G4Media.ro

La Repubblica: Amazonul Europei se află în România. Victima unei defrișări sălbatice,…

La Repubblica: Amazonul Europei se află în România. Victima unei defrișări sălbatice, jafurile nu se opresc. Par relatări din Brazilia președintelui suveran Jair Bolsonaro

Este considerată plămânul Europei, însă pentru lobby-urile tolerate de cine guvernează acest lucru nu contează, motiv pentru care ucid gărzi forestiere şi comit violențe împotriva ecologiștilor pentru a continua să îl distrugă. Daune înfricoşătoare aduse mediului – și nu numai – într-o țară care este și membră a UE și NATO și care primește fonduri substanțiale de la Bruxelles, scrie publicația La Repubblica, citată de Rador.

Defrișare sălbatică sistematică, cu pădurari asasinaţi de ucigași profesioniști, mită dată autorităților locale pentru a închide un ochi, amenințări, și din ce în ce mai multe violențe împotriva gărzilor forestiere, voluntarilor ONG-urilor care îi însoțesc, ecologiștilor și populației locale.

Defrişarea provocată de sinistre interese economice ilegale continuă în fiecare zi, daunele pe care le-a provocat climei și mediului sunt deja uriașe, însă cu toate astea, jafurile nu se opresc.

Par relatări din Brazilia președintelui suveran Jair Bolsonaro, care a autorizat atacul final asupra pădurii tropicale Amazon, plămânul planetei. Dar nu: veştile provin de la un un membru important al Uniunii Europene și NATO.

România. Unde, după ce au fost celebraţi cei treizeci de ani care au trecut de la sângeroasa revoluție care l-a răsturnat pe tiranul Nicolae Ceaușescu, apar în fiecare zi alte episoade care evocă brutalitatea și abuzul de putere al „Conducătorului”.

Cu alte cuvinte, România a devenit Amazonul Europei. Noul guvern liberal și proeuropean – aflat la putere după ani de executive dominate de socialişti-suveranişti corupți – pregătește legi de urgență și a autorizat gărzile forestiere să deţină şi să utilizeze armele din dotare. Dar, poate că e deja prea târziu pentru a salva plămânii Europei, iar distrugerea continuă. Într-o escaladare de violență împotriva silvicultorilor și ecologiștilor.

Cifrele catastrofei provocate de specia umană la mai puțin de două ore de zbor de Italia se află la vederea tuturor, fiind denunțate de Greenpeace România și confirmate de raportul unei comisii guvernamentale, citat de Guardian: în fiecare an pădurile românești pierd 20 de milioane de metri cubi de cherestea tăiată și exportată ilegal de echipe și de cei care le-au ”angajat”, lobby-ul economiei forestiere la negru.

Douăzeci de milioane de metri cubi pe an înseamnă mai mult decât cantitatea totală de lemn tăiat și prelucrat legal. O pierdere uriașă pentru mediu, pentru climă, precum și pentru economia și impozitul celei mai mari țări balcanice.

Și odată cu despăduririle sălbatice în stil amazonian, impuse cu violență, distrugătorii pădurilor româneşti pun în pericol supraviețuirea multor faune rare, expuse deseori riscului dispariției. În România trăiesc treizeci la sută dintre marile mamifere carnivore europene: urşi, lupi, lincşi, lipsiţi acum de hrană şi de habitat.

Uneori, procentele de exploatare ilegală sunt chiar mai mari. „Am asistat la tăierea, încărcarea și transportare a 2400 de metri cubi de cherestea într-o zonă în care autoritățile au permis oficial o defrișare de doar 600 de metri cubi. Marile companii de prelucrarare a lemnului stăteau alături de conducătorii locali „, spune Gheorghe Oblezniuc, paznic forestier din zona Suceava.

Oblezniuc riscă și știe acest lucru. Din 2014 şi până în prezent au fost ucişi şase „rangeri”, aşa cum îi numesc românii pe pădurari, ultimii doi în luna decembrie. Mulți alții au fost bătuți sau intimidați, cum ar fi frații Ilie și Dumitru Bucșa, bătuți la sânge în satul Deia de o bandă furioasă ajutată de localnici: mulți au participat la expediție pentru că erau la rândul lor intimidați sau amenințați, sau din teama de a-și pierde locurile de muncă și de a fi nevoiți să emigreze. Apoi, persoane necunoscute au turnat litri de lichid antigel în iazul fraților Bucşa, a doua sursă a lor de venit, ucigându-le toți peștii.

„Există o atmosferă de intimidare și teamă, informatorii lor ne controlează”, le-a spus reporterilor de la ‘Guardian’ Gheorghe Oblezniuc.

„Acum putem merge înarmaţi, dar încercăm mereu să patrulăm cel puțin în doi, dacă este posibil, cât mai mulţi”. Se tem pentru viața lor. Un alt ranger, Crețu Ionuț, a fost înconjurat de o echipă de bătăuşi în drum spre casă de la serviciu și a fost amenințat cu moartea: „Dacă nu încetezi să trimiţi rapoarte guvernului îţi dăm foc casei, aşa scăpăm de tine şi de familia ta”.

În multe sate, rangerii sunt tratați ca nişte paria de cea mai mare parte a populației locale care supraviețuiește datorită exploatării ilegale. De asemenea, numărul ameninţărilor şi agresiunilor împotriva tinerilor ecologiști, din ce în ce mai activi în încercarea de a salva pădurea, urșii, lupii și râşii, plămânul Europei, cresc şi ele. Adesea, în zonele cele mai sărace, distrugătorii pădurilor reușesc să mituiască chiar gărzile forestiere.

”Este o amenințare foarte gravă pentru clima Europei în ansamblu și nu numai”, spune Mihai Zotta, de la ONG-ul ecologist Conservation Carpatia, „pădurile naturale românești sunt imense și sunt mult mai rezistente și importante pentru climă decât ​​orice altă zonă de reîmpădurire” .

Ministrul Mediului al noului guvern pro-european , Costel Alexe, a publicat datele reale ale defrișărilor menționate mai sus, declarând că „guvernele anterioare le-au ascuns, sau le-au negat sistematic”. Din păcate timpul presează, iar apărătorii Amazonului Europei din România nu deţin mijloacele necesare pentru a câștiga războiul.

„Autoritățile ar trebui să utilizeze sateliți, drone și orice alt sistem inteligent și de supraveghere tehnologică, însă nu fac acest lucru”, spune Ciprian Găluşcă de la Greenpeace România. Și atunci, pumnalul letal al climei europene și al planetei lovește din nou, în fiecare zi.

Sursa: La Repubblica/ Rador/ Traducerea: Cătălina Păunel

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

9 comentarii

 1. Naţie de sălbatici şi hoţi.

  • Ăștia de la „Repubblica” n-au auzit de relațiile de cumetrie dintre Johannis și Schweighofer – și nici de băgarea la pușcărie a lui Dragnea pentru proiectul său de lege de interzicere a exportului de lemn brut…

 2. Ce o fi asa greu sa faci niste echipe de interventie, armate? Sa faci o divizie in cadrul Jandarmerie speciala pt asa ceva?
  Mai ales in era dronelor de surpaveghere, a camerelor video de supraveghere pe drumuri forestiere.
  Nu e ca si cum aia fura frunze in pana mea.

  • La Jandarmi ma gandeam si eu.
   Dar cred ca sunt prea bine hraniti si odihniti ca sa se ocupe cu altceva decat cu intimidare femeilor gravide si a manifestantilor pasnici.

 3. Pai vorbiti acolo la peneleu la partid sa se opreasca si gata. Defrisari nu se pot face fara complicitatea politicienilor. Multumim inca odata Recorder.ro pentru documentar

 4. <>?
  Precizare: au fost uciși șase pădurari, nu șase rangeri. Sunt doua ocupații diferite, cu coduri COR diferite și au cu totul alte atribuții stabilite prin fișa postului.

 5. Din ce sa-si faca averea nomenclatura ? Din ce sa se plateasca pensii speciale si privilegii pentru nomenclatura ?
  De ce sa nu se pensioneze politistii la 39 de ani nefacand nimic ? E de banuit ca impart prada cu infractorii?

 6. daca nu sunt taiate, pot lua foc… asa ca, banu-i sfant, incendiul degaja codoi…

 7. O natie de oameni mai spurcati decat romanii nu exista in Europa. Majoritatea oamenilor din aceasta tara sunt niste scursuri de cea mai joasa speta care gandesc mai rau ca niste animale, este suficient sa iesi pe strada sa vezi acest lucru. O multime de neica nimeni sunt in tara asta, mai ales in mediul rural, paraziti sociali fara har si fara niciun Dumnezeu care trebuie sa se imbogateasca peste noapte cu munca cat mai putina: daca nu era tara asta locuita de o natie de oameni de asa o joasa speta, de asa un nivel de coruptie si de imoralitate si daca nivelul de IQ era peste 80, tara asta putea castiga miliarde de euro din turism si putea fi cea mai vizitata si frumoasa tara din Europa, in schimb va ajunge un desert infect in 10 ani, pentru ca romanii pentru bani si-ar vinde si mamele. Fi-mi-ar scarba.