G4Media.ro

Victor Costache, aviz pozitiv în comisiile de specialitate pentru portofoliul de ministru…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Victor Costache, aviz pozitiv în comisiile de specialitate pentru portofoliul de ministru al Sănătății / ”În România se aruncă 150 de inimi și 300 de plămâni la gunoi” / Despre acuzațiile de malpraxis: ”Îmi dau demisia dacă mi se va schimba calitatea de suspect” / ”Nu vom închide niciun spital”

Ministrul propus al Sănătății, Victor Costache, a primit marți aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. El a primit 14 voturi ”pentru”, un vot ”împotrivă” și 4 abțineri.

În cadrul audierilor el a declarat că guvernul care urmează să se instaleze are de gestionat o serie de crize, cea mai importantă fiind ce a rezidențiatului.

Costache a mai spus că, dacă i se va schimba calitatea de suspect, în cazul acuzaţiilor de malpraxis care i-au fost aduse, îşi va da imediat demisia din funcţia de ministru.

Cele mai importante declarații din cadrul audierilor:

Victor Costache: Avem de gestionat câteva crize. Prima este cea a rezidențiatului. Vom încerca în Parlament să gsim o soluție. Suntem o țaraă care a pierdut peste 30.000 de medici. Împreună cu ministrul Educației vom debloca examenele de rezidențiat. Nu vom schimba regulile în timpul jocului, examenul va fi după programa stabilită

Întrebare: I se cere să dea detalii despre acuzațiile de malpaxis care i s-au adus.

V. Costache: Dacă mi se va schimba calitatea în cea de suspăect, îmi voi da imediat demisia. Înțeleg durerea familiei. Au fost doi medici de gardă, niciunul nu a modificat ora decesului.

Întrebare: În programul de guvernare spuneți că legea vaccinării va fi o prioritate. Care vor fi mijloacele pentru a obține obligativitatea vaccinării?

Ludovic Orban: Prezența mea alături de ministru este un semnal clar de respect și de colaborare cu Parlamentul, o disponibilitate de dialog. Procesul de legiferare să se desfășoare aici, în Parlament. Programul de guvernare este al unui guvern de un an de zile. Dorim să menținem examenul de rezidențiat.

V. Costache: Chestiunea vaccinării nu a fost tratată în integralitate nici la nivel european. Eu mă opun soluțiilor radicale. Soluția trebuie să o găsim împreună. Trebuie să punem accentul pe comunicare, să le facem pe mame să înțeleagă de ce este importantă vaccinarea.

Întrebare: Medicii de familie lipsesc în aproximativ 500 de localități din mediul rural. Această specialitate nu mai reprezintă o atracție. Ce măsuri trebuie adoptate pentru atragerea tinerilor medici la această specialitate. A doua întrebare: mortalitatea în cazul bolilor cardiovasculare este pe locuri fruntașe, ce măsuri propuneți?

V. Costache: Referitor la medicii de familie – Sunt mai multe soluții, în primul rând cum aducem mai mulți bani în sistem. Una dintre soluții este introducerea de asigurări de sănătate complementare. Acestea există în mediul privat, dar sistemul nu funcționează pentru că nu există o centralizare. Una din plângerile constante ale medicilor de familie este coșmarul birocratc pe care îl trăiesc. Trebuie scăzut numerus clausus pentru medicii de familie. Referitor la a doua întrebare: bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în România, majoritate ar putea fi prevenite. Trebuie să prioritizăm alocarea bugetară în acest domeniu critic. În România încă se moare cu zile. Sunt soluții care trebuie implementate.

Întrebare: Câte spitale publice sunt în România?

V. Costache: În România sunt 367 de spitale publice.

Întrebare: Câte spitale estimați că vor rămâne după planul de comasare?

V. Costache: Nu vom închide niciun spital.

Întrebare: Ce veți alege, banii sau viața? Sunt oameni care nu se pot trata în sistemul privat. Care sistem al trebui să primeze: cel al rentabilității sau al solidarității sociale?

V. Costache: Ideea este să ajungem la modelul european și să punem pacientul în centrul sistemului. Prefer varianta de calitate a serviciilor medicale la nivel european accesibile tuturor cetățenilor în mod egal.

Întrebare: Care sunt ideile dvs în domeniul transplantului? Sunt peste 18.000 de persoane care au nevoie de un transplant?

V. Costache: În momentul de față în România se aruncă 150 de inimi și 300 de plămâni la gunoi. Nu avem centre unde să fie stocate. Trebuie să încurajăm activitatea de transplant.

Întrebare: Ce veți face concret pentru spitalul orășenesc Nehoiu din Buzău, cum veți asigura măsuri pentru a aduce personal medial? Valabil și pentru alte spitale mici din țară.

V. Costache: În momentul de față spitalele sunt sufocate cu cheltuielile salariale, care depășesc în unele cazuri și 90% din buget. Medicii nu vin doar datorită salariilor, contează și dotările din spital, condițiile de muncă. La nivel european, aceste spitale mai mici sunt cumva împreună cu spitalele județene și își pot mutualiza activitatea

Întrebare: Ce o să faceți cu absolvenții de medicină care nu iau rezidențiatul? Lipsa de vaccinare este acută la noi în țară, este bine ca Institutul Cantacuzino să fie dat pe mâna Armatei?

V. Costache: Referitor la prima întrebare: Ar fi inadmisibil să avem 5.000 de absolvenți și să avem mai puține locuri la rezidențiat. Acești tineri nu pot fi lăsați pe drumuri, vă promit că vom găsi o soluție, este de datoria noastră. Referitor la lipsa de vaccinuri: numai 12 țări din UE au introdus obligativitatea vaccinării, eu cred în comunicare. În ceea ce privește Institutul Cantacuzino, nu este de competența mea să răspund cu privire la trecerea sa de la Armată la Moinisterul Sănătății.

Ludovic Orban: Nu mi se pare normal ca dintr-un paragraf al programului de guvernare să se nască un fake news că noi vom închide spitale. Nu vom închide niciunm spital, nu ține acest fake news.

Întrebare: Aveți în vedere o schimbare a priorităților de investiții în domeniul sănătății? În prezent sunt fragmentate și au o compomnentă electoralistă. În ultimii ani au murit 50 de medici în găzi, considerați să spijiniți inițiativele legislative care vin în sprijinul lor?

V. Costache: referitor la investiții – vom face un audit pentru a avea o radiografie corectă și trebuie regândit modul în care se prioritizează aceste investiții. Voi fi un coleg dificil pentru domnul Cîțu de la Finanțe. referitor la inițiativele legislative despre vechimea în muncă: trebuie discutate cu calm astfel încât să găsim cele mai bune soluții împreună. Sunt situații diferite de la o țară la alta. Trebuie să ne gândim în contextul resursei umane pe care o avem să găsim o soluție durabilă și predictibilă.

Întrebare: în Franța ați fi fost târât într-un proces ca aici sau în România lipsește legea malpraxisului, ceea ce îi face pe mulți tineri să fie reticenți?

V. Costache: Avem nevoie de o lege a malpraxisului.

Întrebare: Care este planul de comasare a spitalelor?

V. Costache: Nu se vor închide spiitale în mandatul meu.

Întrebare: Dacă dvs. reușiți în primul an să mențineți creșterea de peste 40% a bugetului pentru medicina primară? Există o inițiativă unanim susținută prin care am dorit să dăm dreptul medicilor din ambulatoriu să poată să elibereze rețete compensate pentru ca pacientul să nu mai trebuiască să meargă la medicul de familie, sper să rezolvați această problemă printr-un ordon.

V. Costache: Nu prevede nimeni tăieri bugetare în domeniul medicinei primare ci, dimpotrivă, căutăm soluții pentru ameliorarea situației. La a doua întrebare: acest circuit birocratic trebuie scurtat.

Întrebare: Aveți în față un mandat scrut, care sunt primele măsuri pe care le vețu lua în primele o sută de zile de mandat? Credeți că deschiderea pieței către un sistem de asigurări de tip privat reprezintă o soluție? Are nevoie pacientul de un eventual Pilon 2?

V. Costache: Prioritățile sunt rezidențiatul și ieșirea din acest impas. A doua: rectificarea bugetară pozitivă pentru a debloca impasul financiar în care ne vom regăsi în luna decembrie. Referitor la sistemul de asigurări privat: îl susținem, este prevăzut în programul de guvernare.

Întrebare: Credeți că pachetul de bază trebuie regândit?

V. Costache: Pachetul de bază trebuie definit.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Ei,la dorinta domnului Barna,PNL a preferat unui medic despre care „se zicea”ca are Lamborghini nustiucum ,cu unul cu situatia e…clara,dar lucreaza la Sibiu,la o clinica unde o banca ofera imediat un credit pacientului care nu are bani de pretentiile unei clinici private(asa „se zice”) ,iar urmasii platesc oricum,ca operatia reusise,dar pacientul a preferat decesul (asa „se zice”).dar vad ca dl.doctor e un mare fan al transplanturilor de organe…si la noi e destula „carne”de valorificat…

    • Costache daca isi ingroapa copiii sau parintii inseamna ca-i arunca la gunoi? Maimutoiul stie si el cumva de etica medicala privind corpurile cadavrelor in spital?

  2. « « trebuie scazut numérus clausus pentru medicii de familie » »
    Greseala de ziarist sau de ministru sau adevarat program de guvernare ?!?

  3. Cum era cu fara penali in functii publice?????
    Altul nu gaseau ,chiar nu e nici unul curat in politica asta mizerabila?