G4Media.ro

Lidera opoziției din Belarus spune că Lukașenko este „slăbit” de sprijinul său…

Sursa foto: president.gov.by

Lidera opoziției din Belarus spune că Lukașenko este „slăbit” de sprijinul său pentru războiul lui Putin: „Poziția lui este foarte fragilă”

Președintele belarus Alexander Lukașenko, un aliat al lui Vladimir Putin, se află într-o poziție politică „foarte fragilă” din cauza regreselor militare ale Rusiei în Ucraina, a declarat vineri liderul opoziției belaruse în exil, Sviatlana Tsikhanouskaia, relatează Reuters.

Vorbind cu puțin timp înainte ca un activist belarus pentru drepturile omului încarcerat să câștige împreună cu el Premiul Nobel pentru Pace, Tsikhanouskaya – care a fost ea însăși menționată ca posibilă laureată în acest an – a mai spus că belarușii merită recunoașterea globală pentru că au ținut piept „unui dictator”.

„Un Kremlin slăbit înseamnă un Lukașenko slăbit”, a declarat Tsikhanouskaya pentru Reuters într-un interviu acordat în timpul unei vizite la Paris.

„Poziția lui Lukașenko este foarte fragilă. Oamenii au energie și dorința de a aduce schimbări democratice, iar situația noastră economică se înrăutățește din cauza sancțiunilor”, a spus ea.

Lukașenko, unul dintre puținii aliați fermi ai președintelui Putin, a permis Rusiei să folosească teritoriul belarus ca rampă de lansare pentru lovituri cu rachete în Ucraina și ca punct de intrare pentru soldații și avioanele de război rusești de la începutul războiului, la 24 februarie.

Această poziție l-a costat pe Lukașenko sprijinul chiar și în rândul aliaților săi interni, deoarece aceștia „nu susțin izolarea completă a Belarusului de țările europene”, a declarat Tsikhanouskaia.

Dacă protestele ar izbucni acum în Belarus, așa cum au avut loc după alegerile contestate din 2020, când Tsikhanouskaya a candidat și a pierdut în fața lui Lukașenko, acesta nu s-ar putea baza pe sprijinul financiar și militar al Rusiei pentru a-și păstra puterea, a adăugat ea.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. hai ca de la anu avem si Belarusu in NATO si UE :)))) si toate astea datorita marelui „strateg” crācānat de la Kremlin 🙂