G4Media.ro

Liderul formațiunii câștigătoare la alegerile din Kosovo pledează pentru unirea cu Albania…

Liderul formațiunii câștigătoare la alegerile din Kosovo pledează pentru unirea cu Albania în cadrul unei federații: Unitatea națională nu se realizează în UE. Acolo ne unim cu danezii, austriecii și spaniolii

Candidatul mișcării Autodeterminare pentru funcția de premier al Kosovo, Albin Kurti, care potrivit rezultatelor preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală din Kosovo a primit cele mai multe voturi la alegerile parlamentare de la 6 octombrie, a reiterat că pledează pentru unificarea națională a albanezilor într-o federație și nu în cadrul Uniunii Europene, transmite publicația RTS, citată de Rador.

Kurti a declarat că în cadrul UE „nu este posibilă o unificare națională a albanezilor”. „Unitatea națională nu se realizează în UE. Acolo ne unim cu danezii, austriecii și spaniolii. Unificarea trebuie să se producă aici” – a declarat Kurti, precizând că „Albania și Kosovo trebuie să se integreze în cadrul unei federații”, după exemplul Germaniei, cu instituții descentralizate.

Potrivit lui Kurti, ideea președintelui Kosovo, Hashim Thaci, privind corectarea frontierei cu Serbia presupune, de asemenea, alipirea Kosovo de Albania. Kurti a declarat că va respecta însemnele și simbolurile kosovare, dar când se va întâlni cu conducerea de stat a Albaniei nu va fi atent la modul în care sunt arborate drapelele de stat.

„O piață comună, un registru comun al populației, comisii guvernamentale comune pentru afaceri externe – acestea vor fi temele de discuție cu premierul Albaniei, Edi Rama” – a declarat Kurti.

Referindu-se la Tribunalul Special format pentru judecarea crimelor comise de membrii fostei Armate de Eliberare a Kosovo (UCK), Kurti a declarat că această instanță nu poate fi desființată, dar Guvernul pe care îl va conduce o va face inutilă.

De asemenea, Kurti a promis că martorii care vor fi audiați de acest tribunal vor beneficia de protecție adecvată. Kurti a declarat că nu crede că UCK a comis crime de război și crime împotriva umanității, dar a subliniat că este posibil ca anumite persoane să fi comis crime, deci nu este vorba de o vină colectivă, ci de una individuală.

Sursa: rts.rs/ Rador

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.