie conștientă. Eu am ales să rămân în țară.

4. Ce soluție putem implementa de mâine pentru a îmbunătăți educația?

Iohannis: Nu există o soluție de mâine, dar există multe îmbunătățiri punctuale. Am discutat deja cu doamna ministru Anisie și vom îmbunătăți lucrurile. Soluția este maturizarea și implementarea proiectului România educată.

5. Vă credeți un președinte de tranziție?

Iohannis: Nu, ci un președinte de construcție

6. Activați politic dacă nu veți fi reales președinte?

Iohannis: Da.

7. Ce se poate face în sport, infrastructura e la pământ?

Iohannis: Fără sport de masă vom avea o societate bolnavă. Performanța fără sprijin organizat nu putem avea decât punctual. Tot sistemul din sport e anacronic, nefuncțional

—————–

Ion M. Ioniță: Asistăm la o prăbușire de calitate a clasei politice. E România educată un succes?

Iohannis: Nu rămâne în sertar. E proiectul meu prezidențial și vă garantez că-l duc mai departe. România educată merge mai departe și va ajunge la maturitate și va fi implementat. Va începe cu un acord politic, apoi în legislație și implementare. România va avea o reală problemă fără acest proiect.

Ion M. Ioniță: Florin Cîțu a declarat că sănătatea și educația nu sunt o prioritate. Împărtășiți această viziune?

Iohannis: Ele sunt o prioritate. Și va avea și el această viziune.

Ion M. Ioniță: Macron a spus că NATO e în moarte cerebrală și că SUA nu mai pot garanta securitatea europei. De ce nu l-ați sunat pentru a-i explica? Ce poziție veți avea la summitul NATO?

Iohannis: Nu mă înscriu în lunga listă a comentatorilor. Noi discutăm permanent. NATO e pentru noi garanția securității. Chestiunile legate de declarația președintelui Macron le vom discuta la summitul NATO. Nu trebuie să exacerbăm aceste chestiuni.

Relația cu Rusia e foarte complicată. Rusia încearcă să recâștige sferele de influență pierdute, se militarizează tot mai mult. Abordarea noastră e cea împărtășită cu NATO în privința securității și cea împărtășită cu UE în privința sancțiunilor.

——————

Silviu Mănăstire: În 2014 ați fost investigat de ANI, judecătorii s-au pronunțat, dosarul s-a închis. A fost cazul Portocală de la Ploiești. Vă supun atenției cazul unui judecător investigat de SIIJ. Nu ar fi mai bine ca SIIJ să rămână, dar populată cu cei mai buni procurori ai României, pentru a trata abuzurile din justiție? Vă mențineți opinia de a desființa Secția Specială?

Iohannis: Da, îmi mențin opinia de a desființa Secția Specială. Am cerut și primit opiniile Comisiei de la Veneția, GRECO, MCV. Toate spun că nu e nevoie de această secție. Dacă toți spun că așa nu, eu sunt de părere că așa nu. Înseamnă că ne bazăm pe ceva. Sunt de părere că această secție poate fi transformată în ceva cu care se poate exercita control neconstituțional asupra magistraților.

Silviu Mănăstire: Dar sunt multe abuzuri, dosare cu bază factuală foarte adevărată. Ce se întâmplă cu acestea?

Iohannis: Rămân la opinia spusă. Evident, decizia nu o iau eu, ci în Parlament.

Silviu Mănăstire: SUnteți pro sau contra armatei europene?

Iohannis: Noi am creionat împreună un proiect comun pe apărare europeană, PESCO. E centrat pe industria de apărare, cercetare, nu e centrat pe apărarea armată. Există politicieni europeni care cer sisteme de apărare proprii în Europa, ceea ce cred că e ok, dar în viziunea mea acestea nu trebuie să fie în afara NATO. Un paralelism cu NATO nu ajută pe nimeni. O armată europeană nu e fezabilă.

Silviu Mănăstire: Cum vreți să rămâneți în cartea de istorie? Cum îi vedeți pe ceilalți președinți, scurte definiții.

Iohannis: Mă feresc de aceste categorisiri, judecăți de valoare. Pe mine mă preocupă să reprezint bine România, cu demnitate, cu mândrie, în sutele de aspecte care contează pentru români. Eu sunt un om orientat spre construcție și soluție.

——————

Radu Tudor: Cât faceți până la Sibiu?

Iohannis: Cât fac cu ce?

Radu Tudor: În general cu ce mergem și noi pământenii. Cu mașina

Iohannis: Cam 4 ore

Radu Tudor: Mă ajutați să ajung și eu mai repede la Sibiu? Să fiți mai puțin indulgent cu guvernul, după 7 ani de promisiuni, infrastructura e un eșec rușinos.

Iohannis: Eu sunt ferm decis să facem lucrurile acestea. După 30 de ani de tranziție și dispute profunde între diferitele partide, e cazul să ajungem în situația în care un președinte care știe ce e de făcut șiu un guvern să se apuce de treabă. Eu voi fi foarte ferm, chiar intransigent. Aceste discuții trebuie să producă rezultate. Nu avem timp să ne pierdem în discuții de complezență. Aceste chestiuni auf st discutate într-o primă rundă.

Radu Tudor: Trăim într-un mediu tot mai complicat, cu un mare pericol de la Est prin manipulări și fake-news care stimulează curente suveraniste antieuropene.

Iohannis: Împreună cu instituțiile din domeniul securității naționale lucrăm foarte serios pe aceste chestiuni, cu rezultate foarte bune. Multe dintre aceste chestiuni nu pot fi făcute publice din motive lesne de înțeles

——————

Cristian Leonte: În ianuarie 2016 ați promulgat o completare la legile siguranței naționale privind tăierile de păduri. Ce ați făcut ca președinte ca prevederea să fie aplicată?

Iohannis: Am făcut tot ce poate președintele. Am dezbătut în mai multe ședințe CSAT de atunci, am chemat instituțiile la raport, le-am cerut strategii sectoriale coerente. Unele au funcționat, altele nu. Suntem cam la 15% din optim. Mai e foarte mult de lucru. Am discutay cu guvernul, am de gând să modificăm lucrurile.

Leonte: 5 pădurari au fost uciși, sute alții agresați, de ce nu ați făcut presiune publică pe acest subiect?

Iohannis: Mecanismele au început să funcționeze, suboptimal. Vom face în continuare nu doar presiuni, ci și politici. În ce privește pădurarii, e un profund regret că autoritățile nu au putu face mai mult.

Leonte: Din aceste autorități vă excludeți?

Iohannis: Mă exclud pentru că nu am atribuții executive, guvernul are. Dar voi face mai multe în acest sens. Intenția mea e extrem de solidă. Voi avea grijă să se miște lucrurile.

——————

Clarice Dinu: Ați avut informații că va degenera mitingul din 10 august 2018?

Iohannis: Nu am avut informații dinainte. Se pare că s-au pregătit în mare secret. Acea intervenție împotriva demonstanților a fost cea mai gravă intervenție a statului împotriva cetățenilor de la mineriade încoace. Filosofia cu care s-a intervenit a dovedit că PSD e antiromân și antidemocratic.

De asta nu pot să am o dezbatere cu contracandidata. Ea reprezintă un sistem represiv de sorginte comunistă. Stattul care acționează voit împotriva propriilor cetățeni e un sistem represiv.

Clarice Dinu: Ați încercat să luați legătura atunci cu premierul?

Iohannis: Premierul era plecat atunci, nu știu dacă intenționat sau nu. Am luat legătura cu structurile de securitate. Va fi nevoie de mult timp pentru a găsi explicații și soluții pentru a nu mai ajunge în situații similare.

Clarice Dinu: Ați luat în calcul să mergeți în piașă?

Iohannis: Am luat în calcul, dar nu ar fi rezolvat lucrurile, poate le-ar fi tensionat suplimentar. Aș fi dat apă la moară PSD-istă, ar fi spus că e lovitură de stat regizată de președinte

——————

Cristian Pârvulescu: Minoritatea romă e cel mai des atcată. V-a fost adresat de un ONG un memorandum prin care vi se cere să vă implicați activ în combaterea discriminării

Iohanis: Documentul nu s-a rătăcit, a ajuns la noi. Mă voi apleca asupra ei. Cred că a fost vizibilă implicarea ei în combaterea discriminării de orice fel, a ajuns PSD să mă compare cu personaje abominabile ale secoului XX. E un semn cert că PSD are nevoie de câțiva ani de opoziție ca să revină în zona valorilor europene, să abandoneze acest discurs al urii xenofobe. Sunt etnic german, dar sunt cetățean român 100%, un tip convins de democrația de tip european, nici mpcar nu mă supără dacă cineva mă aseamănă cu diverși dictatori, dar e imoral, inacceptabil

Cristian Pârvulescu: Ce vreți să faceți pentru a preîntâmpina inechitățile sociale?:

Iohannis: Avem nevoie de politice coerente pentru a crea șanse egale. Am promovat la ONU un proiect numit He for She pentru a promova egalitatea de gen

——————

Ramona Avramescu: Avem o situația fără precedent, interimari la șefia tuturor parchetelor. Cât de repede vreți să numiți și pe ce criterii?

Iohannis: De prin mijlocul lui decembrie expiră și aceste interimate. Chestiunea e una care treubie rezolvată, dar nu fără a găsi soluția bună. În MCV ni s-a spus să găsim o metodologie robustă și transparentă. L-am rugat deja pe dl ministru Predoiu să trateze prioritar chestiunea și lucrează la o metodologie și imediat după alegeri voi continua discuția pentru a finaliza metodologia în câteva săptămâni, până în februarie, să fie ocupate. E vorba de procedura în sine, pentru că legislația e seacă și nu satisface cererile societății și ale MCV. Trebuie prevederi mai clare.

Ramona Avramescu: Licu e suspectat de plagiat. Contează integritatea?

Iohannis: Eu nu voi face rabat de la cerințele de integritate.

Ramona Avramescu: Ce definiție de președinte dați la finalul acestui mandat?

Iohannis: Vă las pe dvs să decideți ce fel de președinte am fost în primul mandat. De la PSD mi se spune că am fost inactiv, după care peste jumătate de oră mi se spune că sunt dictator, să se hotărască și ei. Eu nu mă joc, nici nu dictez, eu prezidez.

——————

Moise Guran: L-ați mai numi premier?

Iohanis: Atunci soluția mi s-a părut Cioloș și l-am numit. Acum soluția mi s-a părut Orban și l-am desemnat.

Moise Guran: Președintele este sau nu responsabil de ce face guvernul?

Iohannis: Constituțional nu este responsabil.

Moise Guran: Un efect al OUG 114 a fost retragerea ExxonMobil din Marea Neagră. Nu v-ați implicat deloc în această dezbatere. Nu ar fi trebuit să vă implicați mai mult în dezbaterea din societate despre gaze?

Iohannis: M-am implicat în această discuție. Dar, fiind vorba de o lege, s-a discutat în Parlament și s-a ajuns la o formă care nu a satisfăcut nici o parte, nici investitorii, nici finanțele publice, și chestiunea nu e tranșată. Trebuie reluată discuția sub două aspecte. Primul: România first, trebuie să știm ce vrem noi cu aceste resurse. Al doilea – să găsim o legislație corectă care creează un cadru corect pentru investitori. Despre Exxon – eu am întrebat direct și mi s-a spus că politica mare a Exxon s-a schimbat și se va retrage din câteva proiecte din Europa și își va muta accentul spre altă zonă.

Moise Guran: Deci nu mai e de actualitate proiectul? Că OMV nu are capacitate de a exploata gazele?

Iohannis: Posibil ca, în definitiv, Exxon să nu se retragă. Lucrurile sunt în desfășurare. E posibil să se schimbe decizia la Exxon. Dar e important să avem un cadru legislativ care să atragă investitorii.

Moise Guran: A fost OUG 114/2018 un act premeditat de atentat la siguranța națională?

Iohannis: Cu siguranță se poate interpreta și așa. Dar eu am văzut în OUG 114 o șmecherie PSD-istă de a face rost de bani rapid. Li s-au terminat banii, PSD-iștii s-au uitat în jur, au improvizat o șmecherie. Soluția de anulare a OUG 114 nu e fezabilă, sunt chestiuni care nu mai pot fi întoarse așa simplu, e nevoie de o analiză foatre profundă, noul guvern s-a apucat deja, și noi la Cotroceni analizăm

——————

Cristina Șincai: Ce le transmiteți românilor, e greu sau ușor să fii președinte?

Iohannis: Nu cred că e relevant, dar pot să spun tuturor că pentru mine e o mare onoare și este o muncă care îmi place și căreia mă dedic 100%

Șincai: Care e cel mai mare regret al mandatului dvs, că nu ați ținut mai mulți români în țată, vizele pentru SUA?

Iohannis: Cred că aș comunica mai mult. Voi căuta cele mai bune abordări. Sunt decis să comunic mai mult, mai intens

– Președintele Iohannis a revenit și anunță  a doua rundă de dialog.

– Iohannis anunță o mică pauză, apoi o nouă rundă de discuții. În paralel, continuă conferința de presă a lui Dăncilă. Potrivit PNL, e vorba despre o pauză cerută de unele televiziuni pentru publicitate.

——————

Invitat 9: Ion M. Ioniță (Adevărul și Historia): Tudorel Toader spune că modificarea legilor justiției au fost elaborate în centre de reflecție. Ce informații aveți despre aceste centre de reflecție?

Iohannis: Nu am auzit despre astfel de centre, nu știu despre ce a vorbit fostul ministru. Însă legile au fost elaborate în Parlament într-o formă extrem de discutabilă, a fost comisia care a funcționat în hiperviteză. Partea președintelui e de a verifica legea când ajunge la promulgare. Dar despre aceste centre nu am auzit, drept să zic. Dacă ar fi fost, aș fi știut.

Ioniță: Guvernul Dăncilă a promovat mutarea Ambasadei la Ierusalim și a insistat un an. Dar în guvern a fost adoptat un memorandum secret Știți cine l-a inițiat?

Iohannis: Este gândirea obscură tipic PSD-istă. S-au trezit Dragnea și Dăncilă în încercarea de a se promova în politica externă, deși nu au atribuții, nu au ce căuta. Pot să clasific aceste demersuri drept un diletantism care ne-a dăunat foarte mult. Acel memorandum a fost folosit pentru a da imaginea unei anumite legitimități. La MAE a fost elaborat un studiu, trimis într-un târziu și la Cotroceni, care propunea să se facă conform legii.

——————

Invitat 8: Silviu Mănăstire (B1 TV). Interesele economice al Chinei în economie. În 2015 a trecut prin CSAT un memorandum pentru construirea reactoarelor 3 și 4 la Cernavodă cu o companie chineză acuzată de spionaj. Se pare că există un posibil contract. Mai avem chestiunea legată de licitația 5G, altă companie chineză, Huawei, face presiuni pentru acest contract. Ce părere aveți de aceste chestiuni?

Iohannis: Am o părere foarte clară. Locul nostru e în spațiul euroatlantic, acolo aparținem noi. Punct. Trebuie să observăm că există evident și alte state cu care putem avea interese comerciale. Cu China putem să avem schimburi economice, dar nu ne considerăm parte din spațiul de valori promovat de ei. Nu am avem obligații provenite din istorie față de ei. Nu cred că putem ignora anumite semnale, nu credă că putem merge prea departe în colaborare cu state din Asia, valorile de care ținem sunt cele europene.

Silviu Mănăstire: Deci cum rîmâne cu reactoarele și 5G?

Iohannis: Le vom analiza cu foarte mare atenție împreună cu noul guvern.

Silviu Mănăstire: Ați avut discuții cu președntele Trump despre interesele Chinei în România?

Iohannis: Da, am avut discuții, și exact ce v-am spus acum i-am spus și lui. Nu am intrat în aceste detalii, ele se discută la nivel de guvern, dar s-au semnat memorandumuri cu guvernul SUA

——————

Invitat 7: Radu Tudor (Antena 3): În primul dvs mandat, Înalta Curte, CCR, CSM, IJ au scris negru pe alb despre încălcări ale legii și abuzuri ale anumitor magistrați. Ați avut un discurs primit cu mulăt căldură în ianuarie 2015 la CSM. De ce atât de puține sancționări ale abuzurilor din partea dvs, de ce nu ieșiți mai des săa apărați drepturile fundamentale?

Iohannis: Ați atins o chestiune sensibilă: independența justiției. Aș fi putut să încerc să impun un punct de vedere în CSM. Dar eu chiar cred în independența justiției și m-am abținut de la toate aceste lucruri. Dacă în interiorul sistemului au existat abateri, ele trebuie lămurite în CSM, fără președinte, cum spune Constituția. Cred că dacă reclam de la toți politicienii să nu se amestece în justiție, acest lucru trebuie să fie cu atât mai valabil pentru președinte. Sunt de-a dreptul un fan al independenței justiției și las entitățile îndreptățite să se ocupe

Radu Tudor: În Constituție se arată că vegheați la respectarea ei. Mă gândesc la exemplul public pe care îl puteți da pentru protejarea drepturilor fundamentale

Iohannis: Să fim foarte corecți: nu putem pune în balanță drepturile omului cu independența justiției. Ambele trebuie apărate

——————

Invitat 6: Cristian Leonte, (Știrile Pro TV): În ianuarie 2018 ați spus că ați decis să dați o nouă șansă PSD, numind-o pe Viorica Dăncilă premier. Explicați-ne de ce ați mai dat o șansă.

Iohannis: Explicația e destul de simplă. Aritmetica parlamentară la acel moment – PSD a disppus de o largă majoritate, practi 60% din Parlament cu ALDE și UDMR. Dacă o asemenea coaliție propune un candidat, atunci în spiritul Constituției candidatul e numit.

Leonte: Acum v=ți implicat în crearea unei noi majorități. De ce nu și atunci?

Iohannis: După europarlamentare și referendum s-a schimbat modul în care funcționează aritmetica parlamentară, au existat mișcări și abia atunci a fost posibilă o nouă majoritate. Aceste chestiuni nu au existat la momentul instalării guvernului DĂncilă.

Cristian Leonte: Regretați că în 2009 ați stat la un scaun distanță de Dragnea, în tabăra susținătorilor lui Geoană?

Iohannis: Așa am văzut atunci lucrurile. Acum, PSD trebuie eliminat de la butoanele puterii

——————

Invitat 5: Clarice Dinu (Hotnews): O lege care nu a fost trimisă la CCR sau retrimisă la Parlament, cu efecte grave în societate și e temă de campanie e legea recursului compensatoriu, de ce ați promulgat-o direct, fără obiecție?

Iohannis: Este o situație mai specială. Legea a ajuns la CCR, a fost verificată și găsită constituțională. Însă CCR a făcut aici un lucru pe care nu l-a făcut în alte situații: s-a exprimat prin decizie inclusiv pe oportunitate. E o decizie neuzuală, care făcea caducă practic retrimiterea în Parlament. Dacă CCR s-a exprimat pe oportunitate, Parlamentul nu mai avea marjă de manevră. E explicația pentru care, după discuții foarte tehnice cu specialiștii, am ajuns la concluzia că altă soluție nu este. Însă și această lege trebuie reluaăt, întoarsă și corectate erorile.

Clarice Dinu: Regretați că nu ați lansat avertismente la această lege?

Iohannis: Oh, am lansat multe avertismente în toată zona de justiție, și cred că românii au înțeles avertismentele mele. Și au fost 6,5 milioane de voturi pentru stat de drept

——————

Invitat 4: Cristian Pârvulescu (SNSPA): Cum veți reuși să grăbiți ritmul reformelor și care sunt reformele la care vă gândiți?

Iohannis: O adevărată reformă se poate face modernizând Constituția. Momentan e imposibil. SPer ca după alegerile parlamentare să avem o configurație care să ne permită această discuție. Însă printr-o majoritate parlamentară se pot repara lucruri greșite: legile justiție, procedurile de numire a procurorilor șefi

Cristian Pârvulescu: Aveți în vedere o procedură pentru anticipate?

Iohannis: Asta nu depinde doar de faptul că eu îmi doresc, vom vedea după prezidențiale dacă putem concretiza discuția. Multe lucruri pot fi rezolvate până atunci. Multe discuții pot fi începute.

——————

Invitat 3: Ramona Avramescu (TVR): Sunteți conștient și eventual îngrijorat că mediul online vă este mai degrabă ostil pentru că ați refuzat dezbaterile?

Iohannis: Într-o campanie mereu există opinii pro și contra, de aici apare dinamica campaniei. Eu mi-am pus în practică strategia gândită și ea este în desfășurare. Am urmăprit impactul pe Facebook și în esență pot spune că dacă tragem linie numărul urmăritorilor e în creștere

Ramona Avramescu: Au apărut după turul 1 mesaje ale susținătorilor candidaților USR și PMP care spun de boicot. Ce mesaj aveți?

Iohannis: Mesajul e simplu. Românii știu ce am făcut. O candidată care reprezintă un PSD nereformat, nedemocratic.

Ramona Avramescu: Deci nu vă temeți de demobilizare?

Iohannis: Dimpotrivă, sper ca prin aparițiile mele să-i conving să meargă la vot. Eroul alegerilor nu e candidatul, e alegătorul cu ștampila de vot în mână.

——————

Invitat 2: Moise Guran (Europa FM). Ați primit un mandat puternic pentru statul de drept în 2014. Ultimii trei ani ai mandatului dvs. au stat sub semnul luptei cu PSD pentru statul de drept. În 2017 ați avut câteva acțiuni, ați fost la șednța de guvern, ați deschis procedura referendumului pe justiție, pe care apoi ați abandonat-o și ați dat încă două șanse PSD. Ați amânat doi ani referendumul, convenabil, până în 2019, an electoral. Legile justiției au trecut până la urmă, imaginea României e cea din MCV. Ați sacrificat Justiția prin amânarea referendumului?

Iohannis: Se vede destul de bine că nu. Am amânat referendumul până când am considerat că produce efecte maximale. Cred că a produs. Descrierea dvs aș completa-o: în afară de faptul că am alungat elefanții din ședința de guvern și am ieșit în geacă roșie, am trimis legile justiției la CCR, la Parlament, am cerut un punct de vedere al Comisiei de la Veneția. Am reușit să anulez 70% din măsurile care ar fi compromis legile justiției. Sigur, am fost obligat să le promulg într-o formă, pentru că mi se terminaseră prerogativele constituționale. Dar vom repara ce a mai rămas de reparat.

Am început campania din 2014 cu promisiunea că voi întări statul de drept și voi sprijini lupta anticorupție. Fără mine, statul de drept din România s-ar fi rupt. Nu s-a rupt, a rămas în picioare. Am corectat în exterior imaginea catastrofală proiectată de PSD

Moise Guran: Revenire la întrebarea despre referendum

Iohannis: În nici un moment anterior, cercetările sociologice nu mi-au arătat că participarea ar fi ajuns aproape de rata necesară de validare

Moise Guran: De ce nu ați anunțat personal revocarea lui Kovesi?

Iohannis: Așa mi s-a părut corect la acel moment

——————

Invitat 1. Cristina Șincai (România TV) e prima invitată căreia Klaus Iohannis îi dă cuvântul. Ce garanții le dați românilor că o vor duce mai bine dacă veți fi ales? Sunt instituții financiare care vorbesc despre o nouă criză, iar guvernul Orban ne tot spune de găuri în buget

Iohannis, răspuns: Dacă voi fi reales, voi lupta pentru o Românie normală. Prosperitate, creștere economică, școli sigure. Pot să garantez românilor că mă voi implica cu tot ce știu, tot ce pot, cu toată funcția, pentru a lucra cu guvernul pentru îmbunătățirea performanței economice. Nu vreau să intru în foarte multe detalii, dar lucrurile arată bine, avem soluții, eu știu ce trebuie făcut. E un guvern nou care știe cum trebuie abordate lucrurile

Cristina Șincai: Deci acum suntem într-o situație bună economic?

Iohannis: Suntem într-o situație care trebuie tratată cu foarte multă atenție. Politica eșuată a guvernului trecut a pus accentul prea mare pe consum

——————–

Klaus Iohannis este cel care face prezentările și anunță modul în care va avea loc dezbaterea. Evenimentul organizat de președinte a început la 19.02, intrând practic peste conferința Vioricăi Dăncilă, care și-a început propria conferință la ora 18,00, deși știa despre dezbaterea organizată de Iohannis la ora 19.00

 • Bine ați venit la acest dialog de campanie electorală. Participanții suntem cei de pe scenă, se va prezenta fiecare
 • E un format neobișnuit, dar va genera teme de discuții foarte interesante
 • Voi face o scurtă declarație introductivă, pentru a ajunge la temă. Declarația e a mea, dar teme aranjate nu există, fiecare participant vine cu inputul pe care-l consideră corect și interesant
 • Am venit în această poziție acum 5 ani și am spus că voi face alt fel de politică: să generez poziții agreate, comune cu toți partenerii instituționali, pentru a atinge obiective naționale, pentru a satisface nevoia de securitate a României
 • M-am opus încercărilor PSD de a acapara tot statul român. De multe ori, surprinzător pentru ei, am avut succes
 • Dar am avut și realizări. Iată câteva dintre ele: angajamentul politic pentru 2% din PIB pentru apărare / Am avut Summit-ul european de la Sibiu din finalul mandatului / Am avut un mandat care a început ca un mandat de construcție, așa l-am gândit, dar pe parcurs am ajuns deseori să am un mandat care să mențină România în marile coordonate dorite de români, opunându-mă PSD
 • Am reușit să mă opun PSD suficient de mult pentru a menține România pe traiectoria europeană, în spațiul valorilor europene și transatlantice
 • Am reușit să salvez imaginea României
 • Votul la prezidențiale e modalitatea prin care putem ajunge după 30 de ani să avem un președinte care lucrează împreună cu guvernul pentru România: să refacă marile sisteme publice, să ducă la prosperitate și siguranță pentru români. Pentru asta trebuie votat
 • Mă bazez la vot pe alegătorii liberali, dar le atrag atenția că e nevoie de mobilizare și vot. Mă adresez și electoratului USR și PLUS: încă din 2017 am luptat împreună pentru salvarea statului de drept. Mă adresez electoratului PMP, care a vorbit în campanie de educație – și eu, suntem de aceeași parte a baricadei. Mă adresez și electoratului maghiar, care vrea o țară faină – și eu îmi doresc.
 • Mă adresez electoratului PSD, și ei trebuie reprezentați de un partid reformat, european și democratic
 • Noi nu tăiem pensii și salarii
 • Mă adresez în special tinerilor. Marea majoritate a spectatorilor din sală sunt studenți.

—————-

Klaus Iohannis, candidatul PNL la președinția României, susține de la ora 19.00 la Biblioteca Centrală Universitară din București un dialog la care a invitat nouă ziariști și analiști: Ramona Avramescu, Clarice Dinu, Moise Guran, Ion M. Ioniţă, Cristian Leonte, Silviu Mănăstire, Cristian Pîrvulescu, Cristina Şincai și Radu Tudor.

Iohannis a refuzat participarea la o dezbatere cu contracandidata sa, Viorica Dăncilă, și a preferat să organizeze evenimentul de la BCU la care au dreptul să adreseze întrebări cei nouă invitați.

În sala de la BCU vor fi prezenți studenți și alți invitați ai PNL. Dezbaterea de marți a președintelui Klaus Iohannis va fi organizată după model american, iar audiența estimată va fi de peste șapte milioane de cetățeni, a declarat la RFI eurodeputatul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL. Rareș Bogdan a precizat că vor fi „probabil între două și patru întrebări” de persoană.

Foto: Klaus Iohannis / InquamPhotos / Cornel Putan

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

135 comentarii

 1. E fain ca nu avem dezbatere intre candidati ca in SUA ori alte tari democratice occidentale, dar avem un surogat dupa model rusesc. Iohannis nu numai ca sideaza cutume democratice, dar are o masa de manevra gata sa accepte practici din Rusia.

  • Asa a zis Dancila?

  • E „dezbatere” pe stil Putin, ca în Ruserlocia. Dacă cineva îndrăznește să-l contracandideze la prezidențiale, ajunge ciuruit precum Boris Nemțov, Dumnezeu să-l odihnească…

  • Iohannis a obosit un pic…. Nu facetibgalagie pe site uri sa nu il trezim :)))
   Bai… Glumesti, ce naiba de dialog/dezbatere au facut astia de la pnl ??????

  • volguta plateste ore suplimentare?

  • Domnule Victor , cu tot respectul , dar ce dezbatere sa existe in colonia „Romanica” , care a fost insfacata de Gaul__ter klauSS . Pentru mine este foarte clar ca el este un SLUGOI obedient al celui de al 4-lea Reich .
   Constat cu mahnire , ca romanii prefera fie slugi , asa sunt si pe aici pe unde sunt , majoritatea sunt vai de ei , atat in Franta , in Spania si in Italia , unde i-am intalnit .

  • @viCACATor: e si mai fain ca avem prostaci sputnicisti dupa model sovietic! Si exact aia ii acuza pe ceilalti de practici sovietice si de comuism!
   Cretinia asta cu masa de manevra sa o spui in Ceximele voastre pesediste. Masa de manevra sunt votantii cu galeti rosii in mana, cu ulei si zahar. Ati facut asta si la europarlamentare.
   Cate o suedeza la toti prostacii pro-cancerul rosu de mai sus!

  • Ca votant și troll p$D-ist, aprob comentariul lui Victor. Chiar tata putin l-a scris.

 2. Ce om pervers! 3 ani a urlat cum ca PSD-ul trebuie sa dispara, iar acum vrea ca PSD-ul sa se reformeze, sa se intareasca si cere votul electoratului PSD. Cat tupeu! Mi-e scarba de acest individ, macar anafabeta este proasta, nu-si da seama ca situatia o depaseste iar scaunul presidential este o utopie pentru abilitatile ei. Inca 5 ani de labareala ne asteapta, dar ce mai reprezinta 5 ani cand adaugati la cei 30, un fleac.

  • M.ue PSD si postacilor ciumei rosii.

  • @aLIMBIn:
   Sa crapi tu de necaz mai pesediciule, cu toata propaganda ta comuista de pe-aici!
   Daca tu esti onanist, nu-ti proiecta preferintele asupra noastra. Da-i cu stanga, ca de-aia esti stangist. Cand cu Manuela, cand cu Palmela! Poate incerci si de-ale Bombonelului. Discuta cu Ponta, poate iti face cunostinta cu Marin Bobeica!

  • Mișto comentariul lui Alin. Ca votant al Vioricai sunt de acord cu el. Dragnea, dacă era în libertate, nu le scria mai bine ca el.

  • Au venit majoretele lui Klaus sa faca dreptate pe net. Cum sa nu va placa de KiWI? Ciuma rosie! Bwaaaaaaa!!!!!

  • Dascăl cu plus un comment, deci plus un crenwust cu mustar. Probabil îl țin în cușcă ca un câine sa nu simtă mirosul libertății și sa o ia razna.

  • Na,ca trolul Emil s-a nascut a 2a oara!Ce mai toaca putin la bani pe postaci sa iasa Iohannis din joc,ca-l deranjeaza rau !

 3. Go, Go for Romania!

  Suntem alaturi de dvs.!

 4. Deci dupa Santa Klaus, imediat dupa ce a fost violata Romania cu OUG13 si iesisera 1 milion de oameni pe strazi, nu ar fi fost o prezenta de 30% la un Referendum pe temele justitiei. Raspunde argumentat cu chestii gen „asa mi s-a parut mie cel mai potrivit”. Nimic precis.

  2 intrebari per jurnalist cu 8 jurnalist? halal…

  • si referendum fara o logica clara, si fara finalitate

  • Deci sunt revoltat. Cum adica nu ar fi fost cvorum??? Adica oameni gen Codrin Stefanescu, Nicolicea, Iordache aveau dreptate cand ziceam ca suntem „o minoritate”?

   Din nou, votati cu Iohannis daca asta credeti ca e cel mai bine. Dar nu mancati rahat ca e fantastic. E un jegos.

  • Deci sa înțeleg ca ești atât de dezamăgit ca nu a făcut referendum după oug 13, asa de mult, încât ai vota cu aia din partidul care chiar a dat oug. Ce logica sovietica ai în tine. Pari un troll obosit, cu low iq. Mai și nick-ul „dascăl”. Unde?
   In vreo hazna.

  • Nu Paul, dobitocule. Nu votez.

  • Normal ca nu votezi prostule, ce trebuie.Doar trebuie sa urmezi linia de partid. Sau tu crezi ca ai voința proprie. Tu, telefonul și câinele meu aveți la fel de multa voința proprie.

  • Dascal,
   E tristă viata de troll pentru analfabetii comunistoizi !
   Spui tu că nu votezi, dar cred că ti-ai scoate și morții din cavouri să votați Psd-ul împreună.
   Ti-a demonstrat Paul că esti spălat pe creier, vrei referendum pentru anulare Oug 13 dar îi sustii pe cei care au dat-o !

  • O sa fie amuzant cu retardati ca voi, la votul de duminica. 🙂
   Un numar istoric de persoane se va prezenta. Un minim istoric.
   Motivul: un presedinte slab + sustinatorii lui retardati care nu reusesc decat sa ii antagonizeze pe cei care sunt anti-psd dar nu pro-iohannis;
   Cu mai putini dobitoci ca tine poate l-as fi votat. Dar cu atata mancatorie de rahat, neparticiparea/anularea va fi intr-adevar satisfacatoare.

   Cred ca in cele din urma putem sa fim chiar mai putini oameni decat in turul 1. E tara mostenire a usl-ului: un bou vs o proasta.

  • Pai dacă tot îl anulezi ce comentezi pe aici ca prostul. Fă-ți un bine și dispari. Nu mai da dovada de prostie monumentala.
   Uite de exemplu și eu ca votant al Vioricai Dancila nu o sa votez duminica, fiindcă nu am cu cine. Pe cuvântul meu!
   Poate as fi votat, dar când vad ca e susținută de penibili ca tine îmi trece.
   Stai liniștit, fiindcă, faptul ca votezi tu cu neamul tău pe Dancila nu o ajuta prea mult.
   Ca vorba noastră românească ” cine se aseamănă se aduna”.

  • @dascal Stai liniștit penibilule, ca cei care vor ce e mai bine pentru tara asta, știu ei mai bine ce au de făcut, nu trebuie sa se ia după troli ca mine și ca tine. Propaganda asta pe care o faci pe aici, se numește „motivare negativa”.
   Prin procedeu încerci sa lași impresia ca nevotand faci un bine tarii, când în definitiv tu faci un bine lu’ veorica.
   ROMANII, ca întotdeauna, la prezidențiale, îți vor da cu democrația în cap, duminică pe 24.
   Conteaza mai puțin, ce faci tu cu neamul tău de penibili și trolii tai care aleargă ca șobolanii prin secția de commenturi ai articolului.

  • @paul Deci, eu sunt spalat pe creier, si nu tu, un idiot care nu intelege varianta in care cineva se poate abtine de la vot pentru ca nu il sufera nici pe unul si nici pe celalalt.
   Cica eu vanez posturile, cand tu de fapt intri pe fiecare „wrong-thinker” sa il faci „praf” cu vorbele tale de duh.
   Realitatea ramane una singura:
   – iohannis e un un presedinte slab, arogant, care nu isi asuma responsabilitatea pentru lenea de care a dat dovada sau deciziile lui proaste, dar in schimb stie sa „culeaga laurii” evenimentelor care il pun intr-o lumina pozitiva;
   – dancila este marioneta lui Liviu Dragnea si a fost pusa in functia de prim ministru de prostul sef al statului;
   – majoritatea sustinatorilor turbati ai lui iohannis e compusa numai din NPC-uri;

  • Penibil postacul dascăl. Mereu îl face praf câte cineva dar el mai vrea. Problema „turbatului” nu e că ” se abține la vot „ci că face un trolling infect pentru mafia PRO-PSD-ALDE.

  • Nu bad@ 🙂 nu votez cu o nulitate de presedinte, si stiu ca iti da cu virgula dar nici cu cealalta nulitate; daca tie iti place sa i-o sugi cu sarg lui iohannis dupa abandonul sau, atunci pofta mare; ce sa zic?

  • @Dascal Cum sa faca ma idiotule referendum dupa nici 3 luni de la alegerile parlamentarele unde psd-ul a iesit cu 45%? Tu crezi ca noi ne aflam in Elvetia, sa facem referendum oricand si pentru orice? Nu functioneaza asa.

  • @dascal Pai ba penibilule, pe aici toată lumea știe ca un vor în minus, înseamnă un plus pentru Dancila și un minus pentru societatea noastră torpilata timp de 3 ani.
   Tu în schimb te faci ca ploua, fiindcă ești prost.
   Nu sunt pentru tine calculelor simple.
   Trollingul asta ieftin și infect care îl faci e penibil. Pentru unu care susține ca nu votează, prea te zbați prea tare ca să îl evidențiezi.
   Faci pe prostul în speranța că poate mai convingi pe cineva ca nu faci jocurile lui Dancila.
   MĂCAR recunoaște ca faptul ca a nu vota o avantajează pe Dancila și atunci poate nu o sa mai pari un postac de Doi Bani.

 5. Deci am aflat ca pana la urma a iesit lumea la referendumul legilor justitiei pentru ca ne-a explicat Klaus cum sta treaba… Sa il f*t.

  • Modestia nu este o calitate, zice ca statul de drept s-ar fi rupt fără el și ma tem ca are dreptate. Ușor nu va fi nici de acum încolo. Și PNL trebuie reformat cât despre PSD greu de crezut ca o sa dispară prea curând

  • Ba da tu ești plătit pe postare?
   Am înțeles ești ultragit, nu din cauza oug-ului, ci din cauza referendului, care a arătat ce vor romanii în justiție. Acum treci pe la casierie și i-ați crenwustul cu muștar. Ți-ai făcut datoria.

  • @Paul Vad ca si aici ai venit sa mananci rahat. Vorbele lui Iohannis:
   – dupa ce au iesit 1 milion de oameni in strada nu s-ar fi implinit cvorumul la referendum;
   – oamenii au iesit la referendum pentru ca le-am explicat eu de ce e nevoie sa iasa;

   Concluzia, din perspectiva somnorosului:
   – mitraliera, codrin stefanescu, lia olguta, dragnea, gadea etc. aveau dreptate can spuneau ca eram o majoritate (asta in viziunea presedintelui -> nu s-ar fi intrunit cvorumul);
   – oamenii erau prea putin investiti mintal ca sa vina la referendum daca el nu ii impulsiona;

  • Așa e, olcuța are întotdeauna dreptate, toată lumea știe. Altceva?

 6. Postacii PSD au iesit la rampa, Victor, Dascal si Alin, unul mai gunoi uman ca altul.

  Desi nu stiu unde vede Iohannis stat de drept in Romania, avand in vedere ca Sindile, Paraschiv, Cucos si Carmen Dan nu sunt in puscarie, iar Iliescu a scapat, desi si-a tradat tara.

  • Abureala pentru necunoscatori si iluzii pentru virgini! Asta face Iohanis cand vorbeste despre statul lui de drept.

  • Multumesc Marcel. Acum posibil sa te ia si pe tine drept ciumat. Oamenii astia nu au imaginatie.

  • N-au decat!

  • Același troll își răspunde sieși. Mai rar asa ceva.
   Bravo ma. Probabil crezi ca ai inventat roata, dar ești doar un penibil obosit, postac.
   Rădulescu Marcel = dascăl

  • Se vede de la o posta ca e o drona sovietica Paul P. Aceleași vorbe la fiecare comentariu.

  • @Aveti ce votati pentru care „Postacii PSD au iesit la rampa”
   Bagă la cap că nu toţi criticii lui Iohannis şi la adresa PNL sunt postaci PSD-isti. In mod cert, duminică, Iohannis şi PNL vor afla că există oameni care nu mai acceptă să pună ştampila votului doar pentru răul cel mai mic. Iar într-o bună zi, răul cel mai mic o va lua chiar în mână. Numai aşa ne vom debarasa de leprele „pleacă ai voştri, vin ai noştri”.

 7. Cam nemotivati (ca sa nu spun disperati) postacii PSD-isti.
  Mai mult ca sigur ca si ei au observat diferenta de clasa intre circul Paviancei si dezbaterea dintre Johannis si jurnalisti.
  Bineinteles ca pot aparea surprize pt ca, mai mult ca sigur ca fiecare „inchizitor” si-a pastrat glontul de argint pt final.

 8. Primul sekuriki al țării și adunătura lui de sekuriki din viața publică. Afară cu sekurikii din viața publică

 9. quovadis 17 11 2019 Poate ar trebui ca presedintele Johannis sa ne prezinte ,marti 19 nov 2019 ,in dezbaterea organizata cu presa si nu numai , ce au insemnat ultimii trei ani si care este perceptia domniei sale fata de atacurile pe justitie si atacurile atasate functiei prezidentiale . Propun sa intrebam : Domnule presedinte ce efort si ce cantitate de munca s-a aflat in spatele tuturor contestatiilor facute de d-voastra la CCR referitoare la schimbarile legislative propuse de alianta PSD -ALDE (daca puteti sa detaliati) ? Ne puteti spune daca aceasta Curte Constitutionala a ROMANIEI a incercat in vreun fel sa modifice si sa submineze prerogativele atasate functie prezidentiale raportate la prerogativele initiale avute in momentul preluarii functiei de presedinte al Romaniei si daca da puteti da exemple ?Doriti sa considerati ca o intrebare posibila si nu ca un adevar absolut ce credeti : Putea orisicare alt cetatean roman ,aflat in locul dumneavoastra ( ca presedinte al Romaniei ) in situatia data , sa aiba dorinta , putinta si curajul de a ataca actiunile guvernamentale si parlamentare facute de alianta PSD -ALDE in acesti ultimi trei ani ? Ne puteti spune daca toate aceste actiuni desfasurate in ultimii trei ani de PSD -ALDE au fost pregatite anterior cu un scop anume (daca da , care era acel scop ) si daca toate actiunile ce au urmat au avut premeditat scopul desprinderii tarii de Uniunea Europeana ? . Daca aceste intrebari ajung la urechile domniei voastre si doriti a raspunde ,poate ca o veti face .

 10. 9 postaci pzd pana acum.
  PZD e in precoma!

 11. quovadis 18 11 2019 Imi sunt dragi toate natiile lumii ,sunt si ei oameni ca si noi . Din pacate , atit poporul turc cit si cel rus (sovietic ) nu pot intra in gratiile poporului roman . Sutele de ani traite sub papucul acestor doua natii , nu pot face din noi niste prieteni adevarati . Iubim cu totii AMERICA si acum si UE (ca parte din fiinta noastra vitoare ,a noilor generatii ) Normalitatea este aceea de a colabora cu cei asemeni noua ,cu aceia din partea de lume cu care ne inrudim si lingvistic si fizionomic si intelectual

  • ” Iubim cu totii AMERICA”

   Si pe ma-sa si placinta aia cu mere si NRA-ul. Stai putin… ce e cu pluralul aruncat aiurea? Cine iti da dreptul sa vorbesti in numele tuturor? Personal, nu iubesc AMERICA, poate un pic pe Childish Gambino care a sintetizat foarte bine situatia de acolo in videoclipul This is America, dar in rest, nu multumesc. Si cu toate astea, nu ma apuc eu sa va spun pe cine iubiti. Iubiti ‘Merica fuck yeah! in nume personal pana o lasati lata, treaba voastra, dar nu in numele tuturor. Sunt cetatean european si ma bucur ca suntem in UE, nici pe aia nu o iubesc, ca nu e rostul ei sa-mi tina de cald noaptea. O respect, ma bucur ca exista si ca ne-a primit asa rapciugosi cum suntem, si incerc sa ma informez cat mai mult la subiect si sa fiu un cetatean care participa activ la transformarea ei.

   „cu aceia din partea de lume cu care ne inrudim si lingvistic si fizionomic si intelectual”

   Ei, nah. Sa inteleg ca nu-ti place acordul de liber schimb dintre UE si Japonia ca nu te inrudesti fizionomic cu japonezii? Ce aere de ingamfare mioritica, de-aia nu mai pot turcii ca nu intra in gratiile tale. Eu am mai multe in comun cu Aslı Erdoğan si cu Ahmet Altan si cu toti turcii care lupta impotriva dictatorului lor vremelnic si a concetatenilor lor batuti in cap de religie (care la randul lor au enorm de multe in comun cu ortodocsii talibani din Romania) decat am in comun cu trumptarzii care mai misuna si pe aici, de exemplu. Asta nu inseamna ca relatiile Romaniei cu SUA trebuie sa fie afectate in vreun fel.

  • Notiunea de iubire este una pentru tine si alta pentru mine . Poate iubim niste principii de viata euro-altlantice ,niste fapte ce ne aduc beneficii si securitate , poate iubim democratia , poate iubim pe cei asemeni noua ,tu Iulia vrei doar sa fii indragostita (e altceva )

 12. Iohanis a luat , strategic, o pauza ca sa-i „prelucreze” pe jurnalisti. Dupa cum ma astepta, aceasta NU este o dezbatere, este tot conferinta de presa cu intrebari. Un jurnalist pune o intrebare, i se da un raspuns, eventual mai revine o data solicitand voalat un raspuns mai aplicat si gata, se trece la alt jurnalist, alta intrebare. Nu se dezbate de toti aceeasi idee, problema, sau raspuns. Nu intra niciunul pe intrebarea altuia. Ma cac in ea de „dezbatere”.

  • Ca votant al Vioricai aprob comentariul tău. Sper din suflet sa câștige sa îl elibereze pe zeul tău, dragnea din închisoare.

  • Si cu cine trebuia sa discute ca sa te convinga ,cu dancila,care parca era la un interviu pentru post de femeie de serviciu? Ce vroiai ,sa vina toata presa sa puna aceleasi intrebari? Un presedinte care are o majoritate toxica parlamentara,nu poate face nimic cu un referendum ,,nici basescu nu a facut nimic cu referendumul lui pt 300 parlamentari si avea un parlament mult mai putin ostil ca acesta! A ales momentul cel mai bun pentru referendum ,intr-o zi de alegeri,sa sanctioneze si psdul! De atunci,totul a mers prost pentru hoti! BRAVO,IOHANNIS!

 13. Bai postacilor, cum e când tremurati ca psdul e ducă?
  Sper sa ajungeți sa va tremure balamalele din cauza foamei, atunci când o sa rămâneți fără stapani

  • Același troll își răspunde sieși. Mai rar asa ceva.
   Bravo ma. Probabil crezi ca ai inventat roata, dar ești doar un penibil obosit, postac.
   Rădulescu Marcel = dascăl

 14. In spatele lui Klaus asta trebuia pus un bener cand sta el impreuna cu GEOANA,DRAGNEA,ADRIAN NASTASE acum cativa ani sa fie pus prim ministru…si cam atat cu gargara..e doar un corupt si ipocrit ca cei enumerati…

  • Oare ce-o fi in spatele lui Dragnea acolo la Rahova? In fata lui e un sapun pe jos. Vezi sa nu ajungi si tu la Rahova, scornicelule!

  • Această propagandă tot cretina de la prm a gândit-o? Și ce dacă a stat în proximitatea lui Geoană sau Adrian Năstase? Ți se pare că vreunul dintre ei aduce cu proasta satului, imbecilă, mincinoasă, dar plină de tupeu și impertinentă? Normal că e plină de tupeu și disperată, pentru că va pierde o poziție pe care neam de neamul ei de mediocră nu și-ar fi imaginat-o vreodată. Mediocra din toate clasele prin care a trecut s-a trezit prim-ministru, cum i-a plăcut să-și spună de cât mai multe ori și îi place în continuare, iar acum vorbește despre „dacă aș fi președinte”, „ca președinte”…Serios, proasta naibii? Lasă, că mai sunt câteva zile…

   Iar postacilor PSD, urarea tradițională! 😉

 15. Destept a fost, ca de obicei, CTP cand a hotarat sa nu se prezinte la parodia asta!

  • In mod sigur tu nu esti prea destept cu propaganda ta de cacat pro-cancerul rosu, deci impotriva Romaniei. Nu pacalesti pe nimeni, pesedica!
   Sa-ti traiasca galeata rosie sai sa ti-o umple Rovana de tzuica!

  • Bravo dascălule. Trecusi pe al 2-lea mail, fiindcă au început sa te dibuiasca băieții.
   Acum urmează sa ne zici ce frumos și plăcut e în Republica socialista Rusia și cum ar trebui sa aderam la ea pentru un viitor luminos.

 16. Instituția prezidențială e compusă din multe albinute pe umerii cărora cade greul. Din respect pt ele, acel ” fără mine” trebuia evitat!
  Oricât de grozavă ar fi matca intr-o colonie, ea nu poate face nimic fără suportul si munca albinelor lucratoare .

 17. Pentru cei care inca nu constientizeza , pot spune doar ca in spatele rezistetei presedintelui (in final aproape de o reusita totala )a existat si inca exista o munca nu numai asumata (poate alt presedinte nu ar fi avut nici intelegerea si nici rabdarea sa faca ceea ce d-voastra ati facut ) dar si o munca titanica ce a avut in componenta atit o cunoastere de natura juridica cit si posibilitatea punerii acestei cunoasteri in pagina (ca sa zic asa ). Toata aceasta munca (cu picioarele in apa rece ) a trebuit facuta zi de zi ,ceas de ceas , zile si nopti nedormite , ce nu numai ca a trebuit in final concretizata ci si asumata in toate etapele ei . Cine crede ca acest lucru a fost usor se inseala si cine crede ca orisicare alt posibil sef de stat ar fi facut asta ,iar se inseala . E stupid dupa ce ati vazut raspunsurile si atitudinea presedintelui sa mergeti sa votati RAZA la patrat .

 18. Dupa aceasta dezbatere numai exista nici un dubiu ( pentru mine nu a existat niciodata), ca avem cel mai bun presedinte al tuturor timpurilor.Toti postaci ant-Iohannis si toatae cartilele mafiei, au primit o lectie democratica de dezbatere in aceasta tara.

  MUCLES MAFIOTILOR !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! VREM O ROMANIE NORMALA ALATURI DE PRESEDINTELE IOHANNIS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 19. Absolut încântătoare prestanța președintelui IOHANNIS ! Votez Iohannis cu convingere !

 20. Dupa capul meu asta prost, in urma acestei zile, Iohanis a mai pierdut vreo 2 puncte procentuale care s-au dus inspre Veo.

  • Eu cred ca si tu vei vota Johannis ,nu se poate sa nu vezi realitatea ,comentariile tale sunt bune exceptind pe asta ultimul

  • Doi profesori prosti. Pi,er,patrat.

  • A pierdut votul tău care oricum mergea la veorica. Probabil a mai câștigat Klaus vreo 4 puncte la cât postezi pe, aici ca disperatul.

  • Cat de indragostit esti de-i zici paviancei cu minte de clasa a 2a veo! Sa-ti traiasca iubita si sa va duceti in luna de miere la dragnea in oaza sa de liniste,ca meritati din plin,dupa 3 ani de hotii!

  • Tu chiar crezi ca „astia” merg spre veo?

  • Care sunt subiectele la care a pierdut iohannis si a castigat vasilica? Ca eu nu le-am gasit.

 21. Este indiscutabil diferenta enorma al acestor candidati.Dupa aceasta dezbatere, sper ca orce om cu cap normal sa iasa la vot si sa alege Iohannis, de dragul acestei tari si al copiilor nostri.

  • De curiozitate, câte clase ai?

  • Lasa-l, saracu’, e si el amarat!

  • da, merg la VOT și anulez votul. nu-l validez nici pe Iohannis dar nici pe Dăncilă.
   să te prezinți ca fiind liberal și să-ți alegi jurnaliștii asta este contrar valorilor liberale.

  • Oau 3 cimenturi făcute de una și aceeași persoana. Ăștia sunt chiar disperați. Demonaz =radulescu=Andreea. Bravo. Un troll conștient pana la capăt, dar evident. Schimba mail-ul, ca iar te dibuiesc băieții, postac penibil.
   Mai ești și prost pe deasupra. Pai dacă își alegea jurnaliștii ce mai cauta ala de la antena 3 acolo.
   Sau după atâtea limbi date lui bosovoicu l-au trimis sa mai dea și în alta parte. Probabil are același gust amar, ca tine de la atâtea limbi.

  • Vasile, nu pune la suflet. Ca ăștia de au comentat sunt una și aceeași persoana. Dacă ai fost mulțumit de prestație, votează în consecință și nu asculta de nimeni, mai ales de un troll/troli penibil/I de pe net.

  • Paul, abilitatea ta de a nega realitatea este echivalenta cu abilitatea lui Iohannis de a trage chiulul de la munca :).

  • In primul rand, evenimentul acesta nu se poate numi dezbatere. A fost o conferinta de presa cu jurnalisti alesi. Acelasi format ca cel de saptamana trecuta. Speram ca sa participe toti la aceeasi intrebare, nu doar sa raspunda presedintele la intrebarile puse si rareori sa ie cu completari.
   In al doilea rand, da ies la vot, nu din convingere pentru candidat, ci din acelasi motiv care o fac de 20 de ani – raul mai mic.
   In al treilea rand, constientizez cu aceste alegeri, ca de dragul copiilului meu ma sacrific zi de zi stand in aceasta tara cu aceeasi conducere (politicieni), indierent de cunoare politica, dar o sa am grija sa il educ astel incat sa nu aiba vreun gand sa ramana aici

  • Abilitatea ta de a linge fundu*i pentru un crenwust cu mustar este egala cu abilitatea dancilei de face erori gramaticale în aproape fiecare propoziție, pe care o scoate pe gura.

  • Sentimentul este identic Andrei.
   Este de datoria noastră sa ii educam pe cei mici astfel încât, măcar ei sa ajungă sa nu mai fie nevoiti sa aleagă răul mai mic. Sa speram ca vom reuși.

  • @Paul Deci spui „Este de datoria noastră sa ii educam pe cei mici astfel încât, măcar ei sa ajungă sa nu mai fie nevoiti sa aleagă răul mai mic. Sa speram ca vom reuși.” dar ma faci postac PSD cand practic spun ca nu mai vreau sa aleg „Raul cel mai mic”. Disonanta cognitiva?

  • Cum adică, să fie ales „răul cel mic” când poate fi ales „cel mare”? Ăsta e și rolul postacilor inteligenți ai mafiei PRO-PSD-ALDE: să deschidă ochii oamenilor.

  • @Dascal: faci jocul psd deci esti prostac pesedist. Si esti si insistent/vehement. Vrei sa convingi. Cei sincer dezamagiti isi baga picioarele si isi vad de ale lor, nu fac propaganda dancilista pe aici.
   Votul pro-psd sau absenta de la vot sint ambele impotriva Romaniei. Am vazut ce poate cancerul rosu.
   Si ce am scris aici e valabil si pentru ceilalti de teapa ta. Nu pacaliti pe nimeni!

  • Exact @daacal. De ce sa alegi răul cel mai mic, când poți face, ca un postac penibil, care nu votează, în speranța că iese stăpâna lui Dancila.
   In secția de comment uri ai articolului , tu nu votezi, dar la alegeri ai fi în stare sa chemi și morți, cum făcea liderul tău suprem, prin Teleorman.

  • Lol, cica cei dezamagiti nu intra pe net. Sa inteleg ca dupa acelasi rationament conform caruia eu sunt postac psd pentru ca nu cant trilurile voastre, voi sunteti postaci pnl? Sa inteleg ca vorbiti de o situatie in care hotul striga hotii?
   Paul, unii oameni au alte referinte in viata decat un neamt lenes care se lauda cu toate victoriile altora si prim ministrul analfabet ales de el. 🙂

 22. f nasol, trist ptr romania. trebuia sa fim regat in acest colt de lume. pacat ca am ratat momentul. nu votez, nu are rost. pa romania, sper sa ne revedem peste 5 ani, care mai sintem.

 23. Ba da tu ești plătit pe postare?
  Am înțeles ești ultragit, nu din cauza oug-ului, ci din cauza referendului, care a arătat ce vor romanii în justiție. Acum treci pe la casierie și i-ați crenwustul cu muștar. Ți-ai făcut datoria.

 24. Postacii ciumei lucreaza la greu.Disperarea este mare.

 25. Normal că votăm pe Iohannis….nici nu se pune problema…..

 26. Sunt uimit de lupta asta surda intre „tabere”. Se pare ca toti uitam ca noua ar trebui sa ne fie bine, nu lor. Sustinatorii sunt disperati sa arate ca „al alorlalti” e mai prost, mai hot sau mai oportunist.Despre faptele de vitejie si tragicomedia propriului favorit tacere. Suntem la a nu stiu cata runda de alegeri unde iar am ratat. Atat ne duce capul. Unii voteaza cu burta,altii cu fundul iar cei mai rasariti in speranta ca macar nu-i analfabet/a si daca nu da din coate macar nu ne baga in tot felul de incurcaturi si la final nu fluieram a paguba. Spor la vot si ganditi-va cine v-ati dori sa va reprezinte.

  • Daca citesti comentariile mai mult decat in diagonala, vei vedea ca sunt unii care fac pe dezamagitii, pretind ca sunt fosti penelisti sau actuali usr+ si spun ca nu vor merge la vot. Este haita prostacilor pesedisti care incearca sa demobilizeze electoratul. Ai lor sunt captivi si merg oricum sa voteze tuta absoluta.

  • Foarte bine punctat @goe.
   Scopul postacilor lu’ Dancila e sa te facă sa nu mergi la vot( nu ai cu cine, candidați slabi etc.)
   Ei oricum au între 2 și 3 milioane de votanți sigur => CA orice vot anulat ajuta la creșterea în procente a candidatei roșii.
   @Vlad vega vei observa probabil ca scopul este anularea propagandei ieftine făcută de susținătorii lui Dancila, prin care ei susțin ca nu votează ca nu au cine fiindcă cei nehotărâți nu pot veni decat din partea dreapta a spectrului politic.
   Pe partea cealaltă se vor incolona ca dronele și vor vota la fel ca în ultimii 30 de ani.
   De asemenea anularea votului sau neprezentarea nu este un act de vitejie.
   Nu faci decât pe alții sa aleagă în locul tău.

 27. Mergem cu totii la vot! Nu ne lasam aburiti de impostorii cancerului rosu care se dau drept penelisti sau useristi dezamagiti. Ei sunt de fapt COMUISTI ai galetii rosii!

 28. Iohannis, ca om este respingător, arogant, îngâmfat, lipsit de empatie, razbunator.
  A ținut o „dezbatere” de doi bani, aranjata în cel mai mic amănunt de SRI și de pajii lui.
  Și-a ales interlocutorii, a umplut lojile cu invitați de complezenta, probabil a cunoscut dinainte și întrebările. El nu risca nimic. Este o marioneta a șefilor UE și are impresia ca ii este superior lui Dancila. Ha, ha, ha!

  • ^
   Securistii care colcaie in haznaua psd ii fac pe altii securisti! Si mai si rad ca prostii-n targ de cat de „dastepti” sunt!

  • @alina Constantin un citat excat din manualul p$D. Ai uitat sa menționezi statul paralel.
   Sunt dezamăgit. Când vei trece pe la casierie vei lua mai puțin. Data viitoare fii mai atent /a.

  • În sfârșit a început să gândească și Goe. Da pui sunt sekuriki în toate partidele, poate cei mai mulți în PSD, dar enorm de mulți în PNL și USR. Afară cu sekurikii din viața publică!

 29. Votăm Merțanul !

 30. care dezbatere? lol, voi romanii nu stiti ce e dezbatere, voi vreti sa vedeti mucoasa si singe, dar sa intrebam o intrebare cum se exprima un student mai devreme…ne e dor de basescu? macar ptr coerenta in discurs si profunzime in exprimare. trebuie sa si argumentezi nu doar sa vorbesti la general. rusine ba…nu meritati votul romanilor.statul cu acceptul candidatului e subminat din toate incheieturile.

 31. Dupa parerea mea aceasta „dezbatere” nu i-a adus nici un avantaj lui Iohannis , dimpotriva cred ca ziua de ieri i-a adus cistig lui Dancila. Eu nu am votat niciodata PSD dar acum dupa ce am urmarit ambele „dezbaterii” as vota cu Dancila daca nu ar fi PSD-ista!!. Evident ca daca Barna intra in turul II de departe ar fi cistigat in fata lui Iohannis.
  Asa ca nu stiu ce sa fac in turul II…
  Cu siguranta in turul II diferenta dintre Iohannis si Dancila se va micsora in mod periculos pentru Iohannis pentru ca in mod cert Dancila va mai cistiga inca cel putin 10 % procente, iar la o prezenta de 40% (6 milioane de votanti) totul de joaca la 50-100 000 voturi .

 32. Plenara „democratica” a Cc cu reprezentanti ai „boborului” in sala.Le mai lipsea cravata de pioner.

 33. Este clar ca trrebuie votata Dancila! A rezolvat cuadratura cercului !

 34. Citind unele comentarii si vazand, dupa dezbatere, reactia unor jurnalisti (de la Realitatea, ziare.com. digi 24) care se „furlandiseau” pe la TV ca Iohannis nu i-a invitat (la dancila s-a intrat tot pe baza de invitatie, daca nu stiati) , ca orgoliul lor a fost „jicnit” si nu se mai fereau sa demobilizeze electoratul de dreapta si nehotaratii, ma gandesc la varianta urmatoare” castiga Dancila, motiune de cenzura, cade guvernul Orban, vine Olguta prim-ministru, Manda la Interne si…imaginati-va in continuare.
  Oameni buni, este ca si cum ti-a luat foc casa pentru ca nu ai catadicsit sa schimbi o priza stricata si tu tipi ca pompierii folosesc apa bruta, netratata. Trebuia sa repari priza si sa te feresti de incendiu, dar n-ai facut-o (adica nu te-ai informat, nu te-ai dus la vot, ai facut pi-erpatrat pe el de vot).
  Daca nu mergem la vot

 35. Cel mai distractive din toata seara a fost Viorica Dancila. A spus de cateva ori nici mai mult nici mai putin ca „in calitate de premier si presedinte de partid …”. Ma uitam si nu-mi venea sa cred ce auzeam de la tuta. Mai sunt 4 zile si tot nu le-a facut nimeni control medical amanuntit.

  La Iohannis trebuie spus ca nu a fost nicio dezbatere ci conferinta de presa. In partea cealalta, conferinta de presa a PSD a fost un surogat. A fost ca si cand organizatorii salonului auto de la Geneva nu ar fi invitat producatorii romani, Oltcit si Dacia Pitesti a maistrului Stroe, iar comunistii romani, suparati fleasca, organizeaza si ei un fel de salonas auto, in Herastrau, cu cico si brifcor, in care prezinta Dacia 131, 1410, ARO 240, ARO10 si Oltcit. Bineinteles, salonul e tot international pentru ca participa si Yugo si Zastava, priateli nu faceau ei masini, doar castraveti

 36. Am o teama de romanii de acasa. Noi ne mobilizam in afara pentru a vota, insa nu stiu ce fac cei din tara. … Bravo Iohannis! Am fost pe aceeași frecvență cu el aseara! 100%

  • Adica aceea de a te lauda cu victoriile altora si de a nu-ti asuma consecintele esecurilor proprii? E o treaba sa votezi din nevoie cu el, si alta sa il pupi in fund.
   A preferat sa fie violata justitia ca sa ii iasa lui suma. Sa o spuna altora mai prosti pe aia conforma careia din moment ce iesisera 1 milion de oameni in strada nu ar fi iesit 5.5 milioane la referendum.

  • Deci intai tipi ca nu psd a facut ceva justitiei iar acum zici ca iohannis a lasat sa fie violata. Postac cretin ca de obicei. Invata sa pierzi fraiere. Nu castigati nici acum.

 37. Asa batuta si cu chipul desfigurat ma duc sa il votez pe Iahannis. Ce ai crezut PSD ca reteaua ta de javre penale sectoriste va reusi?

 38. Normal pentru Iohanis e sa nu faci nimic
  In logica cel care nu munceste nu greseste dara
  Dupa prestatia de candidat de presedinte pentu tara
  Dancila e normala si Iohanis e pitic

 39. Iohannis s-a prezentat nesperat de bine!!! Sincer, nu mă așteptam!!! Parcă a ieșit puțin din bula lui…….. Viorica s-a învârtit în cerc…. de mânuță cu neuronii!!! Soluția logică e Iohannis. Baiu’ e că eu mi-am promis mie însumi să nu-l mai votez pe Klaus de când cu Kovesi!!! Asta e, prințipiile!!! Oricum, pentru cine merge la vot, io’ zic că Dancila nu e din filmul ăsta, efectiv nu are nici o treabă!!! Raza la pătrat???? Serios?!?!

  • A iesit bine, cum altfel?!
   Spectacolul a fost regizat perfect, intrebarile comode si raspunsurile invatate pe de rost de „profesor”, cu multe zile inainte.
   Daca ar fi avut acces la „dezbatere” si ziaristii, daca ar fi avut de dat raspunsuri la intrebari surpriza, s-ar fi vazut cat de plat si de nepregatit e johannis.
   Cel putin, Dancila a avut curajul si demnitatea de a se confrunta cu ziaristi ostili si nu a organizat un ceai dansant cu camarila cotrocenista.Imi imaginez cum s-ar comporta johannis intr-o situatie de criza, in ce cotlon s-ar ascunde ca sa-si salveze pielea.

 40. M-a convins presedintele pe care l-am votat acum 5 ani, nu merg la vot.

 41. La intrebarea bine pusa, cu tendinta
  Te face prost raspunsul ce-ai gresit
  Dar la aceeasi,repetata-n umilinta
  Lipsa raspunsului si zametul te fac tampit

 42. La intrebarea bione pusa,cu tendinta
  Te face prost raspunsul ce-ai gresit
  Dar la aceeasi,repetata-n umilinta
  lipsa rapunsului si zimbetul te fac…neavenit

 43. Români din tara si de pretutindeni, ieșiți la VOT și în turul al II-lea!
  România are nevoie de un Președinte ales de o majoritate cât mai largă !
  Doar așa Grupul Infracțional Organizat PSD poate fi distrus !

 44. Eu nu cred ca sunt multi oameni care scriu aici comentarii si o sustin pe Viorica din convingere. As fi foarte curios sa stiu cum sunt platiti acesti troli psd..si as fi dispus sa dau 2Eur pt asta. Daca ar mai da cateva sute/mii de „curiosi” ca mine..s-ar aduna un premiu generos pentru acei postaci care se deconspira si ar fi un reality show cu audienta mare 😀 (idee furata dintr-un episod din Blacklist)

  • Am votat Barna in turul 1, nu o sa votez in turul 2,
   Daca crezi ca m-a incadrez la categoria aia, troli, imi dai 2 Euro ?

 45. Într-o logică simpla Tuta Absolută ar putea cîștiga alegerile.
  Daca cetățenii ar vota în funcție de conștiință proprie votanții PSD ar trebui sa fie toți bugetarii cu salarii mărite pina la nesimțire dar și toți angajații din sistem privat care pina acum vreo2-3ani au lucrat 10-12 ore pe zi cu contract pe 2-4ore
  Iohanis ar avea că votanți susținători liberali, investitori privați care își ascund și nu își declară veniturile, și tineri ușor de manipulat care nu prea știu cum e cu piata muncii in jungla numita Romania și care își închipuie că dacă sunt plătiți la negru nu e noi ci o problema, și dacă urlam toți că nu se fac investiții și nu sunt bani la buget nu suntem de vina tot noi care închidem ochii și ascundem gunoiul sub preș (și prin gunoi mă refer la evaziunea fiscală din tara asta.
  Dar conștiință nu avem deci nu vom ești la vot că nu avem ce alege.

 46. Recunosc ca acum o sapt m-am enervat în legătură cu faptul ca Iohannis nu a vrut sa șteargă pe jos cu țața aia, dar apoi am realizat ca pentru a face asta trebuie sa we coboare la nivelul ei.
  Ea nu merita nimic, în schimb obrazul României merita totul, așadar voi merge la vot cu convingerea ca nu voi acorda șansa unor mizerii umane sa ne controleze destinele și sa își bata joc de tara mea.

 47. Comparati temele discutate la dezbaterea lui Johannis cu temele din Punctajul PSD aduse iar de vasilica in spatiul public(atata poate!), aceleasi acuzatii la adresa lui Johannis, #NIMIC PSDist despre Viitorul Romaniei in urmatorii 5 Ani daca Vasilica ar deveni Presedinte: #NIMIC PSDist!
  Uite de ce TREBUIE sa votam Johannis si NU Vasilica Dancila:
  https://ziaristii.com/vio-vasilico-ia-uite-de-ce-nu-vrea-herr-klaus-sa-stea-de-vorba-cu-tine/