G4Media.ro

Liberalii germani vor să evite repetarea formării unei mari coaliții de guvernare…

Sursa foto: Arhivele Bundestag - bilddatenbank.bundestag.de

Liberalii germani vor să evite repetarea formării unei mari coaliții de guvernare între conservatori și social-democrați

Eforturile de a forma un guvern în Germania continuă, iar unul dintre liderii partidului liberal FDP spune că formaţiunea sa politică trebuie să se coordoneze strâns cu Verzii pentru a evita repetarea unei coaliţii între conservatori (CDU/CSU) şi social-democraţi (SPD), relatează DPA, citată de Agerpres.

Cancelarul în exerciţiu Angela Merkel a condus o aşa-numită „mare coaliţie” între centru-dreapta şi centru-stânga după ce acestea au ajuns un acord în urma alegerilor din 2017. Merkel se va retrage de la şefia guvernului, după 16 ani, însă deocamdată nu este clar cine va fi succesorul său.

„Trebuie să fim atenţi ca, în cele din urmă, să nu ne încurcăm atât de mult cu Verzii încât să nu poată exista decât o mare coaliţie”, a declarat luni, la un post de televiziune, secretarul general al FDP, Volker Wissing.

Verzii şi FDP nu au reuşit să ajungă la o înţelegere după alegerile din 2017, astfel că singura opţiune viabilă la acel moment a fost o mare coaliţie între CDU/CSU şi SPD.

Wissing a spus că respectiva experienţă arată de ce „lucrurile trebuie să fie coordonate strâns de această dată”.

Întrebat despre paşii următori pentru formarea guvernului, el a declarat că, în primul rând, încă aşteaptă discuţiile Verzilor cu CDU/CSU. „Apoi vom face propria evaluare internă şi le vom compara pe cele două”, a afirmat el.

Atât SPD, care a obţinut cele mai multe mandate în noul Bundestag, cât şi CDU/CSU, care s-a poziţionat pe locul al doilea, la mică diferenţă, acţionează pentru crearea unei posibile alianţe de guvernare care să îi includă deopotrivă pe Verzi şi FDP. Ar fi prima alianţă formată din trei partide de după primii ani postbelici în Germania.

În timp ce FDP este mai apropiat ideologic de CDU, ecologiştii sunt mai compatibili cu SPD.

Sursa foto: Arhivele Bundestag – bilddatenbank.bundestag.de

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...