G4Media.ro

La trei ani de la puciul eșuat împotriva lui Erdogan, încă 188…

La trei ani de la puciul eșuat împotriva lui Erdogan, încă 188 de persoane au fost arestate în Turcia / În total, 80.000 de persoane, acuzate de legături cu Gulen, se află în arest preventiv

Forţele de securitate turce au lansat vineri, la cererea procurorilor din Ankara şi Adana (sudul ţării), două operaţiuni de arestare a unui număr total de 188 de persoane, pentru presupuse legături cu lovitura de stat eşuată din iulie 2016 împotriva președintelui Recep Tayyip Erdogan, a informat online publicaţia Hurriyet preluată de EFE.

Parchetul din Ankara a dispus arestarea a 23 de militari, din care 16 sunt ofiţeri activi.

Autorităţile cred că suspecţii au legături cu confreria clericului Fethullah Gulen, exilat în Statele Unite şi considerat de autorităţile de la Ankara autorul tentativei de lovitură de stat.

Totodată, Parchetul din Adana a ordonat reţinerea a 165 de persoane pentru legături „guleniste”.

Acestea sunt suspectate că au facilitat răspunsurile la concursuri pentru alţi membri ai confreriei în scopul de a-i ajuta să obţină posturi cheie în administraţia turcă.

Confreria „gulenistă”, o organizaţie piramidală a simpatizanţilor predicatorului, de obicei cu o pregătire academică bună, şi-a plasat adepţii, timp de decenii, în înalte funcţii din sistemul public, poliţie, justiţie şi de asemenea în rândul forţelor armate turce.

Mişcarea lui Gulen a fost un aliat fidel al Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP), care guvernează Turcia din 2002, până la declanşarea unei lupte dure pentru putere în 2013.

Din vara lui 2016, peste 130.000 de funcţionari turci au fost destituiţi şi circa 80.000 de persoane acuzate de legături cu Gulen se află în arest preventiv.

Foto: Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei / Sursa: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Auto-puciul sau pseudo-puciul, evident, esuat, vreti sa ziceti.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.