G4Media.ro

Legea privind prevenirea risipei alimentare, adoptată de Senat

Sursa foto: Pixabay

Legea privind prevenirea risipei alimentare, adoptată de Senat

Iniţiativa legislativă privind prevenirea şi reducerea risipei alimentare a fost adoptată, luni, de Senat, anunţă USR.

Conform proiectului de lege, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va realiza o platforma naţională online pentru raportarea de către operatorii economici a datelor privind risipa alimentară.

Ministerul va publica, de asemenea, pe website-ul propriu, date relevante anuale cu privire la progresele făcute pentru prevenirea şi diminuarea risipei alimentare şi va realiza strategia naţională de prevenire şi reducere a risipei alimentare care va fi actualizată o dată la cinci ani.

„Autorităţile administraţiei publice vor avea, pentru prima dată în legislaţie, obligaţia să ia măsuri împotriva risipei alimentare. Operatorii economici vor avea obligaţia să depună toate eforturile necesare pentru a încheia contracte prin care să doneze produsele alimentare înainte de expirare. Se vor stabili condiţii mai puţin birocratice pentru organizaţiile care preiau alimentele neperisabile de la magazine şi lanţuri alimentare”, se arată într-un comunicat al USR.

Proiectul a fost depus de deputatul USR Diana Buzoianu alături de peste 160 de parlamentari din toate partidele.

„România este ţara cu peste o treime din populaţie în risc de sărăcie şi excluziune socială, conform statisticilor oficiale. În acelaşi timp, în România se aruncă anual 2,55 milioane de tone de mâncare. Pe scurt, pierdem zilnic cantităţi considerabile de alimente, în timp ce o mare parte a populaţiei nu îşi permite accesul la alimente de bază. Această realitate trebuie schimbată, iar proiectul de faţă îşi propune să facă paşi importanţi în acest sens”, a precizat Diana Buzoianu.

Sursa: Agerpres

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

 1. Excelenta initiativa legislativa, binevenita, realmente necesara si, mai ales, normala in actualul context. Multi localnici vor reactiona gen rationalizare de inspiratie ceausista, pentru ca atat ii duce creierul lor mononeuronal. De vazut…

  • De aplaudat….
   Există țări în UE unde deja există așa ceva.
   În privința asta suntem în aceași linie cu Europa.
   👏🏻👏🏻👏🏻

 2. Pai senatorii si deputatii unde se incadreaza?In risipa sau jecmaneala?