G4Media.ro

Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei: Certificatele de vaccinare ar fi ca o „bandă…

Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei: Certificatele de vaccinare ar fi ca o „bandă pentru călătorie rapidă”. „Nu trebuie confundat un certificat de vaccinare cu un paşaport de călătorie”

„Obiectivul nostru nu este să împărţim europenii în două categorii”, explică premierul grec într-un articol publicat pe site-ul paneuropean Euractiv şi în publicaţia de limbă germană Das Morning Briefing, în care detaliază propunerea Greciei cu privire la crearea unui certificat digital standard de vaccinare, care să fie convenit în comun la nivelul UE.

Detaliind cadrul propunerii greceşti, Mitsotakis vorbeşte despre o „bandă pentru călătorie rapidă” (fast travel lane) pentru cei care dispun de un certificat digital standardizat” şi subliniază că „nu trebuie confundat un certificat de vaccinare cu un paşaport de călătorie”, întrucât „obiectivul nostru nu este să împărţim europenii în două categorii”. „Avem datoria faţă de cetăţeni să utilizăm orice mijloc pe care îl avem la dispoziţie şi să valorificăm orice instrument din arsenalul nostru politic şi guvernamental pentru a fi absolut pregătiţi să accelerăm revenirea la o viaţă normală în 2021”, spune premierul grec.

Redăm mai jos articolul semnat de premierul grec:

Restricționarea libertății și prosperității noastre în timpul acestei teribile pandemii este dureroasă și fără precedent. Pandemia de coronavirus ne-a adus tristețe, izolare și ne-a afectat nu numai sănătatea, ci și munca, perspectivele și regulile sociale. Am făcut un sacrificiu necesar și conștient pentru a salva cât mai multe vieți posibil.

Acum, când sfârșitul acestei încercări se întrevede la orizont, prin realizarea treptată a vaccinărilor în masă în toate țările UE, nu ar mai trebui să luăm acest sacrificiu ca ceva care se impune de la sine.

Avem datoria faţă de cetățeni să folosim orice mijloc de care dispunem și să valorificăm fiecare instrument din arsenalul nostru politic și guvernamental, astfel încât să fim pe deplin pregătiți să accelerăm revenirea la viața normală în 2021. În niciun caz nu ar trebui să punem în pericol locuri de muncă sau să mai pierdem încă un an încercând să repornim economiile. Din moment ce putem acționa, nu trebuie să rămânem la vorbe și nici să permitem birocrației să producă întârzieri și obstacole.

Unul dintre cele mai importante instrumente pe care le avem la dispoziție este acela de stabili o legătură între un certificat de vaccinare şi deplasarea liberă de restricțiile actuale de călătorie. Și putem face asta la nivelul Uniunii Europene.

Prin introducerea în UE a unui certificat de vaccinare digital standard, convenit în mod comun și tipizat, vom putea redeschide şi revitaliza turismul și activităţile de agrement și le vom permite cetățenilor (europeni) să circule liber și fără restricții dintr-o țară în alta. Voi fi în favoarea unei astfel de reglementări la Consiliul European de săptămâna aceasta.

Înțeleg că vor fi exprimate îngrijorări cu privire la această problemă. De ce să acţionăm acum, într-un stadiu atât de timpuriu și nu mai târziu? Pentru că trebuie să ne pregătim pentru vară, când un număr mult mai mare de oameni vor fi fost deja vaccinați – experiența Formularului de urmărire a pasagerilor (PLF) de vara trecută ne-a arătat că planificarea din timp este vitală.

Cetățenii se vor întreba pe bună dreptate dacă acest certificat ar putea duce la un fel de restricționare a libertății noastre de călătorie. Nu, nu se va întâmpla aşa ceva. Nu ar trebui să confundăm un certificat de vaccinare cu un pașaport de călătorie. Scopul nostru nu este să împărțim europenii în două categorii, cei care au fost vaccinați și cei care nu. În schimb, dorim să creăm o bandă de călătorie rapidă (fast travel lane) pentru cei care deţin acest certificat digital, standardizat.

Cei care doresc să călătorească, dar nu au un certificat, vor putea călători în conformitate cu regulile de călătorie existente, cum ar fi testul molecular obligatoriu (PCR) înainte de plecare, testul rapid la sosire și carantina, acolo unde este necesar. Astfel de măsuri ar trebui să rămână la libera alegere a fiecărui stat și este aproape sigur că vor continua în 2021 pe măsură ce ne îndreptăm spre realizarea imunității. Cu toate acestea, ar fi complicat și neprofitabil din punct de vedere economic ca astfel de măsuri să fie puse în aplicare de toată lumea.

Este protecția datelor în pericol? Nu. În Grecia am pregătit deja modelul unui certificat digital de vaccinare pentru călătoriile aeriene, maritime și feroviare, pe care l-am distribuit partenerilor noștri din UE. Certificatul are un cod QR, un element unic de recunoaştere a documentului și o ștampilă digitală. Toate cele de mai sus sunt conectate cu portalul nostru gov.gr, astfel încât toată lumea să poată verifica validitatea certificatului. Informațiile sunt disponibile în două limbi și includ numele titularului, numărul de securitate socială, tipul de vaccin, data și locul dozelor. Toate datele sunt verificabile digital și criptate în câteva secunde. Și în ceea ce privește protecția datelor, acestea sunt sigure și protejate. M-am angajat să împărtășesc această tehnologie și know-how cu toate statele membre europene.

Deși în Grecia vaccinarea nu este obligatorie și certificatul nu va fi o condiție prealabilă pentru călătorie, sper și cred că cetățenii le vor primi cu braţele deschise pe ambele. Accept că mulți cetățeni care nu aparțin unor categorii vulnerabile nu vor fi vaccinați pentru o vreme. Din acest motiv, vom continua să folosim pe aeroporturi sistemele de control inteligente internaționale de care dispunem.

La urma urmei, ceea ce va oferi un certificat digital standard de vaccinare convenit în mod comun este siguranţa, permițând cetățenilor să călătorească fără restricții de carantină după ce au fost vaccinați și după ce au obținut un grad semnificativ de imunitate.

Acesta este motivul pentru care ridic acum problema în fața Comisiei Europene și motivul pentru care liderii europeni ar trebui să înceapă imediat să lucreze la această inițiativă, pentru a ajunge la o formă corectă a certificatului digital și a procedurilor aferente care să răspundă oricăror îngrijorări.

Întâi de toate, nu vorbim despre un pașaport bazat pe vaccinare. Nu este menit să limiteze capacitatea cetățenilor de a călători. În schimb, este vorba despre extinderea libertății de mișcare, printr-o soluție digitală simplă, fiabilă și sigură care ne poate revitaliza economiile. Exact pentru a putea realiza astfel de proiecte de colaborare, a fost creată Uniunea Europeană. Împreună putem face acest lucru.

Sursa: Kathimerini / Traducerea: Carolina Ciulu (Rador)

Foto: Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei / Sursa: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. ok, then lol :))))))