G4Media.ro

Lista sportivilor ruși pentru JO Paris se micșorează pe măsură ce șefii…

Facebook/Paris 2024

Lista sportivilor ruși pentru JO Paris se micșorează pe măsură ce șefii din lumea sportului rusesc resping condițiile impuse de Comitetul Olimpic Internațional

Lista sportivilor ruși care vor merge la Jocurile Olimpice de la Paris luna aceasta s-a redus la puțin peste zece, deoarece mai mulți șefi ai federațiilor sportive au declarat că echipele lor nu vor participa sub restricțiile pe care le consideră umilitoare, relatează Reuters.

Sportivii din Rusia și din Belarus, cel mai apropiat aliat al Moscovei în invazia Ucrainei din 2022, sunt excluși de la Jocurile de la Paris dacă nu concurează ca neutri, fără steagurile, imnurile și emblemele lor.

La 10 iulie, site-ul Jocurilor Olimpice arăta că doar 16 sportivi ruși sunt programați să participe la Jocurile de la Paris, care se vor desfășura între 24 iulie și 11 august.

Rusia se mândrește cu performanțele sale la Jocurile Olimpice. La ultimele Jocuri Olimpice de vară de la Tokyo din 2021, 335 de sportivi ruși au participat și au câștigat 71 de medalii, dintre care 20 de aur.

Sportivii ruși și belaruși au fost obligați să se supună unui proces suplimentar de verificare pentru a se asigura că nu susțin războiul Rusiei și nu au nicio legătură cu armata acesteia.

În timp ce 36 de ruși au primit undă verde, 20 dintre ei au refuzat ulterior să concureze, potrivit CIO.

Olimpiada începe în contextul în care tensiunile dintre Rusia și Occident sunt la cel mai acut nivel din ultimele decenii. Moscova a criticat procesul de verificare și alte restricții ca fiind discriminatorii, acuzând CIO de implicare într-o „conspirație” pentru a exclude sportivii săi.

Mai mulți oficiali sportivi ruși, inclusiv din judo, lupte și gimnastică, au declarat că sportivii lor nu vor merge la Paris din cauza a ceea ce ei consideră a fi condiții inechitabile.

„Nu acceptăm principiul de selecție nesportiv după care s-a ghidat Comitetul Internațional Olimpic atunci când a format lista sportivilor eligibili, al cărui scop este de a submina principiul unității echipei noastre”, a declarat sâmbătă Federația Rusă de Lupte într-o declarație, citând excluderea mai multor sportivi de top, inclusiv a dublului campion olimpic Abdulrashid Sadulaev, care nu a trecut procesul de verificare.

Luptătoarea Veronika Chumikova a declarat că decizia de a refuza invitația CIO a fost a ei, nu a federației. „Condițiile care au fost prescrise acolo – fără steag, fără imn – au fost cumva nepatriotice”, a declarat Chumikova pentru Reuters într-un mesaj WhatsApp.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat miercuri că fiecare atlet poate decide individual dacă vrea sau nu să concureze.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...