G4Media.ro

Laburiştii din Marea Britanie obţin în alegerile locale și într-un scrutin parlamentar…

Foto: Facebook Keir Starmer

Laburiştii din Marea Britanie obţin în alegerile locale și într-un scrutin parlamentar parțiale o victorie categorică în faţa conservatorilor premierului Sunak, un test important înaintea alegerilor generale

Partidul Laburist, de opoziţie în Marea Britanie, a câştigat vineri un scrutin parlamentar parțial în nord-vestul Angliei, provocând o pierdere grea conservatorilor aflaţi la guvernare, la începutul a ceea ce pare să fie o rundă de rezultate dureroase pentru premierul Rishi Sunak în alegerile parțiale, relatează Reuters, transmite News.ro.

Victoria zdrobitoare a dat tonul pentru ceea ce vor fi două zile de rezultate atent urmărite înainte de alegerile naţionale din acest an, care, potrivit sondajelor, l-ar putea aduce la putere pe liderul laburist Keir Starmer şi ar putea pune capăt celor 14 ani de guvernare conservatoare.

Alegătorii au votat joi pentru mai mult de 2.000 de mandate în 107 consilii locale din Anglia şi pentru o serie de alegeri de primari de profil înalt, inclusiv în capitala Londra.

În circumscripția parlamentară Blackpool South a avut loc un scrutin parțial după ce actualul deputat, ales în 2019 în calitate de candidat conservator, a demisionat din cauza unui scandal de lobby. Candidatul laburist Chris Webb a câştigat alegerile din Blackpool cu 10.825 de voturi. Candidatul conservator s-a clasat pe locul al doilea, cu 3.218 voturi. Deplasarea de voturi de 26% în favoarea laburiştilor faţă de rezultatul din 2019 a fost a treia cea mai categorică înfrângere din istoria alegerilor parţiale postbelice, a declarat expertul în sondaje John Curtice.

Este incredibil să fi câștigat cu o asemenea diferență, o deplasare de voturi de 26%. Este al cincilea vot cu o deplasare de voturi de peste 20% în favoarea Partidului Laburist la alegerile parțiale din ultimele luni și ani. Este un rezultat fantastic, un rezultat de primă clasă. Și aici, în Blackpool, a fost trimis un mesaj direct prim ministrului, deoarece acesta a fost un vot parlamentar, pentru a spune că ne-am săturat de declinul, de haosul și de diviziunea voastră și că vrem schimbare. Vrem să mergem înainte cu Partidul Laburist. Nu a fost doar un mic mesaj. Nu a fost doar un murmur. A fost un strigăt din Blackpool. Vrem schimbarea. Și Blackpool vorbește în numele întregii țări spunând că ne-am săturat acum, după 14 ani de eșec, 14 ani de declin.” a declarat liderul Partidului Laburist, Sir Keir Starmer.

Înfrângerea din Blackpool şi primele semne ale unor pierderi profunde la nivel de circumscripții vor spori speranţele laburiştilor de a obţine o victorie zdrobitoare asupra conservatorilor lui Sunak la alegerile naţionale. „Această victorie seismică în Blackpool South este cel mai important rezultat de astăzi”, a declarat Starmer. „Aceasta este singura competiţie în care alegătorii au avut şansa de a trimite un mesaj direct conservatorilor lui Rishi Sunak, iar acest mesaj este un vot copleşitor pentru schimbare”, a adăugat el.

Conservatorii lui Sunak se află la aproximativ 20 de puncte procentuale în spatele laburiştilor în majoritatea sondajelor de opinie pentru alegerile naţionale, pe care Sunak intenţionează să le convoace în a doua jumătate a anului.

Curtice a declarat că, pe baza rezultatelor de până acum, conservatorii ar putea avea parte de cele mai slabe rezultate la alegerile parțiale din ultimii 40 de ani şi sunt pe cale să fie învinşi şi în alegerile naţionale.

Primele rezultate din consiliile locale au arătat că laburiştii au înregistrat câştiguri în detrimentul conservatorilor – în conformitate cu predicţie ministrului de finanţe Jeremy Hunt, care a prezis înainte de vot pierderi semnificative pentru partidul de guvernământ.

La rândul lor, conservatorii au încercat să amortizeze efectele, scoţând în evidenţă rezultatele dintr-un consiliu din sud-estul ţării, pe care Starmer îl făcuse o ţintă cheie, dar nu a reuşit să obţină controlul. „Deşi este o noapte grea pentru Partidul Conservator, este clar că nu există dragoste absolută nici pentru Keir Starmer”, a declarat un purtător de cuvânt al conservatorilor.

Deşi alegerile parțiale nu reflectă întotdeauna modul în care oamenii vor vota într-o competiţie naţională, o înfrângere usturătoare ar putea declanşa o nouă furtună în Partidul Conservator cu privire la conducerea lui Sunak şi la perspectiva pierderii puterii.

Amploarea acestei nelinişti ar putea depinde de rezultatele a două alegeri pentru primării, în care conservatorii speră să arate că încă mai pot păstra terenul, în centrul şi nord-estul Angliei. Rezultatul alegerilor pentru primăria din Tees Valley este aşteptat vineri, în timp ce primarul din West Midlands va fi anunţat sâmbătă.

Rezultatul din Londra, unde se aşteaptă ca actualul primar laburist Sadiq Khan să câştige un nou mandat, ar urma să fie cunoscut, de asemenea, sâmbătă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...