G4Media.ro

Le-am vorbit despre Holocaustul din România unor elevi și profesori de istorie:…

Le-am vorbit despre Holocaustul din România unor elevi și profesori de istorie: o atitudine diferită față de miile de comentarii antisemite la articole

În România există o categorie de oameni care nu se lasă duși de valul de antisemitism care bântuie internetul românesc și care sunt dornici să afle cât mai multe despre Holocaustul din România, acest eveniment istoric relativ recent care este însă atât de puțin cunoscut și a cărui menționare provoacă adeseori reacții de iritare.

Este ceea ce am constatat miercuri 10 martie când am răspuns invitației profesorului de istorie de liceu Marcel Bartic de a vorbi pe acest subiect unui auditoriu pe internet compus din elevi și profesori de istorie.

Trebuie să spun că Marcel Bartic este un om competent și inimos, cu o mentalitate de tip occidental, un model pentru orice dascăl din România. Întâlnirea organizată cu ajutorul platformei ZOOM a durat 80 de minute și a atras circa 100 de persoane, inclusiv prin difuzare în direct pe Facebook.

Marcel Bartic a început discuția prin prezentarea unui scurt film de 3 minute și 30 de secunde în care o supraviețuitoare a Holocaustului din Transnistria, Esther Gelbelman, a povestit experiența cumplită din lagărul de exterminare de la Bogdanovka, unde peste 40.000 de evrei au fost uciși în ceva mai mult de o lună la sfârșitul lui decembrie 1941.

Le-am spus după aceea elevilor și profesorilor despre această persoană remarcabilă, evreică originară din Chișinău, care și-a văzut fratele executat de un militar român, despre care am aflat din cartea “Evrei treceți Nistrul”, scrisă de Sonia Palty, care a făcut parte din singurul lot de evrei bucureșteni deportați în Transnistria din ordinul lui Ion Antonescu.

Am auzit-o pe Ester Gelbelman vorbind într-o română curată în 2004 într-un interviu la BBC cu prilejul publicării Raportului Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”. Iar Sonia Palty, care a ajuns la Bogdanovka după oprirea execuțiilor numea acest lagăr “Un Auschwitz antonescian” – cel mai cumplit loc de exterminare aflat sub administrație românească.

Setea de cunoaștere

Am vorbit apoi despre diferite momente ale Holocaustului din România – pogromurile de la Dorohoi, București și Iași, “curățarea terenului” în Basarabia, nordul Bucovinei și Herța, deportările în Transnistria, lucruri necunoscute multora din auditoriu.

Au venit întrebări: ce s-ar fi întâmplat dacă legionarii îl învingeau pe Antonescu în ianuarie 1941, de ce există atât de mulți negaționiști, au existat în lagărele românești din timpul Holocaustului torționari de tipului doctorului Josef Mengele de la Auschwitz, etc.

Am avut parte și de un troll venit de pe Facebook, care într-un limbaj de elev de școală primară a strigat ceva despre “țiganii români”, dar care a fost evacuat rapid de Marcel Bartic.

Mai surprinzător a fost un tânăr care a spus că experimentele pe oameni din lagărele naziste au fost benefice pentru medicină. L-am întrerupt și i-am spus să înceteze cu propaganda nazistă, după care a postat un mesaj tipic negaționist “Istoria e scrisă de învingători”.

Per ansamblu însă a fost o discuție foarte utilă, care a dovedit că există o contrapondere la miile de comentarii antisemite și negaționiste la articolele pe care le public pe tema Holocaustului din România. Sunt niște oameni dornici de cunoaștere a acestui eveniment tragic din istoria României, care realizează diferența între regimul fascist și genocidar al lui Ion Antonescu și poporul român.

E un început care poate demonstra că românii nu sunt în majoritatea lor antisemiți și că cunoașterea și acceptarea existenței unui Holocaust în România nu poate avea decât un efect benefic pentru consolidarea reflexelor democratice într-o țară membru al Uniunii Europene.

Notă: Petru Clej este jurnalist Radio France Internationale stabilit la Londra. A fost editor BBC iar în prezent ține cursul gratuit de jurnalism radio și online organizat în colaborare cu G4Media.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

29 comentarii

 1. Romanii se fura si ucid unii pe altii cu o cruzime de nedescris cand nu gasesc victime straine pentru talharit.

  • 40000 de cadavre , unde au fost ingropate ? De ce nu se fac cercetari sa terminam odata cu acest subiect .

  • Nici nu mai conteaza unde au disparut victimile, problema e ca desi CEDO condamna atrocitatile Romaniei, masacrele continua si azi cu concursul criminalilor romani din CCR, Justitie, MAI si partidele politice.

 2. „…valul de antisemitism care bântuie internetul românesc…”
  Al treilea sau al patrulea? Val, desigur.
  Acum, serios vorbind mestere, cred ca te invirti in cercuri dubioase de vazusi astfel de val. Serios.
  Am intilnit, intr-adevar, atitudini antisemite (nu includ aici criticile la adresa unor actiuni ale prietenului Bibi sau alte asemenea) si in comentariile de aici, dar insii aia vorbeau din propria pro stie si nestiinta, cu astia n-ai ce sa faci, sint ca ploaia, fenomen natural, cunoasterea refuza sa dea mina cu ei. Dar „valul”?
  Repet, trebuie ca te invirti (pe net) in cercuri dubioase.

  • @amicu,
   În schimb înțelepții ca tine vorbesc numai în cunoștință de cauză. Tu ești unicul păstrător al adevărului.

  • Intrebare adresată celor cere susțin ca sunt deținătorii adevărului. Stimați domni oare ce origini au cei ce au adus comunismul sovietic în România?Ce origini au unii dintre cei care în anii 50 au distrus elitele românești?Departe de noi gândul că holocaustul nu a fost ceva groaznic,dar din punct de vedere istoric trebuie arătate și suferințele indurate de români și de milioane de oameni din întreaga lume în gulagul comcomun.Spuneti adevărul fără teamă,istoria este una singură iar lipsa adevărului face ca și în ziua de azi fii comuniștilor de ieri să își ba ta și ziua de astăzi joc de poporul romăn. Lipsa de adevăr a făcut din comuniști nababii României.

 3. Tot m ap amon dul plâ nge ev r eii și ți gă n ii dar nimeni nu plânge vic Tim a c ola terală, adică o mul de rând, o altă ma nipu lare inf ectă cu ce sunteți voi mai deosebiți decât cei care nu sunt ca voi, că nu avem prep uțul tăiat? Fr ee dom PAL es tina

  • Pentru Pe se distul -”Un oras fara evrei este un oras mort” Emil Cioran -Ispita de a trai .Poate citind ve-ti deveni mai intelegator si tolerant!

  • si arabii au preputul taiat dar sunt mai destepti decat tine…esti un sarman cre(s)tin care vrea sa fie interesant facand pe marele patriot…ne e mila de tine…

 4. Freedom Palestina 🇦🇪

  • mai penisel..tu stii pe unde se afla tara asta de care nimeni nu se mai intereseaza ???…nici macar prietenii lor arabi care incet-incet fac pace cu israelul…..daca te-ai duce macar o data in israel ai deveni cel mare filosemit din lume…asa cum au facut si altii….dar tu nu ai bani nici macar ca sa iesi din cocina in care traiesti ca un adevarat porc legionar

 5. De unde apar ipochimene ca acest Bartic? Ovreii lor au depus mărturii peste mărturii că au fost salvați de români dar apar alde Bartic și le contrazic afirmațiile ălora.
  Și ce valuri visează? Ca valurile de lucovid? La al câtelea s-a ajuns?

 6. http s://yo utu.be/5a1 Syks T3Cs

 7. Din punct de vedere moral si etic, poporul roman este precum un bolnav in faza terminala. Romanii nu-si mai aduc aminte nici macar cine a fost Eminescu si aveti pretentii sa stie ce este acela Holocaust? Toate aceste lucruri ar trebui predate in scoli primare, insa educația este la pamant in Romania. Din pacate nici politicile UE nu sunt favorabile evreilor. Nu vad prea multi aliați europeni de partea Israelului, de exemplu. La Haga au condamnat statul evreu pentru investițiile imobiliare in Cisiordania.

  • Ce să știm??? Ce anume să știm?

  • La Haga au condamnat statul evreu pentru investițiile imobiliare in Cisiordania.
   sunt 2 lucruri diferite una e Holocaustul si alta e procesul de la Haga, total diferite fara absolut nici o legatura unul cu celalalt.
   Nu vad prea multi aliați europeni de partea Israelului. Europenii sunt prieteni adevarati ai Israelului ii spun atunci cand greseste. Prietenii adevarati iti atrag atentia cand gresesti, prieteni falsi iti dau intodeauna dreptate.

  • Catre @Manuel. ,,Investitii imobiliare” in Cisiordania zici ?. Pai asa si Auschwitz-ul reprezinta o ,,investitie imobiliara”.

  • Cum sa nu stim cine a fost Eminescu/Eminovici?
   Pai a fost un mix din tata sarb si mama rusoaica. Mare iubitor de evrei, tatari, bulgari si unguri, cu cateva poezii faine si mult mai multe mediocre. Neavand concurenta, acusica e poietul neamului, ca altu mai bun n-au gasit. Si o murit bolnav rau, ca a fost tratat cu argint viu.

 8. Jalnica decădere a lui Petru clej fata de perioada bbc. În ciuda eforturilor de a demonstra existenta unui antisemitism sistemic în România realitatea e ca romanii sunt, paradoxal, xenofili. Iar dacă au anumite popoare/rase fata de care nu nutresc sentimente de simpatie evreii ocupa o poziție mai favorabila fata de alții gen țigani, unguri sau chiar rusi, bulgari si, de ce nu, francezi. De fapt se pare ca tocmai indiferența romanilor fata de Holocaust e cea care deranjează. Nu mai aducem în discuție cenzurarea operelor unor scriitori anterior holocaustului, de exemplu scoaterea din manualele școlare a schiței „o făclie de Paști” de i l Caragiale…
  De asemenea total neinspirata asocierea cu profesorul Marcel Bartic, un personaj care a rămas dator cu niște explicații legate de un fake-news de acum 5 ani: https://www.hotnews.ro/stiri-esential-20773937-elev-fortat-tarasca-genunchi-fata-profesorului-matematica-pentru-punct-plus-teza-povestea-spusa-alt-profesor.htm. Poate ne ajuta doamna Raluca Pantazi cu lămurirea cazului respectiv (fake-news-ul e sintetizat de cuvântul „forțat”)

 9. Tesu Șolomovici, jurnalist romano-israelian :

  ” Discutând despre Antonescu, eu am emis sintagma „Holocaustului asimetric” din România. Am fost surprins să văd ce soartă a avut evreimea română din acei ani. Într-un fel au trăit evreii din vechiul regat (Transilvania de sud, Muntenia, Moldova, Dobrogea) şi evreii din Transnistria şi Transilvania de nord, ocupată de fasciştii unguri. Evreimea din Transilvania de nord a murit aproape în întregime în cuptoarele de la Auschwitz, evreimea din Transnistria a murit de foamete, gloanţe şi boli, iar cea din vechiul regat a rămas aproape în întregime în viaţă.”

  „Israel president Shimon Peres thanks Romanian people for helping 400 000 jews on Nazi time”
  https://youtu.be/EEGXrAD2yJk

  România este la fel de vinovată pentru Holocaust cum este Polonia și Ucraina, punct și adio.

 10. N-o sa ai in viata ta mii de comentarii, mai ales in ritmul in care stergi. Compunerea asta are 400 de vizualizari.

 11. Cine a adus comunismul in romania???

  • ma pishi sau kaki nu mai stiu cum te cheama…ce legatura are sula cu prefectura..????…..ia mai citeste articolul intreg nu doar comentariile cretine ale compatriotilor tai care sunt debili mintali

 12. Salut !
  Atentie, teren minat ! Aveti mare grija ce postati, ca,
  ramane stocat si la o adeca, toiagul lui Moise va poate tinti.
  Mai oameni buni, linia a trasata :s-a dat si lege; in Romania a fost holocaust! Cum s-a ajuns aici, e alt story. Cine a facut aceasta lege, nu stiu, dar banuiesc.
  Cine a votat-o, cam stiu, pe repede, inainte.
  Personal, ma abtin, dar stiu ca, in unele tari, la numararea voturilor, doua abtineri se considera un vot, nu spun in ce sens, ca, vine legea de mai sus si….

  • Eu intru cu Tor cand comentez pe saitul asta de securisti, si mai ales la articolele securistilor din aparatul de propaganda britanic sau american. Tor e un inlocuitor de Firefox si Chrome, care te iti ascunde adevarata localizare geografica. E inventat de CIA, dar uite ca merge si impotriva mosadnicilor.

 13. Care mii de comentarii antisemite? Romanii nu sunt antisemiti.
  Facem ce facem si mai introducem antisemitismul in cateun articol.
  N-are nimeni nimic cu evreii sau alte natii aici. 99,99% din romani au aflat de al 2-lea razboi mondial din carti si nu au pus in viata lor mana pe o arma.
  Evreii si nu numai fac bani frumosi in Romania, se casatoresc cu romance, sparg banii in cazinouri si cluburi pe aici. Avem si institut, sinagoga in Bucuresti de ex.
  Singurii evrei care au probleme sunt cei condamnati de Justitia romana ca orice alt cetatean care a gresit.
  Promovarea asta agresiva a antisemitismului va face numai deservicii.
  Iar considerarea Internetului, social media mai exact, un barometru al anti-orice e o greseala din start. Social media a devenit un exponent si un catalizator pt orice tampenie. In numai 10-15 ani a reusit sa divizeze orice societate (vezi SUA, UE, etc.)

 14. cu forța

 15. Chiar nu stiam ca cei mai mari antisemiti se afla in Israel,sant evrei si se lupta impotriva celorlalti evrei pe care ii tiranizeaza cum nu s.amai auzit

 16. Chiar nu stiam ca cei mai mari a.ntis.emi.ti se afla in I.s r.ae.l,sant e vr.e i si se lupta impotriva celorlalti e v.r.ei pe care ii t iran iz e aza cum nu s.amai au zit

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.