G4Media.ro

Lia Savonea îi acuză pe membrii CSM care au lipsit de la…

Lia Savonea îi acuză pe membrii CSM care au lipsit de la ședințe de „boicot instituțional”. Ea propune modificarea legii pentru ca aceștia să-și piardă mandatul

Președinta CSM, Lia Savonea, a declarat, marți, că membrii CSM care au lipsit „nejustificat” de la ședințe că fac un adevărat „boicot instituțional”. Ea propune modificarea legii pentru ca aceștia să-și piardă funcția din Consiliu.

Savonea a spus că este o „criză fără precedent” în CSM generată de atitudinea unor membri.

„Avem cinci ședințe amânate pentru același motiv – lipsa cvorumului legal. De fiecare dată lipsește un număr de membri. Azi au lipsit trei procurori fără nicio justificare. Așa cum am văzut în comunicarea publică, invocă o pretinsă ședință care ar fi fost convocată la Parchetul General încă de săptămâna trecută. Am verificat și în evidențele noastre nu figurează în ziua de 3 octombrie nicio solicitare. (…) Încă din 3 octombrie am stabilit că vom avea ședință în 8. Nici atunci, nici ulterior niciunul dintre procurorii care azi au absentat nu mi-a adus la cunoștință”, a afirmat șefa CSM.

Ea a mai declarat că această atitudine „a vulnerabilizat anumite instituții, a slăbit capacitatea instituțională a unora”, a dus la amânarea aprobării unor bugete.

„Se evită validarea unor concursuri pentru Secția Specială. În fapt, e un veritabil boicot instituțional”, a susținut ea.

Savonea a precizat că, din acest motiv, nouă membri ai CSM au hotărât să inițieze niște propuneri de modificări legislative pe care să le formalizeze instituțional și care să asigure desfășurarea ședințelor – reducerea cvorumului pentru situațiile în care anumiți membri refuză să participe în mod nejustificat la ședințe, precizând că se referă la acei membri cu activitate permanentă, care trebuie să-și desfășoare activitatea în cadrul CSM, și sancționarea cu pierderea funcției.

Lia Savonea a convocat, marţi, o nouă şedinţă a plenului Consiliului, care avea pe ordinea de zi numirea Adinei Florea la şefia Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

La începutul şedinţei s-a constatat că nu este întrunit cvorumul necesar deoarece lipsesc şase membri, printre care procurorul general Bogdan Licu, ministrul Justiţiei, Ana Birchall, şi membri din Secţia pentru procurori.

În cadrul CSM există de mai multe luni un blocaj instituţional, procurorii din Consiliu refuzând să se mai prezinte la şedinţele de plen. Ei sunt nemulţumiţi de modul în care sunt convocate şedinţele, emiterea unor comunicate de presă în numele membrilor CSM sau numirea Adinei Florea la şefia Secţiei speciale de anchetare a magistraţilor.

De asemenea, Lia Savonea şi Ana Birchall se află în conflict deschis pe mai multe teme, ministrul Justiţiei reproşându-i în dese rânduri preşedintelui CSM că nu o consultă atunci când convoacă şedinţele de plen.

O altă temă de dispută este un proiect de modificare a Legii ANI, dezbătut în cadrul unei comisii de la CSM, despre care procurorii din Consiliu susţin că nu au ştiut nimic.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Alooo, cei care au lipsit nu s-au dus la Mall sa bea o cafea. Birchall este plecata la reuniunea Consiliului JAI, Procurorul General impreuna cu ceilalti procurori absenti aveau intalniri programate ( de saptamana trecuta ) cu oameni fix din Parchete. Nu este corect ca atunci cand stabilesti o sedinta sa ii intrebi si pe cei care vor participa daca-s liberi in ziua aia? Tu, tovarasa Savonea, cand te duci intr-o vizita dai buzna in casa omului sau il intrebi inainte daca e acasa si daca te poate primi in vizita?
  Deja lucrurile au scapat de sub control…

 2. Nu ar fi normal ca presedentia CSM sa se faca prin rotatie?

 3. Aia 9 membrii CSM sunt fantome precum judecatorii care si-au dorit infiintarea sectiei speciale?
  E bine ca inca nu se doreste sa se comunice cu membrii CSM cand anume sunt liberi, ca sa se evite astfel de penibilitati la nivel de management.

  • Pentru niste oameni care vin pe sarite la serviciu, salariul minim ar fi de ajuns. Dar platim cu salarii foarte grase niste paiate purtatoare de costume ale Securitatii. SRI distruge tara asta.

  • Victor, toata lumea stie ca esti sluga la PSD, de aceeasi parte cu ticaloasa de Savonea.

   La tine, oricine nu se inchina la PSD, e automat securist.

 4. poate n-au diurna ca sa se scoale din pat si sa mearga 10 km pana la locul de munca asa cum are distinsa doamna.

 5. Foarte de acord cu propunerea legislativa. Cu conditia ca, pe cale de consecinta, sa-si piarda si toti parlamentarii, consilierii judeteni si cei locali mandatele cand lipsesc de la sedinte in plen sau comisii, doar ca sa nu fie cvorum. Si nu doar sa-si piarda mandatele si sa dea inapoi banii primiti de la buget pentru campaniile electorale. Te bagi la asta Savonico? Sunt de acord sefii tai?

 6. Așa deci și prin urmare…
  Având în vedere FAPTUL că de doi anișori o bună parte a cetățenilor acestei „republici democrate” stau in stradă că sa apere INSTITUȚIA justiția română, independenta și APOLITICĂ, consider de bun simț orice boicot, orice manifestare de „ieșire” din mocirla JUSTIȚIEI ASERVITE!
  Sunt conștient de faptul că este foarte greu, că presiunile sunt foarte mari, dar daca dvs. Cetățeni Magistrați ai acestei bananiere Republici nu va faceți ordine în ogradă, ce pretenții aveți de la colegii dvs instalați Politic?
  Așteptați să vină opinia publică???
  V-ar destitui PE toți și ar instaura,Egea marțială, castrarea…nu chimică,. Și multe alte grozăvii!
  Pentru că ați ajuns la CEL MAI SCĂZUT GRAD DE CREDIBILITATE! Nu este o pledoarie, este un fapt!
  Vă înțeleg frustrările, șpăgile enorme pentru a intra în sistem ( Autocorectul îmi zice rețea..!)
  Dar totuși, o lume vă iubește!
  Acționați că atare…
  PS. Aveți idee ce frig este prin feb?
  ” Decât”

 7. Atata scandal , de parca luase foc CSM-ul ca nu o pune pe Floricuta sef la SS.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.