G4Media.ro

Scurtă poveste a unui erou: Laurean Deac, veteran și prizonier timp 4…

Scurtă poveste a unui erou: Laurean Deac, veteran și prizonier timp 4 ani la ruși, prezență discretă la Ziua Națională de la Alba Iulia

Unul dintre cei mai vârstinci participanți la sărbătorile dedicate Zilei Naționale de la Alba Iulia a fost în acest an veteranul Laurean Deac. A așteptat liniștit ceremonialul depunerii de coroane, purtându-și cu demnitate decorațiile din piept, fără să fie remarcat de prim-ministrul Orban sau de alți demnitari, aflați la câțiva metri de el.

Asta însă nu i-a stricat bucuria de a participa din nou la sărbătoarea dedicată Zilei Naționale. ”Mă bucur mult că am prins 101 ani de la Unire, aici la Alba Iulia. Sunt ultimul veteran de aici, de la noi, care mai poate merge, restul sunt pe pat și nu se mai pot deplasa. De aceea, am venit și pentru ei. La mulți ani, România”, a spus veteranul, vizibil emoționat de muzica militară care a însoțit depunerea de coroane.

 • UPDATE: Surse din anturajul prim-ministrului au declarat pentru G4Media că ulterior momentului depunerilor de coroane, respectiv în Sala Unirii, Ludovic Orban a discutat în două rânduri cu veteranul de război.

Acum în vârstă de 97 de ani, sublocotentul în rezervă Laurean Deac a luptat pe frontul din Rusia, ţară în care a stat apoi prizonier timp de patru ani.

A fost încorporat în 1 aprilie 1943, la 22 de ani. După un an de instrucţie, la 1 aprilie 1944 a plecat pe front în Rusia.

”După armistiţiu, ne-au înconjurat rușii. Eram în Moldova când s-a întâmplat. La Erevan ne-au dus. Eram 600 de oameni acolo, n-au deparazitat și ne-au băgat în fabrică, la topit aluminiu”, a povestit joi.

A fost eliberat în 1948, după patru ani. „În 20 mai 1948 am ajuns acasă. Țin bine minte ziua aceea. Am făcut nouă zile întregi încoace. Am iubit și m-am căsătorit după scurt timp. Soția a murit acum vreo șase ani”, a spus veteranul de război.

După venirea la putere a comuniștilor, veteranul şi familia sa s-au mutat din satul natal, Ohaba, la Alba Iulia. A avut opt copii, din care unii sunt stabiliţi acum în străinătate – Austria, Spania și Statele Unite ale Americii.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. La multi ani Domnule Laurean Deac! Va iubim pentru patriotismul si demnitatea dumneavoastra!
  Dumnezeu sa va binecuvanteze pe dumneavoastra si pe toata familia!

 2. Respect si multa considerație!

 3. Bravo. Acest OM care a luptat pe front fiind tinut prizonier timp de 4 ani de rusi, inaintasii lui Iliescu, este sublocotenent in rezerva. Nu am facut armata insa banuiesc ca functia este mai mare decat a lui Oprea ca doar asta nu a fost pe front.
  Intreb si eu.

  • Bună întrebare! Și potrivită pt Herr Iohannis care, d-acilea mai la vale avansează-n grad milițieni scutieri ai lu’ Carmen Dan.
   Norocul d-lui Laurean Deac este că are grijă de el Dumnezeu, că dinspre asociația de milițieni și militari în rezervă a lu’ generalu’ zis „izmană” nu are look-ul potrivit pentru sufragerie…

 4. O specială meritată se poate? La mulți ani cu sănătate! Dumnezeu să binecuvânteze România!

 5. Ai dreptate Alex, ei sunt oamenii care merită cu adevărat o pensie specială, multă sănătate domnului sublocotenent Laureat Deac

 6. La mulți ani și multa sănătate, d-le Laurean Deac! Tot respectul pentru d-voastră și pentru cei pe care ii reprezentați!!!

 7. Respect , stimă si multă consideratie domnului Laurean Deac

 8. „Îți mulțumesc că ai luptat pentru țara noastră!”

 9. La multi ani si profund respect domnului Laurean Deac! Sper ca statul Roman stie sa isi recunoasca eroii.

 10. Din nefericire, istoria se repeta.In 1989 Ogaranu nu avea loc de fesenisti, acum supravetuitorii, ADEVARATII PATRIOTI AI ROMANIEI-EXEMPLE VII SI DEMNE DE URMAT, nu au loc de fesenisti, progeniturile comunistilor, securisti si oportunisti. Se va reintoarce si vremea noastra…

 11. Ludovic,
  O pensie specială pentru acest roman!
  Nu pensii speciale la babuini!
  Iohanis,
  Nu mai mari armata de generali!
  Cu ofițeri de Miliție , securitate, spp, jandarmeria!
  Care au dat ordine sau au tras in popor!

 12. Respect!

 13. Acrst DOMN merita respect si gratitudine!
  Toti adevaratii veterani ar trebui rasplatiti atat simbolic cat si concret!
  JOS PALARIA,DOMNULE DEAC!

 14. Domnul Laurean Deac este vecin cu mine și pot sa va spun ca pe lângă postura de erou în viață pe care avem șansa de a-l fi cunoscut este și un om minunat: optimist, cu simțul umorului și cu multă credință în Dumnezeu. Parcă toate suferințele l-au transformat în mod pozitiv, și a ajuns la această vârstă sa ne ofere un adevărat exemplu pe toate planurile. Multă sănătate și bucurii domnule Laurean