G4Media.ro

Liderul separatist Puigdemont avertizează că cu retragerea sprijinului pentru guvernul spaniol Pedro…

Sursa Foto: Facebook/ Charles Puigdemont

Liderul separatist Puigdemont avertizează că cu retragerea sprijinului pentru guvernul spaniol Pedro Sanchez, dacă „nu se înregistrează progrese suficiente” în negocierile pentru independența Cataloniei

Partidul Junts ar fi dispus să retragă sprijinul guvernului premierului spaniol Pedro Sánchez dacă „nu se înregistrează progrese suficiente” în negocierile pentru independența Cataloniei, a declarat liderul său Carles Puigdemont, relatează Politico.

Vorbind pentru Brussels Playbook în marja dineului de gală POLITICO 28 de marți seară, Puigdemont a declarat că cei șapte deputați ai săi din Junts, care au ajuns la un acord pentru a susține guvernul lui Sánchez la începutul acestei luni în schimbul unei amnistii pentru toți cei implicați în referendumul eșuat din 2017 privind independența Cataloniei, ar fi deschiși să colaboreze cu Partidul Popular (PP), un partid conservator, pentru a-l detrona pe Sánchez la jumătatea mandatului.

Junts ar lua în considerare o moțiune de cenzură împotriva guvernului lui Sánchez dacă ar putea conveni cu PP asupra unui prim-ministru independent care să îl înlocuiască pe socialist, a declarat Puigdemont: „Dar pentru asta, PP trebuie să facă un pas spre noi… nu pot continua să mă trateze ca pe un terorist”. Partidul Popular a obținut cele mai multe voturi la alegerile din iulie din Spania, dar nu a putut forma un guvern.

Întrebat miercuri despre comentariile lui Puigdemont, liderul Partidului Popular, Alberto Núñez Feijóo, a părut reticent cu privire la o eventuală apropiere, declarând presei spaniole că nu poate „accepta” „condițiile” Junts, deoarece „sunt ilegale și contravin Constituției și egalității spaniolilor”.

„Nu mi-am schimbat poziția”, a spus Feijóo. „Nu pot accepta ceea ce a acceptat domnul Sánchez”.

Marți seară, Puigdemont i-a prezentat șefului Partidului Popular European, Manfred Weber, potențiala înțelegere între Junts și PP – după ce ambii lideri au fost incluși pe lista anuală a POLITICO a celor mai puternici 28 de oameni din Europa. PP este membru al grupării PPE la nivel european.

Grupul lui Weber a cerut Comisiei Europene să evalueze dacă termenii acordului dintre Sánchez și Junts sunt în conformitate cu normele UE. În schimbul intrării parlamentarilor Junts în noul guvern al lui Sánchez, socialiștii au fost de acord să examineze presupusele cazuri de „lawfare” – utilizarea sistemelor și instituțiilor juridice pentru a afecta sau delegitima adversarii – împotriva separatiștilor catalani.

Într-un comunicat, PPE a susținut că unii dintre termenii acordului „încalcă în mod deschis statul de drept”. Printre aceștia se numără introducerea principiului ‘lawfare’ în toate deciziile judiciare, care deschide ușa interferenței parlamentare în sistemul judiciar”.

Întrebat despre controversa „lawfare”, care a declanșat critici din partea asociațiilor judecătorilor spanioli, precum și a Bruxelles-ului, Puigdemont a spus că este un avertisment pentru acei judecători și politicieni care, în opinia sa, și-au depășit autoritatea.

„Termenul «lawfare” este ca și capul de cal din Nașul – este un avertisment că suntem serioși”, a declarat Puigdemont, care a părăsit Spania în urma referendumului din 2017 și s-a autoexilat în Belgia, unde este acum membru al Parlamentului European.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. asta e ca un soi de UDMRist iar premierul e un soi de PSDNList

  2. Înțeleg că scrieți sub presiunea timpului și a fluxului de știri, dar puțină atenție cred că se poate acorda calității exprimării . Accidentul din titlu – „avertizează CĂ CU retragerea sprijinului” – nu are nici o logică prin raportare la conținutul integral. Pe cacofonie nu mai insist, pentru că văd că tinde să devină normă…