G4Media.ro

Lituania a repatriat aproape 100 de migranți ilegali irakieni / Autorităţile lituaniene…

Sursa foto: Captură video - Twitter / Border Committee of the Republic of Belarus (Госпогранкомитет Беларуси)

Lituania a repatriat aproape 100 de migranți ilegali irakieni / Autorităţile lituaniene oferă câte 1.000 de euro fiecărui migrant care acceptă să fie repatriat

Aproape 100 de irakieni au fost returnaţi din Lituania în Irak, pe calea aerului, la finalul săptămânii trecute, a anunţat luni Ministerul de Interne lituanian, citat de dpa, preluat de Agerpres.

Zborul de la Vilnius la Bagdad şi Erbil (nordul Irakului), primul zbor charter de acest fel, a transportat 98 de irakieni care intraseră ilegal în Lituania trecând frontiera dinspre Belarus.

Ministerul de Interne lituanian a insistat că repatrierea s-a desfăşurat cu consimţământul irakienilor aflaţi la bord.

Ministrul de interne Agne Bilotaite a evocat un ”eveniment istoric”, iar ministrul de externe Gabrielius Landsbergis le-a mulţumit Uniunii Europene şi Irakului pentru contribuţiile lor în timpul crizei refugiaţilor din Belarus.

În ultimele luni, mii de migranţi proveniţi în general din Orientul Mijlociu au încercat să ajungă în ţări UE precum Polonia, Lituania şi Letonia prin trecerea graniţei dinspre Belarus.

Uniunea Europeană l-a acuzat pe liderul belarus Aleksandr Lukaşenko că a orchestrat venirea refugiaţilor din regiuni de criză şi i-a încurajat pe aceştia să treacă frontiera intrând ilegal în UE.

Lituania a fost o ţintă importantă în această operaţiune, aproape 4.200 de migranţi intrând ilegal pe teritoriul său pentru a solicita azil. Începând din august 2021 poliţia de frontieră lituaniană respinge migranţii, iar cei sosiţi până atunci se află în cinci centre de primire, care în prezent adăpostesc 3.166 de persoane.

Autorităţile lituaniene oferă câte 1.000 de euro fiecărui migrant care acceptă să fie repatriat. Măsura este valabilă până la 20 ianuarie şi dacă va fi nevoie vor fi organizate zboruri charter suplimentare.

Sursa foto: Captură video – Twitter / Border Committee of the Republic of Belarus (Госпогранкомитет Беларуси)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Cum au intrat în Lituania?

  2. Oferta este valabila si pt europeni? Ramai pe plus destul de bine dupa ce scazi biletul de avion pt dus.

    In ce lume defecta traim……

  3. GRESIT ! Trebuiau 1000 de ruble ca sa vada de unde au venit si cam cat valoareaza tara in care nimeni mai vrea sa stea !