G4Media.ro

Liderii sindicatelor din educație cer ca salariul unui profesor debutant să fie…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Liderii sindicatelor din educație cer ca salariul unui profesor debutant să fie egal cu salariului mediu brut pe economie. Care este valoarea salariului mediu brut

Președintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a anunțat luni că sindicaliștii cer ca în viitoare lege a salarizării bugetarilor să fie stipulat clar că salariul brut al unui cadru didactic cu studii superioare este egal cu salariului mediu brut pe economie, potrivit Agerpres.

În luna martie 2023, câştigul salarial mediu brut a fost 7.290 de lei, echivalentul unui câștig salarial mediu net de 4.554 lei, potrivit Institutului Național de Statistică. Pe de altă parte, în 2022 câştigul salarial mediu brut a fost 6.120 lei, echivalentul unui câștig salarial mediu net de 3.801 lei, potrivit Comisiei Naționale de Prognoză.

În acest moment, salariul net al unui cadru didactic debutant este de circa 2.400 de lei.

„Vom discuta astăzi cu domnul Budăi (ministrul Muncii, Marius Budăi n.r.) despre promovarea unei Ordonanţe de Urgenţă, a unui singur articol în care să stipuleze foarte clar că pe viitoarea grilă de salarizare reperul care se ia în considerare este salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată, echivalentul salariului mediu brut pe economie. Şi de acolo plecăm şi creionăm orice tip de grilă salarizare”, a declarat luni pentru AGERPRES președintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Liderii sindicatelor din Educaţie au programată pentru luni, la ora 14:00, o întâlnire cu ministrul muncii, Marius Budăi, discuţiile axându-se pe viitoarea grilă de salarizare din sistem.

Marius Nistor a declarat că până când nu va exista un act normativ aprobat în acest sens nu poate fi vorba de încetarea grevei generale din învăţământ, care a debutat în data de 22 mai 2023.

„Trebuie să vedem actul normativ aprobat, prima dată, discutăm pe lucruri concrete, nu pe angajamente. Angajamentele nu sunt credibile pentru colegii noştri din teritoriu. Colegii sunt cei care decid când încetează acţiunile de protest, nu hotărăsc eu. Deocamdată rămâne în picioare şi solicitarea noastră privind creşterea veniturilor cu 25%. Nu s-a schimbat absolut nimic”, a subliniat liderul sindical.

Sindicatele din Educaţie au transmis, cu o zi în urmă, că va continua greva generală din sistem, pentru că Executivul nu a venit cu o soluţie care să ducă la stingerea conflictului.

„Observăm cum Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleaşi prime/vouchere pe care angajaţii din învăţământ le-au refuzat săptămâna trecută. Guvernul României trebuie să înţeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că încă nu a rezolvat cerinţa esenţială: emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar”, potrivit unui comunicat transmis duminică de cele trei federaţii din Educaţie.

La ultimele negocieri avute cu reprezentanţii Guvernului, joi, 25 mai 2023, solicitările sindicatelor au fost: majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice şi emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că Guvernul ţine cont de revendicările sindicaliştilor şi se aşteaptă ca procesul educaţional să fie reluat.

„Guvernul se aşteaptă ca procesul educaţional să fie reluat, deoarece cu toţii – guvernanţi, sindicate, oameni din sistemul didactic în general, părinţi şi elevi – cu toţii ne dorim ca sistemul educaţional să fie repornit, copiii să-şi încheie anul şcolar şi mai sunt doar câteva zile în acest sens, iar aceia dintre ei care trebuie să meargă să-şi dea evaluările sau să susţină examenele, să se pregătească, în cazul celor de-a XII-a, de admitere la facultate, să poată să facă acest lucru. Contăm şi pe buna credinţă şi pe capacitatea de a înţelege importanţa acestui moment pentru toţi cei care funcţionează în sistemul educaţional. Disponibilitatea Guvernului nu doar la dialog, ci şi de a veni cu măsuri concrete, este reală”, a spus purtătorul de cuvânt, răspunzând la întrebarea dacă Guvernul României se aşteaptă ca, prin adoptarea măsurilor de majorări de venituri pentru personalul din educaţie, greva să înceteze.

Potrivit acestuia, principalul scop al dialogului dintre Guvern şi sindicate este derularea procesului educaţional.

Greva generală din Educaţie a fost declanşată luni, 22 mai 2023.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Asta e costul ascuns al inflatiei. Dupa un timp, toata lumea cere compensarea pierderii puterii de cumparare. La inceput guvernul beneficiaza de pe urma inflatiei, ii cresc incasarile din taxe, TVA, etc. Datoria guvernamentala e platita mai usor din cauza devalorizarii acesteia. Dar apoi urmeaza caruselul cu mariri. Si maririle prelungesc inflatia, care genereaza mai multe cereri de compensare.

    • Corect! In curand, toti „debutantii in campul muncii” vor cere „brutul mediu pe economie”, asta pentru a nu crea discriminari intre bugetari…oricum, problema salarizarii bugetari versus salariati „la privat” este intr-un registru discriminatoriu, in defavoarea ultimilor cred eu. Vorbesc in calitate de pensionara „pe puncte”, toata viata „activa” am fost „bugetara” pentru ca „privati”, pe timpul meu, erau destul de putini. Inflatia in Ro., este o enigma pentru mine, avem cheltuieli bugetare cu ghiotura (specialii, in crestere nu numai numerica sa ne traisca), datorii in crestere, pret energetic mare in conditiile in care in EU acesta scade (normal ca guvarnarii convine, taxele acestora sunt cel putin juma-juma), cica economia „duduie” ( am fi, cica, „tinerii tigri” ai EU), dar puterea de cumparare scade continuu (inflatie). Viata romanului de rand in Ro. este cea mai ieftina „marfa”.

    • @AN
      Pai asta s-a intamplat cu „debutantii”in constructii,aia necalificati ,pentru care salariul minim e mai mare decat pentru altii,care poate au si studii superioare…si discriminarea asta a fost decisa tot de guvernanti,tot de „stanga”,aia care „dau”…